Žydų kvartale Kretingoje aptikta ritualinė pirtis

Kretingoje archeologai aptiko kadaise gyvenusios žydų bendruomenės kvartalo liekanas. Vertingiausiu radiniu laikoma ritualinė pirtis vadinama mikve.

Kasinėdami nudegusio turgelio teritoriją Kretingos centrinėje dalyje, šalia miestelio rotušės, maždaug 2 metrų gilyje archeologai aptiko trijų pastatų pamatus.

Pasak specialistų, vienas statinys yra XIX, kiti du – gal net XX amžiaus pradžios ir greičiausiai priklausė kadaise čia gyvenusios žydų bendruomenės kvartalui.

„Žinodami aplinką, – kadangi šalia stovėjusi ir karo metais buvo sudeginta didžioji sinagoga, šalia buvusi mažesnė, – žinome, kad šalia buvo žydų kvartalas.

Būtent atkastame sklype ribojosi su rotušės aikšte ir galbūt šešios stulpavietės, kurias taip pat ištyrinėjo archeologas, ir skyrė [...] žydų kvartalą nuo centrinės miesto dalies“, – kalbėjo Laisvūnas Kavaliauskas, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius.

Tačiau labiausiai archeologai džiaugiasi buvusio didžiausio pastato viduje aptiktu baseinu su laipteliu, kuriuo nusileidžiama į jo vidų. Archeologijoje tai itin retas radinys – žydų ritualinė pirtis mikvė. Spėjama, kad keliavusios iš kartos į kartą jos skaičiuoja mažiausiai tūkstantį metų.

Radiniai, pasak specialistų, vertingi ne tiek archeologiniu,kiek istoriniu požiūriu, nes leidžia atkurti miesto vaizdą ir žmonių gyvenimo būdą. Todėl sklypo savininkams bus siūloma pakoreguoti projektą ir pamatus integruoti į naujai statomą pastatą.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos regionaspirtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių