A. Anušauskas knygoje atkūrė sovietų saugumo agento J. Markulio asmenybę

  • Teksto dydis:

Naujos knygos apie sovietų saugumo agentą Juozą Markulį „Išdavystė. Markulio dienoraščiai“ autorius istorikas Arvydas Anušauskas sako, kad dienoraščiai yra specifinis žanras – kai prieš imdamas skaityti turi kokių nors lūkesčių, bet jie gali būti nepateisinti.

Garsiausiu Lietuvoje išdaviku praminto J. Markulio dienoraštį, pagal kurį A. Anušauskas parašė knygą, įvardija kaip asmeninę savo psichologinio pasaulio analizę, trukusią keliolika metų.

Istorikas knygoje siekė atkurti artimiausius J. Markulio ryšius, jo artimųjų ratą ir suvokti pasirinkimo išduoti partizanus motyvus.

„Buvęs atsargos karininkas, medikas pasirinko tą pusę, su kuria kovojo didžioji Lietuvos dalis. Sakyčiau, jo [J. Markulio – LRT.lt] pasirinkimas išduoti buvo sąmoningas. Jis rašė, kad reikėjo kažkam gelbėti Lietuvą iš idealistinių motyvų. Gelbėjimą Markulis suprato kaip nesipriešinimą okupantui. Manau, kad jo pasirinkimas buvo šiek tiek paremtas ir materialiniais motyvais“, – sakė istorikas.

Daugiau apie šios spalvingos biografijos asmenį – pokalbyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Tai melo, šmeižto, sapaliojimų ir kliedesių kratinys. Jo knygos, tai mėšlo krūva. Dabar visokie melagiai, vagys, banditai, pedofilai ir kitokie išsigimėliai Lietuvoje pagarboje. Juk tai Europos vertybės.

kelkim

kelkim portretas
zmogus vedes dukros amziaus zmonike ant pakilimo bangos bando kurti nauja kai kam naudinga istorija bet tai juk ne naujiena kas uzsako tam ir istorija kuriama

Durnių Laivo Kapitonės nuomonė:

Durnių Laivo Kapitonės nuomonė: portretas
Anusausakas geletu atkurti sovietu partškolos vedėjos Grybauskaitės asmenybę.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių