Azerbaidžanas piktinasi Armėnijos sprendimu boikotuoti „Euroviziją“

Azerbaidžano užsienio reikalų ministras trečiadienį išreiškė pasipiktinimą dėl gegužę jo šalies organizuojamo „Eurovizijos“ dainų konkurso politizavimo, kai renginį nusprendė boikotuoti arši šalies priešininkė Armėnija.

„Eurovizijos“ dainų konkursas neturėtų būti naudojamas politiniams tikslams, ypač ne šio konflikto atveju„,  - sakė Azerbaidžano užsienio reikalų ministras Elmaras Mamadiarovas interviu Vokietijos dienraščiui “Die Welt".

Azerbaidžano ir Armėnijos pajėgos praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje kovėsi dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, ir per šį konfliktą žuvo apie 30 tūkst. žmonių.

Nors 1994 metais buvo paskelbtos paliaubos ir daugelį metų vyko derybos, abiejų šalių taikos sutartis taip ir nebuvo pasirašyta.

„Kalnų Karabacho regionas yra mūsų nacionalinė teritorija, kurią jau 20 metų yra okupavusi Armėnija, nepaisant Jungtinių Tautų rezoliucijų, raginančių iš ten išvesti Armėnijos kariuomenę“, - pridūrė E.Mamadiarovas.

Pasak jo, nors iki šiol derybos buvo nesėkmingos, Azerbaidžanas yra pasiruošęs tolesniam dialogui ir taikiam konflikto sprendimui.

Armėnijos valstybinis transliuotojas šią savaitę pranešė, kad šalis traukiasi iš 2012 metų „Eurovizijos“ dainų konkurso, nes „nėra tikslo siųsti savo dalyvį į šalį, kur jis bus sutiktas kaip priešas“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle trečiadienį tam pačiam laikraščiui sakė, jog konkurso boikotavimas nėra problemos sprendimas.

„Esu prieš pirma laiko skelbiamus tokių renginių kaip futbolo varžybos ar dainų konkursas, kurie turi mažai ką bendra su politika, boikotus“, - sakė jis „“Die Welt".

„Tokiais renginiais turėtume formuoti kritišką visuomenę, pradėti žmonių diskusijas ir išlaikyti mūsų demokratines vertybių ribas“, - sakė ministras, kuris ketvirtadienį turėtų lankytis Azerbaidžane.

Vienas Berlyno aukšto rango žmogaus teisių pareigūnas pakartojo Azerbaidžano žmogaus teisių organizacijų grupės raginimus paleisti tariamus politinius nusikaltėlius iki renginio Baku.

Savo ruožtu E.Mamadiarovas pareiškė, kad Azerbaidžano politiniai prioritetai yra demokratizacija, pagarba žmogaus teisėms ir įstatymų viršenybei.

„Azerbaidžane politinių kalinių nėra, dėl savo pažiūrų niekas nėra kalinamas, - pridūrė jis. - Niekas nevaržo kalbos laisvės“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių