A.Grikevičius naujus filmus sapnuoja kasnakt

Vienas garsiausių Lietuvos kino režisierių Almantas Grikevičius sukvietęs draugus į 75-ąjį gimtadienį prisipažino iki šiol kiekvieną naktį sapnuojantis filmus.

Pirmadienio vakarą Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje rinkosi A.Grikevičiaus draugai ir gerbėjai. Garsusis režisierius pakvietė visus kartu paminėti jo 75-ojo gimtadienio. Prašė tik vieno - nenešti dovanų nei gėlių, tiesiog ateiti. Bičiulių prisirinko nemažai. Dalis - vis dėlto su gėlėmis, visi rikiavosi į eilę pasveikinti jubiliatą.

Pokalbį su gerbėjais A.Grikevičiui padėjo vesti kitas garsus režisierius Algimantas Puipa, prisipažinęs, kad jam tai - didelė garbė. "Kai A.Grikevičius šventė 70-ąjį gimtadienį, jis pasikvietė Saulių Macaitį. Todėl dabar, kai tokio masto režisierius pasikviečia pasikalbėti apie kai kuriuos dalykus, apžvelgti gyvenimą, tai yra didžiulis įvertinimas", - džiaugsmo neslėpė jis.

Režisieriai daugiausia kalbėjosi apie sapnus, jų sąsajas su filmais. A.Grikevičius, filmų nebekuriantis septynerius metus, iki šiol kasnakt sapnuoja naujus scenarijus. "Nieko negaliu padaryti, tiesiog tas kinas yra manyje", - šypsodamasis atsiduso režisierius.

Viena iš didžiausių A.Grikevičiaus ambicijų buvo planas sukurti filmą apie Herkų Mantą. Nors nemažai medžiagos buvo pabaigta, filmas žiūrovų visgi nepasiekė. "Kaip sakydavo Vytautas Žalakevičius, didžiausios netektys - ne tai, ką turėjome ir praradome, o tai, ko neturėjome, nors galėjome turėti", - kolegą cituodamas apgailestavo A.Grikevičius, prisimindamas matytus, bet taip ir neįamžintus kadrus.

Vakaro metu A.Grikevičiui bičiuliai įteikė auksinės gervės statulėlę. "Įkvėpkime šiam vakarui linksmumo. Nusprendėme, kad reikia įteikti gerves tiems, kurie liko neįvertinti komercinių veikėjų, dalinančių apdovanojimus į kairę ir į dešinę. Turėsime jų tiek, kiek reikės, bet šįvakar labiausiai jos nusipelnęs - A.Grikevičius", - dovaną besijuokiančiam režisieriui įteikė garsus lietuvių kino operatorius Donatas Pečiūra.


Šiame straipsnyje: Almantas Grikevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių