Advento vainiko kvapai ir spalvos

Dažno namus advento laikotarpiu papuošia vainikas. Kodėl vainikas? Vainiko forma simbolizuoja saulę, gamtos pilnatvę. Nesvarbu, savo rankomis padarytas ar pirktinis, vainikas advento savaitę tampa vienu svarbiausių namų akcentų.

Užsiėmimas šeimai

Adventas – susikaupimo laikotarpis prieš Kalėdas. Advento pradžia laikoma lapkričio 30 d. – Šv.Andriejaus šventė, o pabaiga – gruodžio 24 d. – Kūčių vakaras. Jau nuo šio sekmadienio imsime skaičiuoti dienas, artinančias mus prie  gražiausios metų šventės.

Floristė Kristina Monika Skliaustytė ragina nepatingėti išeiti pasivaikščioti po parkus, dar geriau – po mišką. Šiemetis ilgas ruduo tam labai tinka. Dar gausu įvairių natūralių medžiagų, kurios tiktų advento vainikui dekoruoti. Tiesa, pastaroji savaitė jau ne itin maloni pasivaikščiojimams miške.

Tiesa, floristai Kalėdoms medžiagas ima ruošti rugsėjo–spalio mėnesiais, taigi, jei jau patys nespėsite prisirinkti gėrybių, visada jų galima nusipirkti – cinamono lazdelių, anyžių, džiovintų apelsinų ir kt.

"Vainiko pynimas – ilgas ir ne toks jau lengvas procesas, tačiau jame gali dalyvauti visa šeima. Vieni daro vainiko pagrindą, kiti ruošia medžiagas dekoravimui, treti dekoruoja", – šyptelėjo Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro specialybės mokytoja floristė K.M.Skliaustytė.

Pradžia – pagrindas

"Papasakosiu, kaip patiems pasigaminti patį paprasčiausią vainiką. Vainiko pagrindui paimkite tvirtą vielą", – pradėjo floristė K.M.Skliaustytė. Didžioji paslaptis – kokio diametro vainiką daryti, kad jis ant stalo atrodytų nepriekaištingai.

Floristė atskleidė auksinės proporcijos skaičių – 1,6. Jums teks išsimatuoti stalo ar tos vietos, kurioje numatote dėti vainiką, plotį ir padalyti iš 1,6. Jei nujaučiate, kad gali būti per didelis – šį skaičių dalykite dar iš 1,6 ir taip dalykite tol, kol diametras bus tinkamas.

Vainiko pagrindui būtinai reikės laikraščių. M.K.Skliaustytė pastebėjo, kad žurnalų popierius yra visiškai netinkamas, geriausia jam rinktis laikraštinį popierių. Juo reikės padengti jūsų jau pasirinkto diametro kietą vielą. Dėti suglamžytą ar sulankstytą paprastai ant vielos ir apsukti stipriu siūlu. Vainiko pagrindas turi būti kietas.

"Galima ir nusipirkti. Tačiau putplasčio pagrindas kainuoja apie 3 eurus, o šį pasigaminsite iš jau nebereikalingų medžiagų", –  motyvuoja floristė. Tokį pradžioje laikraštinį vainiko pagrindą floristė rekomenduoja apsukti flizelinu, kurio galima nusipirkti bet kurioje floristikos parduotuvėje.

Dengiamoji dalis

Dabar bus reikalingas kenis. M.K.Skliaustytė pabrėžė, kad kenis vainikui dengti ypač tinkamas – jo spygliai nebyra net ir ilgokai stovėdami be vandens, be to, jis labai kvepia. "Kai atsineši namo kenį – iš karto pakvimpa Kalėdomis", – šyptelėjo floristė ir didžiulę kenio šaką susmulkino į nedideles šakeles.

Jau pasigamintą pagrindą floristė ėmė dengti smulkiomis kenio šakelėmis, jas rūpestingai apjuosdama žalios spalvos floristine vielute. "Sukarpytas kenio šakas lengviau suvaldyti, o žalios vielos tarp spyglių nesimatys", – aiškina floristė.

Atkreipkime dėmesį – dedamų šakų kryptis turi eiti pagal laikrodžio rodyklę – tai dar viena floristų paslaptis. K.M.Skliaustytė pataria neskubėti, ypač jei vainiką darome pirmą kartą. Reikėtų atrasti savo šakelių dėjimo ir vyniojimo būdą, storesnius šakelių galiukus paslėpti, jei liko koks plyšiukas – dar uždėti šakelių, kad vainikas atrodytų estetiškai.

Paleisti fantaziją

Pagaminus vainiko pagrindą imamasi skaniosios dekoravimo dalies. "Galima naudoti visas turimas augalines medžiagas, o jei gaminate Kalėdų vainiką, tinka ir sintetinės – blizgios dekoracijos, smulkūs žaisliukai, kaspinėliai ir viskas, ką turite", – diapazoną plėtė K.M.Skliaustytė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuvyle

nuvyle portretas
man svarbesni ne dekoro efektai o kvapai , kurie straipsnyje neaptarti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių