Apdovanotos kūrybai ir kitų supratimui atviros Europos bendruomenės

  • Teksto dydis:

Įvairios bendruomenės, įsitraukusios į tarptautinį ES programos „Kūrybiška Europa“ finansuojamą ir Kauno bienalės vykdomą projektą „Stebuklingi kilimai“, vertintos ir nominuotos apdovanojimuose „Bendros kūrybos ir supratimo link“ („Co-create & comprehend“), o laimėtojoms įteikti piniginiai prizai.

Aukščiausią įvertinimą pelniusi Serbijos Novo Naselje bendruomenė išsiskyrė dalyvių gausa ir aktyvumu, tačiau įvairialypiškumu jai nenusileido ir kitos bendruomenės.

Kuriant drauge artėjama prie supratimo

Užbaigiant pirmuosius „Kūrybiškos Europos“ projekto „Stebuklingi kilimai“ metus, įteikti ir pirmieji Europos bendruomenių apdovanojimai „Bendros kūrybos ir supratimo link“. Iš 16-ikos projekte dalyvavusių bendruomenių projekto kuratoriai nominavo šešias, keturios iš jų pelnė piniginius prizus. Iš viso laimėtojos pasidalijo 3 tūkst. eurų sumą, kurią galės panaudoti įvairiai kultūrinei ir meninei veiklai plėtoti bei bendruomenių poreikiams tenkinti. Kuratorių atrinktos nominantės vertintos atsižvelgiant į dalyvavimo projekte aktyvumą ir gausą, bendruomenių problemas, įvairumą bei pagal projektą vykusios meno rezidencijos poveikį bendruomenei.

Labai džiaugiamės, kad jau pirmaisiais metais, įgyvendindami projektą „Stebuklingi kilimai“, sulaukėme gana didelio įvairių vietos bendruomenių aktyvumo, kad jos įsitraukė į darbą su jaunaisiais menininkais. Projekte buvome numatę išskirti aktyviausias ir atviriausiai su menininkais bendradarbiaujančias bendruomenes bei įvertinti jų veiklą. Svarbu paminėti, kad „Bendros kūrybos ir supratimo link“ apdovanojimas yra skiriamas ne „Stebuklingų kilimų“ projekte dalyvaujančioms organizacijoms ar jauniesiems menininkams, o bendruomenėms. Tai ir yra šio apdovanojimo išskirtinumas! – pabrėžia projekto vadovė Neringa Stoškutė.

Pagrindine laimėtoja tapo Novi Sado miesto Novo Naselje bendruomenė (Serbija). Taip pat apdovanotos: Italijos bendruomenė „FOCUS Casa dei Diritti Sociali“, Austrijos Wilten rajono bendruomenė, Jelsa bendruomenė iš Hvaro salos. Nominantėmis liko Slon kaimo vaikų bendruomenė (Rumunija) ir Gimarainso miesto moterų skalbėjų bendruomenė (Šiaurės Portugalija).

Novo Naselje bendruomenei – nauja patirtis

Novi Sadas – antrasis pagal dydį Serbijos miestas ir autonominės provincijos Vojvodinos sostinė. Nuo pat įkūrimo tai buvo daugiakultūris miestas – jame gyvavo daugybė įvairių etninių grupių, kultūrų ir religijų. Ekonominio pakilimo laikotarpiu, 1960–1970 metais, miesto gyventojų skaičius išaugo dvigubai, o tuometinės Jugoslavijos valdžios iniciatyva čia buvo statomi nauji rajonai, turėję atspindėti socialistines-modernistines utopijas. Visgi dėl vėlesnių ekonominių sunkumų ir politinės suirutės kultūros infrastruktūra mieste taip ir nebuvo sukurta, todėl iki šiol miesto kultūros žmonės dirba tam nepritaikytose, netradicinėse erdvėse: daugiabučių kiemuose, gatvėse, vaikų žaidimų aikštelėse ar tiesiog po savo namų balkonais. Vienas seniausių ir aktyviausių Novi Sado rajonų – Novo Naselje, jo gyventojai, atstovaujami organizacijos „Novo Kulturno Naselje“, ir pelnė pagrindinį „Bendros kūrybos ir supratimo link“ Europos bendruomenių apdovanojimą. Bendruomenė šių metų vasarą aktyviai įsitraukė į italių menininkių dueto „Grossi Maglioni“ meninį projektą. Gyventojų papasakotos istorijos įsipynė į jų kūrinį, o serbų menininkė Izabela Mašić papildė italių instaliaciją interaktyviu meno darbu – taip patys rajono gyventojai turėjo progą tapti kūrinio dalimi.

Gautą piniginį prizą bendruomenė planuoja skirti kultūrinei veiklai. Organizacija „Novo Kulturno Naselje“ skelbs atvirą konkursą: vietos bendruomenė galės siūlyti, kaip turėtų būti panaudota jai skirta suma. „Novo Kulturno Naselje“ atstovų teigimu, daugiausia dėmesio bus skiriama toms iniciatyvoms, kurios į projektą įtrauks kaimynines bendruomenes.

Kitos laimėtojos ir nominantės

Net ir patys italai savo šalį dažnai vadina vartais į Europą, nes kone kiekviename mieste namus randa tiek „užkietėję“ italai, tiek migrantai iš Afrikos, Artimųjų Rytų ar kitų konfliktinių pasaulio zonų. Natūralu, kad Italijoje įsikūrusios įvairios organizacijos, ginančios būtent migrantų teises. Viena jų – „FOCUS Casa dei Diritti Sociali“. Tai savanoriška organizacija, jau daugiau kaip 30 metų atsakinga už socialinių teisių apsaugą Italijoje: migrantų integraciją, pažeidžiamų žmonių gynimą, mokslo prieinamumo didinimą, medicininę pagalbą ir t. t. Bendruomenės centras įsikūręs Romoje, o joje rezidavusi menininkė Hrvoslava Brkušić iš Kroatijos surengė kūrybines dirbtuves ir pasitelkusi garsą į dialogą įtraukė migrantus iš Peru, Gvinėjos, Nigerijos, Maroko, Brazilijos, Bangladešo bei Sakartvelo.

Apdovanojimus taip pat pelnė Austrijos Wilten rajono ir Jelsa miesto, esančio Hvaro saloje, Kroatijoje, bendruomenės.

Wilten – tai trečiame didžiausiame Austrijos regione, Tyroje, gyvuojanti archajiška ir daugiakultūrė bendruomenė. Čia meno rezidencijos metu drauge su kūrėjomis Daniela Palimariu iš Rumunijos ir Ninutsa Shatberashvili iš Sakartvelo į kūrybinį procesą įtraukti migraciją patyrę žmonės. Gautą prizą bendruomenė planuoja skirti vietos vaikų edukacinei programai.

Jelsa – Kroatijai priklausančios Hvaro salos pakrantėje įsikūręs miestas. Regione plėtojama žemės ūkio veikla, bet pagrindinė miesto ekonomikos šaka – sezoninis turizmas. Čia kylančias problemas tarp tradicinės ir turistinės kultūros atliepė menininkės Paulinos Almeidos iš Portgalijos projektas – į jį įtraukti moksleiviai kūrė ateities knygą ir dalyvavo performanse.

Nominantėmis liko Portugalijos miesto Gimarainso moterų skalbėjų bendruomenė, puoselėjanti nykstančias skalbimo tradicijas, ir vaikų bendruomenė, siekianti stiprinti ryšį su šiuolaikiniu pasauliu nedideliame Slon kaimelyje, Rumunijoje.

„Stebuklingi kilimai“ – tai bendrą meninę veiklą vykdyti vietos bendruomenes ir menininkus suburiantis tarptautinis ketverių metų trukmės projektas, atstovaujamas „Kauno bienalės“ ir iš dalies finansuojamas ES programos „Kūrybiška Europa“. Įgyvendinant projektą pirmaisiais metais, kartu su dvylika šalių partnerių surengta dvidešimt meno rezidencijų. Kuratorių atrinkti menininkai rezidencijų metu dirbo su vietos bendruomenėmis, atliko tyrimus, rinko jų istorijas, o rezidencijų pabaigoje pristatė tų bendruomenių įkvėptus meno kūrinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių