Architektūra vis dar yra menas?

Į provokuojantį klausimą, ar architektūrą vis dar galima vadinti menu, penktadienį Vilniaus miesto rotušėje mėgins atsakyti žinomi Lietuvos, Latvijos, Prancūzijos, Austrijos ir Japonijos architektai, sukviesti į tarptautinę konferenciją.

Renginį organizuojančios Lietuvos architektų sąjungos pirmininko Gintauto Blažiūno teigimu, renginyje bus iškeltos architektūros problemos, aktualios Lietuvai ir visai Europai. Pavyzdžiui, kokia yra architektūros padėtis visuomenėje, ar architektūra dalyvauja kultūriniuose procesuose?

Pasak G.Blažiūno, klausimas, ar architektūra yra kultūros dalis, yra labai svarbus ir „Vilnius - Europos kultūros sostinė“ renginiuose. Mat juose labai daug dėmesio skiriama folklorui, dailei, fotografijai, literatūrai, o architektūrai jo stinga.

„Teiginys, kad architektūra yra visų menų motina, vis labiau pamirštamas. Jei dėmesio architektūrai neskiria valdžia, visuomenė mano, kad tai nėra svarbu. Tai lemia žmonių požiūrį į statinius, aplinkos ir erdvių formavimą“, - apgailestavo Architektų sąjungos vadovas. Pasak jo, šios problemos aštrėja, kuomet bandoma sukurti kažką visuomenės poreikiams, dažniausiai vyrauja pigumo kriterijus.

„Gal grubu taip sakyti, tačiau bemaž visiems visuomeniniams pastatams, kurie projektuojami biudžeto lėšomis, pasirenkami prasčiausi architektai. Geriems architektams gailima pinigų“, - pridūrė pašnekovas.

G.Blažiūno žiniomis, Japonijoje - visai kitas požiūris į visuomenės auklėjimą, architektūros problemos aiškinamos nuo mažens. Latviai organizuodami konkursus stengiasi kviestis garsius architektus.

„Pas mus vyko Gugenheimo muziejaus konkursas, bet lietuvių architektai net nebuvo prileisti prie jo“, - prisiminė Architektą sąjungos pirmininkas.

Konferencijos dalyvius sveikins Europos Architektų Tarybos prezidentas Juhani Katainen, Europos architektų sąjungos II regiono viceprezidentė Lisa Siola, pranešimą skaitys Europos Architektų Tarybos generalinis sekretorius Alain Sagne. Jie stebi situaciją visose šalyse.

„Ieškome bendrų sąlyčio taškų, kurie turėtų būti pristatyti Europos Parlamente. Į keliamas problemas turėtų būti atsižvelgiama rengiant ES direktyvas, susijusias su architektūra“, - mano G.Blažiūnas.

Konferencijos pasisakymų gali klausytis visi besidomintieji architektūra. Renginio pradžia - 9.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių