Azerbaidžanas rengia kartų susidūrimo Euroviziją

Azerbaidžanas šią savaitę rengia Eurovizijos dainų konkursą, kuris yra didžiausias šios šalies kada nors suorganizuotas renginys ir kuriame dėl popmuzikos karūnos su jaunosios kartos atlikėjais varžysis močiutės ir pensinio amžiaus scenos veteranas.

Pasirengimą konkursui temdė kaltinimai dėl žmogaus teisių padėties Azerbaidžane ir prievartinio gyventojų iškeldinimo, bet vyriausybė viliasi, kad šis renginys pasitarnaus kaip unikali virtina vis labiau puošiamai sostinei Baku.

Tarp šio 57-ojo konkurso favoritų yra šokančių ir dainuojančių močiučių grupė iš atokaus Rusijos kaimo „Buranovskije babuški“ („Buranovo bobutės“) ir britų dainininkas veteranas Engelbertas Humperdinckas (Engelbertas Hamperdinkas), kuris pirmą kartą į populiarumo viršūnę Didžiojoje Britanijoje užkopė prieš 45 metus, „The Beatles“ laikais.

76 metų E.Humperdinckas bus vyriausias atlikėjas vyras, kada nors dainavęs Eurovizijoje, o viena iš tradicinius rusų kostiumus vilkinčių močiučių - seniausia moteris.

42 šalys varžysis dėl muzikinės ir nacionalinės pergalės. Eurovizija Baku rengiama pirmą kartą; tokią privilegiją Azerbaidžanui pernai Vokietijos mieste Diuseldorfe iškovojo duetas Ellas ir Nikki.

Lažybininkų favoritas šiemet yra švedų energingoji „techno-pop“ daina „Euphoria“, kurią atlieka Loreen. Tarp galimų jos varžovų lažybininkai mini Rusijos, Italijos, Serbijos, Rumunijos ir Didžiosios Britanijos atstovus.

Konkursą per televiziją stebės maždaug 125 mln. žiūrovų visame pasaulyje.

Kaip įprasta, dauguma konkurso dalyvių dainuos anglų kalba, bet Rusijos „Buranovskije babuški“ kai kurias savo dainos dalis atliks gimtąja udmurtų kalba, o austrai keistu pavadinimu „Trackshittaz“ žada „traktorinį gangsterinį vakarėlių repą“ mažai žinomu regioniniu dialektu.

Gegužės 22 ir 24 dieną įvyks du pusfinaliai, iš kurių po 10 šalių drauge su Azerbaidžanu, Prancūzija, Vokietija, Italija, Ispanija ir Britanija pateks į gegužės 26-ąją rengiamą finalą.

Tarptautiniai žiūrovai finale telefonu ar SMS žinutėmis galės balsuoti už jiems patikusius atlikėjus, o jų balsai bus sudėti su profesionalių vertinimo komisijų kiekvienoje šalyje skirtais balais.

Kai kurie ankstesni Eurovizijos laimėtojai, tokie kaip švedų popgrupė „Abba“, kuri šiame konkurse triumfavo 1974 metais su daina „Waterloo“, vėliau pasiekė ilgalaikę šlovę ir kritikų pripažinimą.

Tačiau kai kurie kiti dalyviai būdavo be gailesčio pašiepiami už vaikų darželio lygio dainų žodžius, kurių pasitaiko nepaisant to, kad vienas pradinių šio konkurso tikslų buvo „skatinti originalių, aukštos kokybės dainų kūrimą“.

Musulmoniško Azerbaidžano - naftos turtingos buvusios sovietinės respublikos, kurioje gyvena 9,2 mln. žmonių, - pareigūnai viliasi šiuo konkursu pelnyti tarptautinį pripažinimą savo šaliai, kuri dabar labiausiai žinoma kaip energijos išteklių eksportuotoja.

Ne taip kaip kai kurios Europos valstybės, kurios Euroviziją vertina tik kaip lengvabūdišką pramogą, Azerbaidžanas konkursą rengia kaip didelės politinės reikšmės įvykį ir išleido milijonus dolerių sostinei išgražinti.

Organizatoriai pažadėjo įspūdingą šou su tradicinės azerių kultūros elementais ultramodernioje, specialiai pastatytoje „Krištolo salėje“ ant Kaspijos jūros kranto.

„Eurovizija išgarsins Azerbaidžaną visame pasaulyje. Mes didžiuojamės, kad ji rengiama čia, Baku“, - sakė 22 metų studentė Lala Mirzoyeva.

„Aš taip džiaugiuosi, kad gavau nusipirkti bilietus ir būsiu šio istorinio įvykio dalis“, - sakė 31 metų bankininkas Ramilas Salayevas.

Tačiau teisių gynimo organizacijos kaltina Azerbaidžano prezidento Ilhamo Aliyevo vyriausybę sistemingai pažeidinėjant žmogaus teises, kišant į kalėjimus oponentus, persekiojant žurnalistus ir varžant žodžio laisvę.

Taip pat kilo susirūpinimas dėl to, kad vykdant miesto atnaujinimo projektą, kuris apėmė ir „Krištolo salę“, buvo iškeldinti gyventojai, kurių namus reikėjo nugriauti.

„Azerbaidžanas itin stengiasi parodyti šou, bet žmonės turėtų žinoti apie realias problemas, (slypinčias) už viso to blizgesio ir žavesio“, - sakė Giorgi Gogia iš organizacijos „Human Rights Watch“.

Tuo tarpu kaimyninė Armėnija boikotuoja šiemetinę Euroviziją - esą saugumo sumetimais, nes Azerbaidžano prezidentas armėnus yra pavadinęs priešais.


Šiame straipsnyje: EurovizijaAzerbaidžanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Virtina

Virtina portretas
Pasirengimą konkursui temdė kaltinimai dėl žmogaus teisių padėties Azerbaidžane ir prievartinio gyventojų iškeldinimo, bet vyriausybė viliasi, kad šis renginys pasitarnaus kaip unikali virtina vis labiau puošiamai sostinei Baku
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių