Per 36 tūkst. dalyvių subursiančioje Dainų šventėje dėmesys – užsienio lietuviams

Kas ketverius metus rengiamos Dainų šventės rengėjai prognozuoja, kad šiemet renginyje dalyvaus per 36 tūkst. dalyvių, atskira šventės diena bus skirta pasaulio Lietuviams ir tautinėms bendrijoms.

Šiųmetinė birželio 30 – liepos 6 dienomis vyksianti dainų šventė pavadinta Lietuvos tautinės giesmės žodžiais „Vardan tos“. Pasak šventės direktoriaus Sauliaus Liausos, būtent tautinė giesmė minint valstybės atkūrimo šimtmetį ir buvo pagrindinis įkvėpimo šaltinis semiantis kūrybinių minčių renginiams.

S. Liausa pabrėžė, kad šventė nebuvo nutrūkusi visą šimtmetį: trys dainų šventės vyko tarpukario Lietuvoje, ši tradicija šalyje vystėsi ir sovietmečiu, taip pat rengtos dainų šventės tremtyje Sibire, vadinamųjų dipukų stovyklose Vokietijoje.

„Norime, kad tai būtų ne tik savaitės renginiai, koncertai, bet būtų didelė tautos šventė. (...) tikimės, kad šimtmečio šventė užaugins gražią emociją“, – vylėsi šventės vadovas.

Šventės renginiai prasidės birželio 30-ąją Dainų diena Kaune, Dainų slėnyje, atidarymas numatytas liepos 1-ąją Vilniaus S. Daukanto aikštėje prie Prezidentūros. Į uždarymą žiūrovai kviečiami liepos 6-ąją, Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, Vingio parke, kur atnaujintoje estradoje pasirodys 12 tūkst. choristų.

Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys sako besidžiaugiantis, kad šventė grįš į savo gimtinę – Kauną.

„Kaunas tikrai pasiruošęs. Birželio 30-ąją, 19 valandą, laukia beveik 2 tūkst. dalyvių pasirodymas, į Vilnių siųsime beveik 3 tūkst. kauniečių, kurie pasirodys. Tad būtų nuodėmė nepadėkoti chorams, kolektyvams, ant kurių laikosi ši idėja“, – sakė jis.

Iš viso per savaitę vyks 15 didelių renginių – jiems iš Kauno persikėlus į Vilnių, šventė skleisis miesto aikštėse, gatvėse.

Viena naujovių – atskira diena, liepos 1-oji, skirta pasaulio lietuviams ir Lietuvos tautinėms bendrijoms. Ją sostinės Rotušės aikštėje įsikursiančiame paviljonų miestelyje su šūkiu „Iš širdies į širdį“ prisistatys per 30 pasaulyje išsibarsčiusių lietuvių bendruomenių, taip pat šalyje veikiančios tautinės bendruomenės. Jos pristatys įvairius projektus, mokys amatų, šokių.

Anot šventės organizatorių, ši iniciatyva kilo siekiant ištrinti dirbtinius barjerus tarp šalyje likusių ir svetur gyvenančių tautiečių.

„Bus galima susipažinti su tokiomis Lietuvos tautinėmis bendrijomis, kaip Lietuvos graikai, vokiečiai, vengrai. Taip, tokios bendruomenės yra, jos visos bus paruošusios savo programą. Pavyzdžiui, tautinių bendrijų paviljone visą dieną vyks dirbtuvės, tautinės bendrijos dalysis savo išmokimais: lenkai mokys pinti verbas, graikai mokys šokti sirtakį“, – BNS sakė Pasaulio lietuvių bendruomenių atstovė Jurga Gailiūtė.

Liepos 1–11 dienomis Vilniaus rotušėje taip pat veiks pasaulio lietuvių menininkų paroda, sostinės Katedros aikštėje įsikurs vaikų amatų miestelis. Savičiaus gatvėje esančioje Švč. Mergelės Marijos ramintojos bažnyčioje vilniečiai ir svečiai galės užsukti į liaudies meno parodą.

Liepos 3-iąją, Folkloro dieną, koncertai rengiami Bernardinų sode, pilių teritorijoje ir Katedros aikštėje, Lietuvos nacionalinė filharmonija pirmą kartą kvies į vokalinių ansamblių koncertą. Liepos 4-ąją Kalnų parke tradiciškai vyks Ansamblių vakaras, Bernardinų sode ir Katedros aikštėje laukiama teatrų pasirodymų.

Liepos 5-ąją Lietuvos futbolo federacijos stadione Liepkalnyje vyks šokių kolektyvų pasirodymai, Vilniaus pramogų arenoje – pučiamųjų orkestrų koncertas.

Rengiantis Dainų šventei kovo 11-ąją pradėtas ir žygis po Lietuvą „Vardan tos“. Jo tikslas, kaip teigia organizatoriai, pakviesti 4 mln. lietuvių liepos 6-ąją giedoti Lietuvos himną. Anot S. Liausos, žygis vyks po mažesnius miestelius, kaip ir kasmet, prie iniciatyvos kviečiami prisidėti ir pasaulyje išsibarstę lietuviai.

„Mūsų tikslas – kad Lietuvos žmonės prisidėtų ir asmeniškai pakviestų jungtis užsienyje gyvenančius lietuvius. Kiekvienas lietuvis gali padovanoti mažą šimtmečio dovaną – pakviesti. O jei mūsų bus ne 3, o 4 milijonai, vadinasi, ta Lietuva yra didesnė“, – sakė iniciatyvos „Lietuva 4000000“ vadovas Raimundas Daubaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių