Abejonių kelia ne tik Deivio, bet ir Rūtos Lukoševičiūtės daina (papildyta)

Šiandien LATGA agentūroje susirinkusi nepriklausomų muzikos ekspertų komisija dirbo daugiau nei dvi valandas. Buvo aptarinėjama ne tik Deivio „Dainų dainos“ konkursui sukurta nauja dainos „Lietuva“ versija, bet ir dar vienas galimo autorių teisių pažeidimo nacionalinės dainos konkurse atvejis - Rūtos Lukoševičiūtės atlikta daina „Trapus žmogus“.

Pastarosios muziką sukūrė Marius Matulevičius (tekstas - R.Lukoševičiūtės). Specialistams daina „Trapus žmogus“ priminė Eltono Johno dainą „Written in the Stars“. „Dainų dainos“ žiūrovai šią dainą išrinko į geriausiųjų šešetą paskutiniame, trečiajame atrankos ture. Tai yra, ji turėtų skambėti pusfinalyje.

Ekspertų komisiją sudarė kompozitoriai Andrius Borusevičius, Teisutis Makačinas ir Mindaugas Urbaitis, kompozitorius, aranžuotojas ir prodiuseris Raigardas Tautkus, kompozitorius ir prodiuseris Deivydas Zvonkus, muzikologas Darius Užkuraitis ir muzikos ekspertas Valdas Bytautas.

Išklausiusi minėtų dainų įrašus ir susipažinusi su kūrinių natomis, komisija konstatavo, kad, palyginus dvi naujas Deivio Norvilo dainos „Lietuva“ (muzikos ir žodžių autorius Deivis Norvilas) versijas su pirmąja versija, dainos meninė idėja liko nepakitusi. Komisija pastebi, kad priedainio 1-4 taktuose motyvinio sutapimo su „The La's“ daina „There She Goes“ išvengta. Penktame takte motyvinis panašumas išlikęs.

Išklausiusi Eltono Johno dainą „Written in the Stars“ (tekstas Timo Rice'o) ir M.Matulevičiaus dainą „Trapus žmogus“ komisija konstatatavo, kad dainos yra panašios menine idėja, o dainų priedainiai savo struktūra ir melodika yra akivaizdžiai panašūs.

LATGA-A atkreipia dėmesį, kad muzikos ekspertų komisijos pateikiamos išvados gali būti tik vienas iš argumentų priimant sprendimą dėl galimo autorių teisių pažeidimo. Tačiau tai nėra galutinis sprendimas.

LATGA-A generalinio direktoriaus Edmundo Vaitekūno teigimu, „komisijos sprendimas šiuo atveju yra tik nuomonė dėl pateikto fakto. Spręsti ir nutarti, ar abu autorius galima įtarti ir apkaltinti autorystės pasisavinimu (plagiatu), gali tik teisėsaugos institucijos, atlikusios išsamius tyrimus. Tam reikėtų išklausyti ne tik muzikos specialistų, bet ir kitos pusės - kūrinio originalo autorių - teisių turėtojų nuomonę. Tad galutinė išvada ir sprendimas - teisininkų. LATGA-A negali inicijuoti tokio tyrimo be teisių turėtojų prašymo ir pareikštos nuomonės.“

Gautinį sprendimą dėl tolesnio Deivio ir R.Lukoševičiūtės dalyvavimo „Dainų dainoje“ turės priimti konkurso komisija. Bet konkurso koordinatorius prodiuseris Jonas Vilimas neslepia, kad neskuba priimti sudėtingo sprendimo dėl dviejų dalyvių likimo: „Reikia viską aptarti. Sprendžiu šitą klausimą ne aš vienas.“

Vėliau LTV paskelbė, jog galutinis sprendimas bus paskelbtas šeštadienį per tiesioginę „Dainų dainos“ pirmojo pusfinalio transliaciją.

Taigi gali būti, jog „Dainų dainos“ konkurso finaliniame etape atsiras dvi papildomos laisvos vietos (šiuo metu yra likusi viena). Kad ir kaip būtų, potencialūs dalyviai tokiu gaišinimu turbūt nesidžiauga - atlikėjai prieš pusfinalius ir finalą skuba tobulinti pasirodymus. Nuo pusfinalio jie dainuos pritariant LRT grupei. Dešimčiai finalo dalyvių vasario 14-ąją akompanuos ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių