Aktorius D. Gavenonis: teatre kaskart turiu save sugriauti

Šį antradienį bus išdalinti Auksiniai scenos kryžiai, kuriais, kaip ir kasmet, pagerbiami labiausiai mūsų šalyje nusipelnę teatralai. 2012-aisiais šis apdovanojimas buvo įteiktas aktoriui Dainiui Gavenoniui.

D. Gavenonis – Oskaro Koršunovo ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorius. Savo vaidyba iki paskutinės akimirkos prieš nusileidžiant uždangai įtraukiantis aktorius apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija. Paklaustas bene dažniausio pastarojo meto klausimo apie tai, kaip vertina gautą premiją, D. Gavenonis sako, kad tai, jog ji įteikta ne karjeros pabaigoje, o dabar, skatina pamąstyti apie nuveiktus darbus bei naujus iššūkius.

„Esame labai uždari – į teatrą ne tiek jau daug žmonių vaikšto, dažniausiai – teatralai, mylintys šį meną. Dirbame, tą vagą ardami visada žiūrime į žemę, o gavę kokį nors prizą, medalį, ar kryžių, išsitiesiame, pakeliame galvas. Tada suprantame, kad galbūt kažką iš tiesų nuveikėme. Jei taip įvertino, vadinasi, galbūt teisingu keliu einama“, – kalbėjo aktorius.

2012-aisiais D. Gavenonis pripažintas geriausiu dramos aktoriumi už vaidmenį Jono Vaitkaus spektaklyje „Visuomenės priešas“, jam įteiktas Auksinis scenos kryžius. Nors ir gavęs šį apdovanojimą, D. Gavenonis nelaiko jo geriausiu savo vaidmeniu, sako, kad „Visuomenės priešas“ – daugiau pozicija, darbo su kitais teatralais ir vienos vizijos siekimo rezultatas.

Sėkmingai ir žiūrovus prikaustančiai vaidybai neužtenka vien akademinių žinių, be ilgo darbo neskaičiuojant ant scenos praleistų valandų, prisideda ir įkvėpimas iš visko, kas supa ir uždarius teatro duris. D. Gavenoniui tai – daugybė pomėgių, pvz., poezija, daug skirtingų asmeninio gyvenimo detalių ir palaikančių žmonių.

„Kaskart kuriant vaidmenį, reikia eiti nauju keliu. Tam, kad sukurtum naujus vaidmenis, reikia save sugriauti, nes kitaip nepavyks sukurti kažko naujo – visuomet išeisi į tą pačią gatvę“, –  apie savo profesijos

Teatre reikia šaukti, o kine – šnabždėti. Tokiais žodžiais D. Gavenonis apibūdina vaidybą teatre ir kine. Aktorius yra nusifilmavęs ne viename vaidybiniame filme, o už vaidmenis filmuose „Perpetuum mobile“ ir „Artimos šviesos“ jis gavo „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą. Aktorius sako, kad kinas reikalauja daug daugiau laiko, o kamera mato viską, kartais ir tai, ko visai nesinori parodyti.

„Teatras – gyvas organizmas, o kinas – miręs menas. Kinas yra išliekantis, o teatras – ne.Teatre nieko negalima pakeisti. Kad ir senas spektaklis, jeigu tau patinka tas vaidmuo, tu lauki, galimybės dar kartą praeiti tuo keliu, ir dar kartą , visiškai naujai, su savo nauja patirtimi. Iš esmės, kiekvieną dieną teatre tu esi kūrėjas, o kine tu kūrėjas buvai vieną kartą per tris metus ir juo labiau, kad kine daug kas priklauso nuo režisieriaus, o ne aktoriaus“, – teigia D. Gavenonis.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ reportaže.

Auksinių scenos kryžių teikimo ceremonija 18.30 val. bus tiesiogiai transliuojama per LRT KULTŪRĄ!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių