Aplankęs Islandiją, Vokietiją bei Latviją „Tėtis“ sugrįžta Lietuvą

Vyriškas B.H.Thorsson'o (Islandija) monospektaklis - komedija "Tėtis" rudens sezoną pradeda avantiūristiniu šūkiu: "Atsargiai - kūdikis!"

Kai nėštumo testo langelyje jau matyti du brūkšneliai, tampi savo moters apsauginiu, o viduje "dedi į kelnes", nors ir didžiuojiesi savo nėščia moterimi. Sužinai daug naujų dalykų: rasti vietą automobiliui prie gimdymo namų yra tiek pat šansų, kaip aptikti Bin Ladeno portretą Baltųjų rūmų fojė. "Pletkų" žurnalai ginekologo priimamajame sudėlioti chronologine tvarka, tvyro "duty free" parduotuvių kvapai. Ginekologas Lenis Sipavičius − labai seksualus vyrukas, kuris gali pradėti patikti tavo gimdančiai moteriai… Stebėdamas gimdymą, tėtis perpranta bendravimo su gydytoju ypatumus ir patiria jam tokį dėkingumo jausmą, kad ne tik apsiverkia, bet ir išbučiuoja akušerę, po to akušerės akušerę, visus medicinos studentus ir netgi apsaugos darbuotoją, kuris parveda jį atgal į palatą...  

Pagrindinis herojus Tėtis, nerdamas į tėvystės vandenis, prisimena ir kitų savo likimo brolių patirtis. Kai vienas naujai "iškeptas" tėtis užmiega Vatikano Bazilikoje, jį žadina net pats popiežius, o CNN transliuoja šį įvykį per žinias: "Ponas... iš Lietuvos miega jau penkiolika valandų..." Koks patogus būdas išgarsinti Lietuvą pasaulyje! Islando B.H.Thorsson’o komedijoje randame ir islandiškų saviironijos ypatumų (ugnikalnio tema), tačiau dauguma vaizdelių pritaikyti prie lietuviškų realijų.

Antroji spektaklio dalis pasakoja apie tai, kas pasikeičia tėčio pasaulyje naujai gimus kūdikiui ir kaip jis susidoroja su visais sunkumais, pasitelkdamas humoristinį požiūrį į santykius šeimoje ir gerą saviironijos dozę. Jeigu tavo moteris skaičiuoja laiką geriau negu NASA darbuotojai, verčiau grįžti namo laiku ir išgėrus ne alaus (gal pieno?)… Dalyvaudamas Žmogaus-voro festivaliuose ir Auklėjimo etape, tėtis patiria įvairiausių emocijų, bet jo išvada apie tėvystę nepakinta: "Turi pabandyti pats! Juk tai toks jausmas!.."

Rodytas Islandijoje, Vokietijoje ir kitose pasaulio šalyse, "Tėtis" šių metų pavasarį pas mus atvyko iš Latvijos. "Tėtį" į Lietuvą atvežė Juris Rijnieks (52), pirmiausia žinomas kaip "Urvinio žmogaus" režisierius ir vieno aktoriaus komedijinio teatro žanro iniciatorius Latvijoje. Monospektaklyje pakaitomis tėčio vaidmenį atliekantys žymūs Lietuvos aktoriai Ramūnas Rudokas  ir Darius Petkevičius abu savaip įdomūs spektaklio žiūrovams.D.Petkevičius save vadina "kontaktiniu" tėčiu, o R.Rudokas yra "tėtis per atstumą". Būtent dėl skirtingos gyvenimiškos abiejų aktorių patirties ir vaidybos ypatumų kiekvienas iš dviejų "tėčių" yra skirtingas personažas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių