Atlikėjams ir muzikos leidėjams išmokėti 7 mln. litų

  • Teksto dydis:

Muzikos atlikėjams ir leidėjams už pernai Lietuvoje transliuotą jų muziką išmokėti 7 mln. 38 tūkst. litų, ketvirtadienį pranešė Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA.

Atlyginimą surenkanti ir išmokanti AGATA teigia, kad išmokėta suma - rekordinė. Lyginant su ankstesniais metais, bendra atlyginimo suma išaugo 1,6 karto. AGATA direktorė Agnė Masalskytė teigia, jog tai rodo, kad muzika naudojama sąžiningiau.

"Tai, kad ženkliai išaugo bendra visiems atlikėjams išmokėta suma yra labai džiuginantis rezultatas. Jis rodo, kad bendra muzikos naudojimo situacija Lietuvoje gerėja: vis daugiau verslo subjektų muziką naudoja sąžiningai, o muzikos atlikėjai ir leidėjai gauna didesnį atlyginimą, kurį gali investuoti į naujus muzikos įrašus", - pranešime cituojama AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Konkrečiam atlikėjui ar muzikos leidėjui išmokėtas atlyginimo dydis priklauso nuo to, kaip dažnai ir kur jo muzika buvo naudojama per praėjusius metus.

Lietuvos atlikėjams ir muzikos leidėjams atiteko didesnė pusė šio atlyginimo - iš viso 3,82 mln. litų. Likusi suma skirta užsienio atlikėjams ir leidėjams, kurių muzika buvo naudojama Lietuvoje.

Suma tarp atlikėjų ir leidėjų buvo paskirstyta beveik po lygiai - atlikėjams atiteko 3,43 mln. litų, o leidėjams - 3,6 mln. litų. Šį lėšų pasiskirstymą lemia atlikėjų ir leidėjų tarpusavio sutartys. Be to, neretai tas pats muzikantas yra ir savo muzikos atlikėjas, ir leidėjas, pažymi AGATA.

Didžiausią atlyginimo dalį AGATA surinko iš muzikos transliuotojų (televizijos ir radijo stočių) ir retransliuotojų - iš viso 2,8 mln. litų.

Už viešą muzikos įrašų paskelbimą (grojant muzikos įrašus maitinimo ir apgyvendinimo įstaigose, taip pat viešuose renginiuose ir kitur, bet ne už gyvą muzikos atlikimą) šiemet surinkta ir paskirstyta 2,1 mln. litų.

Ypač padidėjo atlyginimas, surenkamas už garso ir vaizdo laikmenų atgaminimą asmeniniais tikslais. Šiemet paskirstyta 2,1 mln. litų - daugiau nei šešis kartus daugiau lyginant su pernai.

"Šis atlyginimas išaugo po to, kai buvo atnaujintas iki tol laikmečio nebeatitikęs autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas. Į įstatymą buvo įtraukta, jog kompensacinis atlyginimas autoriams ir atlikėjams yra mokamas ne tik už technologiškai pasenusių laikmenų (pvz. kompaktinių diskų, garso kasečių), bet ir už šiuo metu naudojamų laikmenų (atminties kortelių, mobiliųjų telefonų su turinio įrašymo funkcija ir kt.) pirkimą", - nurodo AGATA.

Padidėjo ir atlyginimas, surinktas už muzikos naudojimą interneto šaltiniuose. Pernai, kai buvo pradėtas rinkti, jis siekė 7,9 tūkst., šiemet - 18,2 tūkst. litų.

Muzikos atlikėjų ir leidėjų teisę į atlyginimą už jų muzikos naudojimą komerciniams tikslams numato Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas. Nuo pat įkūrimo 1999 metais Lietuvos atlikėjus ir muzikos įrašų gamintojus vienijanti Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA šį atlyginimą surenka ir paskirsto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių