B. Savukyno premija įteikta kultūrologui P. Kimbriui

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerijoje penktadienį Bronio Savukyno premija įteikta vertėjui, kultūrologui ir pirmajam žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ vyriausiajam redaktoriui Petrui Kimbriui.

Premija skirta už išugdytą „Naujojo Židinio-Aidų“ redaktorių mokyklą bei už lietuvių kalbos grynumo ir taisyklingumo puoselėjimą, pranešė Kultūros ministerija.

„Žurnalas „Naujasis Židinys-Aidai“ vienareikšmiškai yra tapęs atskiru, unikaliu reiškiniu Lietuvos kultūrinėje žiniasklaidoje ir apskritai Lietuvos kultūroje. Jau galima kalbėti ir apie „Naujojo Židinio-Aidų“ tradiciją ar net judėjimą. Visa tai, didžiąja dalimi – Petro Kimbrio nuopelnas“, – sakė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

P. Kimbrys 1973 metais pradėjo bendradarbiauti su pogrindine katalikų spauda. Pirmasis krikščioniškosios kultūros žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ vyriausiasis redaktorius suredagavo daugybę originalių ir verstinių biblistikos, teologijos, filosofijos, istorijos, dailėtyros ir grožinės literatūros veikalų, buvo Šventojo Rašto kanoninio ir ekumeninio leidimo specialiuoju redaktoriumi.

Dirbdamas M. K. Čiurlionio muziejuje P. Kimbrys parengė Mykolo Žilinsko kolekcijos katalogą, paskelbė straipsnių Lietuvos taikomosios dailės ir M. K. Čiurlionio kūrybos tematika.

Jis yra parašęs filosofo Juozo Girniaus biografinę apybraižą „Kelionė ten ir atgal“ (1995 m.), parengęs „Biblijos vardų adaptavimo principus“ (kartu su kt., 1997 m.) ir sudaręs „Biblijos vardų žodyną“ (2000 m.).

B. Savukyno premija įsteigta 2010 metais Kultūros ministerijai bendradarbiaujant su Lietuvių PEN centru.

Premija skiriama siekiant įvertinti publicistinių kūrinių autorius, kultūros leidinių kryptį formuojančius vyriausiuosius redaktorius už lietuvių kalbos grynumo ir taisyklingumo puoselėjimą, humanistinių vertybių, analitinės minties ir intelektualinės kultūros skleidimą periodiniuose kultūros leidiniuose.

Penktadienį Kultūros ministerijoje taip pat įteiktos premijos už publicistinius kūrinius. Premijos laureatais tapo – poetas, rašytojas Liutauras Degėsys, eseistas Ernestas Parulskis ir poetas, eseistas Gediminas Kajėnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių