Atskleista, kaip išrenkami „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų nugalėtojai

  • Teksto dydis:

Svarbiausių lietuviško kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ laimėtojų išrinkimas – sudėtingas ir atsakingas procesas. Garbė spręsti, kas verti laimėti šiuos apdovanojimus, tenka net 100-ui tikrųjų Lietuvių kino akademijos (LiKA), narių.

Viena iš LiKA tarybos narių, režisierė ir kino prodiuserė Jūratė Samulionytė pripažino, kad nominantų rinkimas sukelia karštas diskusijas, o nugalėtojų pavardės neatskleidžiamos iki pat paskutinės minutės.

Kasmetinius nacionalinio kino apdovanojimus „Sidabrinė gervė“ inicijuoja viešoji įstaiga „Lietuvių kino akademija“ (LiKA), kuri tiesiogiai dalyvauja pateikiamų filmų atrankos, svarstymo ir apdovanojimų teikimo etapuose. Apdovanojimų laimėtojus lemia šimto tikrųjų LiKA narių balsai. Akademijos nariu dažniausiai tampama pačiam laimėjus „Sidabrinė gervė“ statulėlę.

Kino režisierė ir prodiuserė J. Samulionytė yra ne tik LiKA narė, bet ir priklauso šios akademijos tarybai. Jos filmas „Nerutina“ kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ buvo įvertintas kaip 2008 metų geriausias trumpametražis filmas. Dabar kūrėja ir pati sprendžia, kas yra vertas gauti „Sidabrinė gervė“ statulėlę.

„Man atrodo, kad šie apdovanojimai pabrėžia, kad kinas Lietuvoje egzistuoja ir mes turime skirtingų filmų bei skirtingų kūrėjų. Paprastas žiūrovas mato tik aktorius, o didelė kūrinio dalis lieka nematoma – tai režisieriai, operatoriai, scenaristai, dailininkai, prodiuseriai ir kiti, be kurių nebūtų sukuriami filmai. Todėl labai svarbu tai viešinti ir garsinti, o šie apdovanojimai – tai ir daro“, - kalbėjo J. Samulionytė.

LiKA direktorė Lina Buzelytė atskleidė, kad visų pirma, filmo prodiuseris ar jo platintojas turi pateikti paraišką ir taip išreikšti savo norą dalyvauti šiuose kino apdovanojimuose. Kūrėjai paraiškas teikia tik elektroniniu būdu. Antra, filmas pretenduojantis į šių metų apdovanojimus kino teatrų ekranuose turėjo pasirodyti nuo 2015 m. balandžio 1 d. iki 2016 m. balandžio 1 dienos. Taip pat apdovanojimams gali būti teikiami tik nacionaliniai filmai.

Iškilminguose ir didelio visuomenės dėmesio kasmet susilaukiančiuose apdovanojimuose yra skiriama ne daugiau kaip šešiolika „Sidabrinė gervė“ statulėlių pagal tam tikras kategorijas, vienas „Sidabrinės gervės kiaušinis“ už geriausią studento darbą ir apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus - „Auksinė gervė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių