2017-ųjų Kafkos premiją pelnė rašytoja M. Atwood

  • Teksto dydis:

Kanadiečių poetė, kritikė ir romanistė Margaret Atwood (Margaret Atvud) antradienį per ceremoniją Prahoje buvo pagerbta šiemetine tarptautine Franzo Kafkos (Franco Kafkos) literatūros premija.

Šis prestižinis apdovanojimas romano „Tarnaitės pasakojimas“ (The Handmaid's Tale) autorei buvo paskirta už viso gyvenimo pasiekimus.

„Manau, tai gan ypatinga, nes pirmasis savarankiškas literatūrinis esė, kurį 6-ajame dešimtmetyje parašiau (jau) ne mokyklai, buvo apie Franzą Kafką“, – naujienų agentūrai AFP sakė M. Atwood.

„Tuo metu perskaičiau ne tik jo biografiją, bet ir visus jo darbus ir labai gerai tai prisimenu“, – pridūrė ji, prieš atsiimdama 8 500 eurų premiją.

Produktyvi 77 metų M. Atwood karjera tęsiasi jau kelis dešimtmečius ir apima 17 išleistų romanų, septynias knygeles vaikams ir beveik du tuzinus poezijos knygų.

„Tarnaitės pasakojimas“, žinomiausia jos knyga, pasakojanti apie totalitarinę visuomenę, įkvėpė sukurti filmą, baletą, operą ir televizijos serialą. Pastarajame pagrindinį vaidmenį sukūrė aktorė Elizabeth Moss (Elizabet Mos), o praėjusį mėnesį jis buvo pagerbtas keliais „Emmy“ apdovanojimais.

Šis 1985 metais išleistas romanas dažnai minimas drauge su George'o Orwello (Džordžo Orvelo) totalitarizmą kritikuojančiu romanu „1984-ieji“ (Nineteen Eighty-Four), Aldouso Huxley (Alduso Hakslio) „Puikiu nauju pasauliu“ (Brave New World) ir kitais antiutopiniais darbais. „Tarnaitės pasakojimas“ pavertė M. Atwood iškilia feminizmo veikėja.

Tarp kitų garsių jos romanų yra 1969-ųjų „Valgoma moteris” (The Edible Woman), 1988-ųjų „Katės akis” (Cat's Eye), 1993 metų „Nuotaka plėšikė” (The Robber Bride) ir 2003 metų „Oriksė ir Griežlys“ (Oryx and Crake).

2000 metais M. Atwood pelnė „Man Booker“ premiją – garbingiausią britų literatūros apdovanojimą – už romaną „Aklas žudikas“ (The Blind Assassin).

Prahoje gimęs F. Kafka pelnė pripažinimą už XX amžiaus klasika tapusių kūrinius, tokius kaip „Procesas“ (Der Prozess), „Metamorfozė“ (Die Verwandlung) ir „Pilis“ (Das Schloss). Jo vardu pavadintą premiją Čekijos sostinėje įsikūrusi F. Kafkos draugija pirmą kartą įteikė 2001 metais.

Tarp ankstesnių jos laureatų yra japonų rašytojas Haruki Murakami (Harukis Murakamis), Izraelio rašytojas Amosas Ozas, amerikiečių romanistas Philipas Rothas (Filipas Rotas), britų dramaturgas Haroldas Pinteris, prancūzų poetas Yves'as Bonnefoy (Ivas Bonfua) ir čekų dramaturgas, buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių