Anykščiuose pradedama statyti Vorutos pilis

  • Teksto dydis:

Antradienį Anykščiuose, ant Šeimyniškėlių piliakalnio, pradedama statyti medinė Vorutos pilis.

„Simboliška, kad Vorutos pilies statybas pradedame minėdami ir Pasaulinę turizmo dieną. Jau kuris laikas Anykščių miestas garsėja savo lankytinų vietų patrauklumu ir gausa, kasmet augančiu turistų skaičiumi, todėl viliuosi, kad medinė Vorutos pilis ant Šeimyniškėlių piliakalnio taps įspūdingu Anykščių kraštą ir išskirtinai jo istoriją garsinančiu objektu, galėsiančiu sudominti tiek pačius anykštėnus, tiek ir mūsų miesto svečius“, – sako Anykščių rajono savivaldybės meras Kęstutis Tubis.

Tikimasi, kad autentiškoje aplinkoje stovėsianti Vorutos pilis taps gyvosios Lietuvos istorijos pažinimo mokykla, patriotizmą ugdančiu ir krašto istorinę atmintį puoselėjančiu turizmo objektu.

Dėl pilies statybos savivaldybė rangos sutartį šių metų gegužę pasirašė su bendrove „Povilo Gurklio firma“.

Kol kas suplanuotas pirmasis statybos darbų etapas, BNS informavo Anykščių rajono savivaldybės specialistė ryšiams su visuomene Adelė Aglinskaitė.

Iki kitų metų lapkričio planuojama pastatyti du pilies bokštus ir dalį gynybinės tvoros. Tam savivaldybės biudžete numatyta skirti 308 tūkst. 558 eurus.

Pasak A.Aglinskaitės, į šią sumą įeina ir archeologiniai tyrimai, privažiavimo kelio įrengimas, kiti techniniai darbai.

„Jau pasibaigus pirmajam etapui sieksime, kad čia vyktų edukacinės programos, ne tik būtų galima atvykti ir pažiūrėti“, – teigė Anykščių rajono savivaldybės atstovė.

Pilies statybos idėją Anykščiai puoselėjo daugiau nei dešimtmetį. 2004 metais rajono savivaldybės taryba ir Pasaulio anykštėnų bendrijos taryba pasirašė deklaraciją dėl pilies statybos. Ji numatyta ir Anykščių rajono strateginiame plėtros plane.

Voruta – istoriniuose dokumentuose minima pilis, garsi tuo, kad per susirėmimą jos teritorijoje 1251 metais Lietuvos karaliui Mindaugui pavyko apsiginti nuo lietuvių kunigaikščių, siekusių atimti iš jo valdžią. Dalis istorikų Vorutą laiko svarbiausia ar viena svarbiausių Mindaugo rezidencijų.


Šiame straipsnyje: AnykščiaiVorutos pilispilys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių