Aukcione – nuskendusio „Titaniko“ keleivio laiškas motinai

  • Teksto dydis:

Didžiojoje Britanijoje vyksiančiame aukcione bus parduodamas vieno iš nuskendusio legendinio laivo „Titanikas“ keleivių laiškas motinai, trečiadienį pranešė britų laikraščiai.

Laiško autorius – prekeivis Alexanderas Oskaras Holversonas (Aleksandras Oskaras Holverstonas), plaukęs pirmąją klase kartu su savo žmona Mary Alice (Meri Alis). Pora plaukė iš Argentinos sostinės Buenos Airių į Jungtines Valstijas per Didžiąją Britaniją. Nuskendus laivui, A. O. Holversonas žuvo, o jo žmonai pavyko išsigelbėti.

Laiškas, rašytas 1912 metų balandžio 13 dieną, buvo rastas keleivio kišeninėje užrašų knygelėje, kai jo kūnas ir daiktai buvo perduoti šeimai. Sūraus vandens apgadintas laiškas buvo parašytas ant „Titaniko“ ženklu puošto popieriaus lapo tą dieną, kai laivas išplaukė iš Sautamptono uosto Didžiojoje Britanijoje, pranešė „Fox News“.

A. O. Holversonas motinai rašė, kokį maistą valgo ir kokios muzikos klausosi „Titaniko“ keleiviai, pasakojo apie kartu pirmąją klase plaukiančius bendrakeleivius.

„Laivas yra milžiniškas, apstatytas kaip prabangus viešbutis... Jeigu viskas bus gerai, į Niujorką atvyksime trečiadienį“, – rašoma laiške likus dienai iki laivo susidūrimo su ledkalniu ir jo autoriaus mirties.

Laiškas bus parduodamas aukciono namų „Henry Aldridge & Son“ organizuojamame aukcione spalio 21 dieną. Ekspertai tikisi, kad jis bus parduotas už 60 tūkst. – 80 tūkst. svarų.

„Jis yra išskirtinis įvairiais požiūriais, įskaitant jo turinį, istorinį kontekstą ir retumą, – sakė „Fox News“ aukcionatorius Andrew Aldridge'as (Endriu Oldridžas). – Šis laiškas yra vienas iš paskutinių žinomų (po katastrofos) iki mūsų dienų išlikusių laiškų ir paskutinis žinomas laiškas, kurį parašė (per nelaimę) žuvęs žmogus“.

Jame taip pat rašoma apie laive pastebėtą amerikiečių verslininką Johną Jacobą Astorą (Džoną Džeikobą Astorą) ir jo žmoną Madeleine (Madlen).

„Ponas Johnas Jacobas ir ponia (Madeleine) Astorai yra šiame laive, – rašoma laiške. – Jis atrodo kaip bet kuris kitas žmogus, nors turi milijonus pinigų. Jie sėdi denyje kartu su visais mumis...“.

Amerikiečių verslininkas J.  J. Astoras, laikytas turtingiausiu žmogumi šiame laineryje, neliko gyvas.

Laivas „Titanikas“ nuskendo per savo pirmąją kelionę balandžio 15-osios naktį. Iš daugiau nei 2,2 tūkst. jame buvusių žmonių žuvo 1 517.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių