Baigiamas restauruoti Plungės dvaras

Baigiamą restauruoti Plungės dvarą oficialiai atidaryti žadama kitų metų gegužę, tačiau lankytojai jau gruodį galės apžiūrėti neatpažįstamai pasikeitusius kunigaikščio Mykolo Oginskio rezidencinius rūmus.

Prieš 135 metus Plungėje statyti kunigaikščio rūmai itin nukentėjo per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus. Buvo likę tik išorės ir dalis vidaus sienų. O sovietmečiu rūmų išplanavimas buvo pakeistas, pritaikant jį mokyklai. Prieš porą metų pradėjus rūmų vidaus restauraciją, ji atkurta pagal išlikusią ikonografinę medžiagą – rūmų architekto Karlo Lorentzo ir darbų vadovo Gotfrydo Schranke paliktus aprašymus.

„Oginskio rūmai – tarsi Lietuvos Versalis. Tikrai čia grožybių būta. Bet mes nebuvome iki šiol kaip restauratoriai restauravę, atkūrinėję stiuko – sienų apdailos ir dirbtinio marmuro nebuvome gaminę. Kažkada reikia išmokti visus dalykus, ir, aš manau, kad mūsų meistrai su tuo darbu ganėtinai gerai susitvarkė“, – sako UAB „Pamario troba“ vadovas Aldas Kliukas.

Per dvejus metus centrinė rūmų dalis pasikeitė neatpažįstamai.

„Fojė matome įspūdingus laiptus, kurie buvo Oginskio pastatyti, tačiau karo laikotarpiu visas pastatas buvo sudegintas, visi mediniai perdengimai sudeginti. Praktiškai nieko neišliko, išskyrus sienas. O dabar atkurtas balkonas, atkurta fojė. Visa struktūra bus atkurta, kaip buvo Oginskio laikais“, – teigia Žemaičių muziejaus direktorius Alvydas Bakanauskas.

Dvidešimt metų kunigaikščio Mykolo Oginskio rūmuose veikė Žemaičių dailės muziejus. Kitų metų gegužę atvėręs duris lankytojus muziejus pasitiks ir su naujomis ekspozicijomis apie kunigaikščio gyvenimą. Pasižvalgyti, kaip pasikeitė rūmai, lankytojus žadama leisti dar iki Naujųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių