Aukcionų namuose – rekordinės sumos

  • Teksto dydis:

Po pandemijos dar neatsigavęs, karo Ukrainoje iš naujo sukrėstas pasaulis investuoja į prabangą. Didžiausi aukcionų namai praneša apie naujus pardavimų rekordus.

Viršijo lūkesčius

Skaičiuojant paskutines gruodžio dienas aukcionų namai „Christie’s“ paskelbė apie rekordinius 8,4 mlrd. JAV dolerių siekusius pardavimus 2022-aisiais, šiek tiek pralenkdami varžovus „Sotheby’s“, kurie taip pat paskelbė rekordinius metų rezultatus – 8 mlrd. JAV dolerių vertės pardavimus.

„Christie’s“ aukcionuose surinko 7,2 mlrd. JAV dolerių, o dar 1,2 mlrd. JAV dolerių gavo iš privačių pardavimų.

Rezultatas viršijo 7,1 mlrd. JAV dolerių, kuriuos įmonė uždirbo 2021 m., kai meno pasaulis mėgino atsigauti nuo COVID-19 pandemijos, smarkiai sutrukdžiusios aukcionų veiklai.

„2022 m., nepaisant sudėtingos makroaplinkos, „Christie’s“ pasiekė didžiausius visų laikų pasaulinius pardavimus“, – teigė generalinis direktorius Guillaume’as Cerutti, turėdamas omenyje ekonominius iššūkius, kuriuos sukėlė infliacija ir karas Ukrainoje.

Jis pažymėjo „meno ir prabangos rinkų atsparumą, nepaprastą kelių pagrindinių meno kolekcijų sėkmę, įskaitant nepamirštamą Paulo Alleno kolekcijos pardavimą, ir mūsų komandų visame pasaulyje patirtį ir sunkų darbą“.

Didžiausias istorijoje

Vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų P. Allenas mirė 2018 m. 2009-aisiais jis pažadėjo paaukoti didžiąją dalį savo turto labdarai.

Didžiulė kolekcija, kurioje sutelkta per 500 sukurtų meno kūrinių, buvo įkainota net 1,6 mlrd. JAV dolerių. Penki šios kolekcijos objektai kainavo daugiau nei po 100 mln. JAV dolerių, įskaitant Vincento van Gogho ir Paulio Cezanne’o darbus.

Dailė: P. Gaugino „Motinystė II“ – vienas iš turtingos P. Alleno kolekcijos objektų./ Wikipedia nuotr. 

Per pirmąjį aukcioną neliko neparduotas nė vienas lotas, o 20 kūrinių parduoti už aukščiausią kainą, kuri buvo kada nors sumokėta už juos sukūrusių menininkų darbus.

Sąrašo viršūnėje atsidūrė Georges’as Seurat – jo drobė „Modeliai“ parduota už 149 mln. dolerių. Vienas iš garsiųjų P. Cezanne’o kalnų peizažų įsigytas beveik už 138 mln. dolerių, Paulio Gauguino trijų Taičio moterų paveikslas „Motinystė II“ – už 105 mln. dolerių; Claude’o Monet „Vaterlo tiltas“ – už 64,5 mln. dolerių.

Per gegužę surengtą atskirą „Christie’s“ aukcioną 1962 m. amerikiečių poparto krikštatėviu vadinamo Andy Warholo sukurtas legendinės aktorės Marilyn Monroe portretas „Shot Sage Blue Marylin“ buvo parduotas už 195 mln. JAV dolerių (188 mln. eurų). Jis tapo brangiausiu aukcione parduotu XX a. meno kūriniu.

Rekordinė suma sumokėta ir už Edwardo Steicheno nuotrauką, kurioje užfiksuotas Niujorke esantis legendinis dangoraižis „Flatiron Building“. Už 1905 m. atspaudą gauta 11,8 mln. dolerių – kūrinys tapo antra brangiausia kada nors aukcione parduota nuotrauka.

Pirkėjų geografija

Didžioji „Christie’s“ pardavimų dalis (40 proc.) 2022 m. teko pirkėjams iš Šiaurės ir Pietų Amerikos. 2021 m. jų dalis siekė 35 proc. Meno kūrinių pirkėjų iš Azijos šiemet sumažėjo.

Nepaisant to, pasak prancūzų milijardieriaus Francois Pinault, kurio kontroliuojančioji bendrovė „Artemis“ valdo „Christie’s“, Azijos pirkėjai buvo „absoliučiai svarbūs“ bendrai P. Alleno kolekcijos pardavimo sėkmei.

Aukcionų namai teigė, kad rekordinių rezultatų padėjo pasiekti ir „naujos kartos kolekcininkai“: 35 proc. visų pirkėjų 2022 m. aukcionuose dalyvavo pirmą kartą, o 34 proc. jų galima pavadinti Tūkstantmečio kartos atstovais.

„Christie’s“ teigimu, Azija turi „sparčiausiai augančią naujų kolekcininkų bazę“.

G. Cerutti pažymėjo, kad automobilių ir nekilnojamojo turto objektų pardavimai neįtraukti į rezultatus.

Aukciono namai „Sotheby’s“ prognozavo, kad bendra pardavimų prognozė metų pabaigoje sudarys 8 mlrd. JAV dolerių, palyginti su 7,3 mlrd. JAV dolerių 2021 m. Šie duomenys apima meno ir prabangos daiktus, taip pat namus ir kolekcinius automobilius.

Prancūzijos ir Izraelio telekomunikacijų magnatui Patrickui Drahi priklausantys aukcionų namų atstovai teigia, kad klientų bazė Azijoje sparčiai plečiasi ir kad šie kolekcininkai vidutiniškai išleidžia daugiau (skaičiuojant vienam asmeniui tenkančias išlaidas) nei kolekcininkai iš kitų pasaulio kraštų.

Paklausiausias vynas

Kolekcinių vynų ir spiritinių alkoholinių gėrimų pardavimai per „Sotheby’s“ aukcionus 2022-aisiais pasiekė rekordinę 150 mln. JAV dolerių sumą – 14 proc. didesnę nei pernai. Tokią išvadą padarė JAV leidinys „The Barron’s“, remdamasis aukcionų organizatorės pranešimu.

Nors pernai tokių aukcionų apyvartos augimas buvo gerokai įspūdingesnis – 43 proc., tačiau toks jis buvo po kritimo 22 proc. pirmaisiais COVID-19 pandemijos metais.

Šiemet „Sotheby’s“ alkoholio aukcionų buvo surengta beveik trečdaliu daugiau nei praėjusiais metais – 69, ir pirmąkart jie vyko Prancūzijoje, kuri tapo ketvirtąja jų aikštele, greta įsitvirtinusių Londono, Niujorko ir Honkongo.

Azijos regionas išliko svarbiausiu „Sotheby’s“ vyno ir spiritinių gėrimų pardavimų regionu, kuriame jų buvo nupirkta už 54 mln. JAV dolerių, o 41 proc. šios sumos suformavo pirkėjai iš Azijos.

Vynai išliko pagrindine siūlomų gėrimų kategorija – jų pardavimai siekė 121 mln. JAV dolerių, o tokiuose aukcionuose populiarėjančių spiritinių gėrimų – už 29 mln. JAV dolerių.

Milijonas už butelį

Pagrindiniu metų lotu tapo 81 metų senumo viskis „The Macallan“ – seniausias kada nors aukcionuose pasiūlytas viskis. Spalio mėnesį Londono „Sotheby’s“ aukcione jo butelis išskirtinėje pakuotėje buvo parduotas už 300 tūkst. svarų sterlingų (325 tūkst. JAV dolerių).

Istorinis: 81 metų senumo legendinis „The Macallan“ – seniausias aukcione parduotas viskio butelis./ Scanpix nuotr. 

Tačiau šis lotas nebuvo brangiausias šiais metais: gegužę Londone garsiojo kiniško likerio „Kweichow Moutai“ butelis originalioje medinėje dėžutėje parduotas už 1,1 mln. JAV dolerių, o 55 metų senumo viskio butelis iš seniausios Japonijos distiliavimo gamyklos „Yamazaki“ birželį Niujorke – už 600 tūkst. JAV dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisigai \\\\\.../////

Teisigai  \\\\\...///// portretas
sako,pinigai ir gerą žmogų suagadina,ypač jei vogti ar paveldėti.___Toje situacijoe tie durniai tikrai jų neužsidirbo,elgesys įrodo.

Kvailumas \\\\\.../////

Kvailumas  \\\\\...///// portretas
berybis,kosmosas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių