Anapilin iškeliavo dailėtyrininkė, tekstilės dizainerė E. Dean

  • Teksto dydis:

Lietuvos dailininkų sąjunga (LDS)  pranešė, kad sausio 10 d. mirė viena gabiausių Lietuvos dailėtyrininkių, tekstilės dizainerė, LDS narė Eglė Surotkevičiūtė-Dean (1964 04 19 – 2019 01 10).

Eglė Dean bus laidojama sausio 14 d., pirmadienį , 11 val. Rasų kapinėse.

Eglė Dean 1987 m. įgijo meno istorijos ir teorijos magistro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje. Baigusi studijas 1987-1989 m. dailėtyrininkė studijavo kino režisūrą Rustaveli Teatro ir Kino institute, Tbilisyje, Sakartvele. 1992 m. baigė tekstilės dizaino studijas Otis/Parsons School of Design, Los Andžele, JAV. Grįžusi į Lietuvą, nuo 2005 metų dirbo vertėja, menininke ir meno kritike.

Dailėtyrininkė ir dizainerė E. Dean nuo 2008 m. daug straipsnių rašė į interneto puslapius ir periodinius leidinius. Pagrindinė autorės specializacija – juvelyrika, nors taip pat dažnai analizuodavo tapybą ir skulptūrą.

Kaip rašoma LDS pranešime, E. Dean – viena svarbiausių profesionalių juvelyrikos dailėtyrininkių, kuri mokėjo ne tik nagrinėti ir vertinti dabarties juvelyriką, pristatyti ir analizuoti nuolat kintantį šiuolaikinės dailės kontekstą, bet ir rengti šios srities ekspozicijas: 2011 m. ji suorganizavo tarptautinę juvelyrikos parodą „Dreamscape“ ir pristatė virš 100 kūrinių iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos.

Dailėtyrininkė daug metų studijavo psichoanalizę, yra apkeliavusi ne vieną pasaulio valstybę, todėl jos straipsniuose gausiai gilinamasi į kūrėjo sielą, dažnai randama filosofinio konteksto, atsiskleidžia platus sociokultūrinis požiūris. Kitos E. Dean tekstų kryptys – nusipelniusių asmenybių gyvenimo ir kūrybos pristatymai, estetikos esė apie psichikos ligonių kūrybą, vaikų piešinius.

Ši išskirtinė autorė savo tekstais padėjo suprasti dabarties juvelyrikos esmines kryptis, idėjas, formos ir technikos niuansus, pažymėdama mažosios plastikos reikšmę, praturtino Lietuvos dailės tyrimų lauką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas portretas
Na, darbai ne jos, iliustracijoje VDA Telšių fakulteto absloventės Ramunės Jundaitės- Misevičienės baigiamasis darbas

Keista

Keista portretas
Viena gabiausių?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių