Žemaičių dailės muziejuje – Lietuvos ir Lenkijos medalininkystė

Trečiadienį Plungėje atidaroma iš Lenkijos atkeliavusi unikali medalių paroda, kurią lydės tarptautinė konferencija apie lenkų ir lietuvių medalininkystę.

Atkeliavo iš Varšuvos

Į Žemaičių dailės muziejų atkeliavusią parodą „Varšuvos medalininkystė XVIII–XX a. Iš Varšuvos miesto istorijos muziejaus rinkinių“ papildys tarptautinė mokslinė konferencija „Lenkijos ir Lietuvos medalininkystė: istorija ir dabartis“.

„Šie renginiai turėtų tapti tikra švente ne tik medalininkystės gerbėjams ir šio meno puoselėtojams, bet ir visiems besidomintiems istorija, istorinės atminties raiška, jos formomis“, – džiaugėsi Žemaičių dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja ir šio projekto vadovė Jolanta Skurdauskienė.

Ji pasakojo, kad prieš kelerius metus, 2006-aisiais, užsimezgusi Plungėje įsikūrusio Žemaičių dailės muziejaus ir Varšuvos miesto istorijos muziejaus draugystė natūraliai ėmė plėtotis abiejų šalių muziejams svarbia Lietuvos ir Lenkijos istorijos bei kultūros paveldo sklaidos ir tyrimų kryptimi. Ją padiktavo abiejų šalių istorinė praeitis – ne tik daugiau kaip keturis šimtmečius trukęs bendras politinis Lietuvos ir Lenkijos valstybių gyvenimas, bet ir kultūriniai saitai, tokie ryškūs ir nenutrūkstantys net XIX–XX a.

Sieja mokslą ir kultūrą

Parodos „Medalininkystė Varšuvoje XVIII–XX a. Iš Varšuvos miesto istorijos muziejaus rinkinių” tema – medalininkystės menas, o šios parodos tikslas – pristatyti dirbinius (medalius, medalionus ir plaketes), nuo seno siejusius mokslą ir kultūrą, padėjusius telkti tautos dvasią bei tarnavusius ir tarnaujančius įvairių lenkų kartų iniciatyvų įamžinimui.

Plungėje bus pristatyti vieno svarbiausių Lenkijos sostinės muziejaus eksponatai, reprezentuojantys Lenkijos istorijos įvykius per pastaruosius 200 metų, įskaitant ir paskutiniuosius Abiejų Tautų Respublikos dešimtmečius, medalius įamžinusius svarbias šalies asmenybes, žadinusias tautinę dvasią valstybingumo praradimo laikais ir stiprinusias atmintį daugiau nei po 100 metų atgavus nepriklausomybę (1918 m.).

Šios ekspozicijos sumanytojas – Varšuvos miesto istorijos muziejaus vicedirektorius Andrzejus Sołtanas, kuris taip pat yra Lenkijos muziejininkų asociacijos pirmininkas ir Lenkijos paveldo globos draugijos Varšuvos skyriaus pirmininkas. Prieš porą metų Plungėje jis jau pristatė Varšuvos miesto istorijos muziejaus parengtą parodą apie į UNESCO materialaus paveldo sąrašą įtrauktą Varšuvos senamiestį. Šiemet pristatomą parodą parengė Małgorzata Dubrowska, parodos kuratorė ir minėto muziejaus Numizmatikos skyriaus vedėja, bei Aleksandra Sołtan-Lipska, kuratorės asistentė ir Numizmatikos skyriaus darbuotoja muziejininkė.

Apie istoriją ir dabartį

Tą pačią dieną Plungės muziejuje vyksiančioje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje pranešimus apie Lietuvos ir Lenkijos medalininkystės meno raidą ir jos istoriją skaitys žinomi šios srities specialistai Ignas Narbutas ir Edita Šedbaraitė (Lietuvos nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus), Zita Dargaitė ir Petras Gintalas (Žemaičių muziejus „Alka“, Vilniaus dailės akademija), Małgorzata Dubrowska ir Tomaszas Bylicki’s (Varšuvos miesto istorijos muziejus, Varšuvos monetų kalykla), Dalia Grimalauskaitė (Lietuvos nacionalinis muziejus) ir Sebastianas Piotras Mikołajczakas (Torunės Mikalojaus Koperniko universitetas).

Renginių metu bus pristatytas bendromis Žemaičių dailės muziejaus ir Varšuvos miesto muziejaus jėgomis lietuvių ir lenkų kalbomis parengtas leidinys „Lenkijos ir Lietuvos medalininkystė: istorija ir dabartis“.

Visi renginiai yra penktą kartą Plungėje vykstančio Tarptautinio Mykolo Oginskio festivalio dalis. Konferencijos pradžia – 10 val., parodos atidarymas – 16 val. Įėjimas – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių