Akordeono muzikos aistruoliai susitiko festivalyje Palangoje

Rugpjūčio 6–11 dienomis Palangoje vyksta tarptautinis akordeono muzikos festivalis „Palanga 2013“. Jau tradicija tapęs festivalis ir seminaras-praktikumas Palangoje rengiamas Lietuvos akordeonistų asociacijos (LAA) bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) vėl sukvietė akordeono muzikos aistruolius.

Praturtins seminaras-praktikumas

Šiemet festivalis vyksta antrojoje vasaros pusėje, įprastoje erdvėje – Palangos S.Vainiūno muzikos mokyklos salėje (Maironio g. 8). Čia skamba originali šiuolaikinė, pramoginė muzika, džiazas, klasikinių transkripcijų pavyzdžiai, lengvoji estradinė muzika.

Šiais metais festivalyje-seminare savo talentu dalijasi svečiai iš Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos ir Lietuvos.
Vienas iš svečių – puikiai akordeono pasaulyje žinomas atlikėjas, pedagogas bei kompozitorius iš prestižinės Maskvos Gnesinų akademijos Viačeslavas Semionovas (Rusija), kuris seminare dalijasi ne tik pedagogine patirtimi, skaitė paskaitą, bet ir atliks savo kompozicijas. Kitas garsus pedagogas bei atlikėjas Zbigniewas Ignaczewski’s (Lenkija) iš Lodzės muzikos akademijos (Lenkija) pristatys koncertinę programą, veda meistriškumo pamokas bei skaitys pranešimą apie techninius ir muzikinius pedagoginio proceso aspektus ugdant jaunąjį atlikėją. Svečiai iš Gomelio ansamblis „Lirica“ (Baltarusija), kurie nuolat koncertuoja kaip Gomelio filharmonijos koncertinis kolektyvas, atliks spalvingą programą ypač tinkančią vasaros renginiui.

Kaip ir kiekvienais metais, sukaupta patirtimi dalijasi pedagogai. S.Vainiūno muzikos mokykloje vyksta atviros meistriškumo pamokos, skaitomi metodiniai pranešimai aktualiausiomis temomis, vyksta atviros diskusijos. Šį kartą pedagogai ir lektoriai atvyko iš Lenkijos, Rusijos ir Baltarusijos.
Jaunieji Lietuvos akordeonistai mokomi vienų geriausių ir akordeono muzikos pasaulyje pripažintų pedagogų. Seminaro-praktikumo metu dirba bei profesinėmis žiniomis dalijasi ir LMTA akordeono pedagogai – profesoriai Eduardas Gabnys, Ričardas Sviackevičius, docentas Raimondas Sviackevičius, teoriniais klausimais konsultuoja lektorius dr. Gintaras Balčiūnas.

Scenoje – ir meistrai, ir moksleiviai

Akordeono muzikos aistruolių sambūris Palangoje neįsivaizduojamas be koncertinės programos, kurioje galima išgirsti grojant ir pripažintus šio instrumento meistrus, ir akordeono specialybę dar tik studijuojantį jaunimą.

Be žinomų atlikėjų, renginio scenoje taip pat koncertuoja jauni tarptautinių konkursų laureatai, solistai bei kameriniai ansambliai iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA), muzikos bei meno mokyklų moksleiviai ir jų pedagogai iš visos Lietuvos regionų.

Festivalio atidarymo koncerte antradienį pasirodė Palangos meno mokyklos moksleiviai, tarptautinių konkursų laureatai Mantas-Leonardo Lizzi ir Algirdas Benetis (mok. N.Daukšienė).

Trečiadienį festivalio scenoje muzikavo Kauno 1-oios muzikos mokyklos mokyt. Marijos Martinkienės moksleiviai P.Dubauskas, respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai B.Šedys, M.Sadauskas, G. Kvedaraitė. Taip pat koncertą surengė LMTA studentai Raimondas Unguras, Agnė Dūkštaitė (prof. E.Gabnio klasė), Tadas Motiečius, Jonas Stonkus, Aurelija Matulevičiūtė-Tamutienė, Martynas Vaičekauskas, Regina Kardušaitė (doc. R.Sviackevičiaus klasė).
 

Į festivalį Palangoje ketvirtadienį įsijungs dar visas būrys jaunimo. Jame 17 val. koncertuos Klaipėdos J.Kačinsko muzikos mokyklos moksleivis Ž.Vyšniauskas (mokytoja Edita Dadūraitė), Vievio muzikos mokyklos moksleiviai E.Čižas, R.Jukavičiūtė, R.Matuliūkštytė (mokytoja Sigutė Gervienė), Gargždų muzikos mokyklos moksleiviai R.Lengvinaitė (mokytoja Zinaida Kalpokienė) ir E.Valaitis (mokytoja Stasys Adomavičius), Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokyklos moksleiviai R.Grimbovskij ir E.Jankunec (mokytoja Elena Berezina), Garliavos muzikos mokyklos moksleivė V.Venytė (mokytoja Violeta Traškevičienė), Ventos muzikos mokyklos moksleiviai Austėja ir Viktorija Nociūtės bei akordeono mokyklos „Domisolė” mokiniai J.Vozbutas ir V.Mažeika (mokytoja Vaida Mikalauskienė).

Festivalio scenoje ketvirtadienį 19 val. grieš prof. V.Semionovas (Rusija) ir LMTA studentų ansambliai: akordeonų trio Liucina Vlasenko, Jekaterina Bezumenko, Brigita Dambrauskaitė (prof. E.Gabnio klasė), akordeonų duetas R.Unguras ir Simona Šukytė, akordeonų duetas Janina Gečaitė ir Martynas Vaičekauskas, kamerinis smuiko ir akordeono ansamblis – E.Bogdanovas ir A.Matulevičiūtė-Tamutienė (prof. R.Sviackevičiaus klasė).

Toliau koncertinėje renginio programoje...

Penktadienį į renginį įsilies Lietuvos akordeonistų asociacijos suvažiavimas. Po jo 15.30 val. festivalio dalyviams ir svečiams metodinį pranešimą „Akordeonisto ritmo pojūčio ugdymo ir tobulinimo aktualijos” skaitys Vilniaus J.Tallat-Kelpšos konservatorijos dėstytoja, Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos mokytoja Liudmila Šlekonytė.

17 val. koncertuos Lazdijų muzikos mokyklos mokytojos Irenos Gudebskienės mokiniai M.Kundrotas ir T.Gibas bei  Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos mokytojos L.Šlekonytės mokiniai D.Vorobjova, S.Čiučiulka, K.Germanavičius ir E.Dičpinigaitis.

Vakaro koncertą 19 val. pradės Lodzės G. ir K.Bacevičių muzikos akademijos (Lenkija) profesorius Z.Ignaczewski’s, o jį pratęs Vilniaus J.Tallat-Kelpšos konservatorijos moksleiviai Kamilė Čekauskaitė (dėst. Irena Lošakevič), Gytis Kaušius (dėst. L.Šlekonytė), Tomas Zaicevas (dėst. R.Sviackevičius) bei akordeonų kvintetai (vad. Rita Auksoriūtė).

Šeštadienį 17 val. festivalyje koncertą surengs Vilniaus Algirdo muzikos mokyklos moksleivis Darius Burinskis ir akordeonų kvintetas (mokyt. Vida Knizikevičiūtė), o 19 val. muzikuos Šiaulių krašto akordeonistai – Eglė Bartkevičiūtė, kiti solistai, kameriniai ansambliai (vadovė Marytė Markevičienė), taip pat  Gomelio filharmonijos instrumentinis trio „Lirica“ (Baltarusija): J.Sočneva (cimbolai), A.Sočnevas (bosinė balalaika), T.Antipovas (akordeonas).

Sekmadienį 18 val. vyksiančiame festivalio uždarymo koncerte dalyvaus seminaro pedagogai, studentai, mokiniai, svečiai, Respublikinis mokytojų orkestras (vadovas prof. R.Sviackevičius, dirigentė Rita Auksoriūtė).

Visi akordeonistų festivalio ir seminaro-praktikumo renginiai vyksta Palangos S.Vainiūno muzikos mokykloje. Juos organizuoja Lietuvos akordeonistų asociacija, festivalio meno vadovas – R.Sviackevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių