Aktorius R. Kazlas statys spektaklį apie K. Donelaitį

  • Teksto dydis:

Aktorius Rolandas Kazlas rudenį Vilniaus teatre "Lėlė" žada pastatyti spektaklį apie lietuvių literatūros klasiką Kristijoną Donelaitį, kurio 300 gimimo metinės bus minimos kitąmet.

"R.Kazlas - visi žinote, kad tai yra improvizuojantis, ieškantis žmogus. Ir, pasak jo, tai nebus dokumentika apie Donelaitį, bet tai bus jo fantazija Donelaičio tema", - apie laukiamą R.Kazlo spektaklį "Ne pagal šio pasaulio madą" antradienį pasakojo teatro meno vadovas Vilmantas Juškėnas.

Tai nebe pirmas R.Kazlo spektaklis teatre "Lėlė" - prieš keletą metų nemažo žiūrovų dėmesio sulaukė jo pastatymas pagal poeto Vlado Šimkaus eiles "Geležis ir sidabras".

"Labai džiaugiamės, kad jis pas mus tęsia šitą poetinę tradiciją", - antradienį sakė teatro vadovas Juozas Marcinkevičius.

"Toks kryptingas R.Kazlo ėjimas ir lietuviškos medžiagos rinkimasis yra sveikintinas", - pridūrė V.Juškėnas.

Šį rudenį 55 metų jubiliejų minėsiantis teatras "Lėlė" iki Naujųjų metų žada dar tris premjeras.

Rugsėjo mėnesį bus parodyta Nacionalinės premijos laureato dailininko Vitalijaus Mazūro režisuojama nauja "Spragtuko" interpretacija, kuriame Droselmajerio vaidmenį atliks teatro vadovas J.Marcinkevičius.

Lapkritį "Lėlės" sceną išvys režisierės Nijolės Indriūnaitės pastatymas pagal Hanso Christiano Anderseno pasaką "Sniego karalienė".

Po jo dar laukiama jaunų debiutuojančių kūrėjų Antano Dubros ir Miko Žukausko eksperimentinio, anot jų, "siurrealizmu dvelkiančio" pastatymo čeko Milošo Macoureko pasakų motyvais.

Anot teatro vadovų, Lietuvos lėlių teatras pirmąkart sulaukė pakvietimo į prestižinį tarptautinį lėlių teatro festivalį Šarlevilyje, Prancūzijoje. Čia pakviestas Gintaro Varno režisuotas spektaklis suaugusiems "Teiresijo krūtys".

Kitas teatro spektaklis suaugusiems "Meteo", režisuotas rusų kilmės režisierės Anos Ivanovos-Brašinskajos, šiemet pelnęs Auksinį scenos kryžių, keliaus gastrolių į festivalį Suomijoje.

Savo jubiliejų teatras "Lėlė" spalį žada paminėti itin gausia spektaklių programa ir teatro scenografijos bei teatro leidinių - plakatų, afišų, programėlių - paroda "Juozas ART" galerijoje. Parodos metu žiūrovams bus suteikta galimybė pamatyti spektaklį ir iš "nugaros" - ne iš žiūrovų, bet iš užkulisų pusės.

Teatro vadovas J.Marcinkevičius sako, kad šiemet teatras iš valstybės jau finansuojamas šiek tiek geriau, tačiau nerimą kelia Kultūros ministerijos siūlymas teatrams persitvarkyti į viešąsias įstaigas. Anot jo, valstybės išlaikomas teatras turi labai geras sąlygas menininkų eksperimentams ir naujų spektaklių, iš kurių galima mokytis, kūrimui.

"Turbūt kažkam tai bus paranku ir kažkas galės tą dalyką daryti, "Lėlė" labai nenorėtų, kad taip būtų, nes kas gali tiek daug eksperimentuoti, jeigu ne valstybės išlaikomas teatras. Ir man atrodo, kad jau 13 teatrų finansavimą tikrai gali valstybė surasti. Bloga ta valstybė, kuri negali išlaikyti savo teatrų, tuo labiau teatro vaikams", - kalbėjo J.Marcinkevičius.

"Mes negalėsime statyti tik žiūrovų poreikius tenkinančių spektaklių. Taip, mums reikia, kad iš mūsų mokytųsi Lietuvoje. (...) Dirba patys žymiausi dailininkai ir režisieriai mūsų teatre. Mes nedarome pakartotių vaidinimų, kur jau statyta, reprodukcijų", - teigė "Lėlės" vadovas.

Naują sezoną "Lėlė" pradės šį šeštadienį, rugpjūčio 18 dieną, spektakliu "Raudonkepurė".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių