Žalias švenčių stalas – ne tik žaliavalgiams

Manantiesiems, kad iš raciono išbraukus keptus, virtus ar troškintus patiekalus, artėjančios šventės nublanks, žaliavalgiai siūlo pluoštą receptų: sveikų, skanių ir šventiškų.

Vakarės žvaigždės kviečiami lietuviai netrukus ir vėl sės prie Kūčių stalo. Silkė, grybų ir grikių patiekalai, žirniai, pupos, spanguolių kisielius, aguonpienis, kūčiukai – sudėti į mažus indelius, tradiciniai to vakaro valgiai reikš pasninko pabaigą. Persivalgyti nevalia.

Jau kitą rytą, pašlovinę Kūdikėlio Jėzaus gimimą, nuo stalo rinksime vakarykščius maisto likučius, o skrandžiuose ruošime vietą naminei mišrainei, Kalėdų pyragui ir, žinoma, svarbiausiam tos dienos patiekalui – kiaulienai: virtai, keptai, troškintai, su priedais ir be jų. Nepriklausomai nuo to, kad pastarosios taip ir neragaus, didžiąsias metų šventes sveikins ir vegetarai, ir veganai, ir žaliavalgiai.

„Šiemet buvo 50-osios mano Velykos. Beje, pirmosios, kai nevalgiau kiaušinių. Manau, bus ir pirmosios Kalėdos be mėsos“, – prasitarė verslininkas Paulius Jaruševičius. Prieš pusantrų metų jis radikaliai pakeitė savo mitybos įpročius – atsisakė termiškai apdoroto maisto ir tapo žaliavalgis. Dabar ant jo šeimos stalo maistas keliauja tokiu pavidalu, koks yra randamas gamtoje.

„Kai labai pasiilgstame, leidžiame sau paragauti riekelę duonos, virtos bulvės“, – su šypsena veide vyras pripažino, kad senieji įpročiai retsykiais švenčia pergalę. Jo žmona, tapytoja Jūratė Kluonė, kadaise buvusi kavos gurmanė, dabar šiuo gėrimu skanauja itin retai. Dar rečiau prie lūpų glaudžia puodelį arbatos. Arbatžolės juk apdorojamos aukštesnėje nei 42 laipsnių temperatūroje, o žaliavalgystės teorija skelbia, kad termiškai apdorotame maiste žūsta visos naudingos medžiagos.

Tad nieko nuostabaus, kad kaitlentė šiuose namuose atlieka stalo funkciją – čia ir lėto spaudimo sulčiaspaudė, ir maisto smulkintuvas. Retsykiais šeimininkai įjungia elektrinę orkaitę – ją naudoja maistui džiovinti, todėl temperatūrą reguliuojanti rankenėlė nustatoma ties žemiausia temperatūra.

Kur kas dažniau ruošiant maistą jie naudoja dehidratorių – gyvo maisto džiovyklę. Būtent iš jos prieš pokalbio pradžią J. Kluonė traukė gurmaniškus paplotėlius, kuriais šiemet nustebins savo artimuosius, ir Kalėdų sausainius. Pasigaminkite patys ir įsitikinsite, kad skoniu jie nė kiek nenusileidžia keptiems.

„Jums reikės 400 g graikinių riešutų, 2,5 stiklinės avižinių miltų, po šaukštą maltų gvazdikėlių, muskato riešuto, cinamono, stiklinės agavų sirupo, dviejų šaukštų maltų sėmenų ir vieno apelsino žievėlės“, – sudedamąsias dalis vardijo šeimininkė.

Elektriniu smulkintuvu susmulkinę daugiau nei pusę riešutų, į juos suberkite avižų miltus, sėmenis, cinamoną, gvazdikėlius ir muskato riešutą. Apelsino sultis sumaišykite su žievelėmis ir agavos sirupu. Supylę į paruoštą tešlą, mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą. Likusius riešutus susmulkinkite didesniais gabalais. Jais puoškite iš masės suformuotus sausainius. Maisto džiovyklėje, 40 laipsnių temperatūroje, skanėstus laikykite nuo 6 iki 8 val. Tiek pat laiko sausainių netraukite ir iš orkaitės, nes orkaitėse temperatūra būna apie 50 laipsnių.

Akistatoje su gražiausiomis metų šventėmis galimos ir kitos patiekalų improvizacijos. Antai, rauginti kopūstai, kurie pasak P. Jaruševičiaus, žmogaus organizmui itin naudingi, deja, ant šventinio stalo keliauja troškinti.

„Ir...dažniausiai šalti. Tuomet kam juos troškinti?“ – stebėjosi vyras. Pabodo tradiciniai? Įpjaustykite baziliko, petražolių, žiedinio kopūsto ar brokolio. Tai esą raugintoms daržovėms suteiks pikantiško skonio ir paįvairins spalvinę paletę. Burokėlių, kuriuos tradiciškai maišome su raugintais agurkais, virtomis pupomis, tai pat nebūtina virti. Tereikia juos supjaustyti plonais griežinėliais, apšlakstyti vandeniu skiestomis citrinų sultimis ir palikti marinuotis.

Koks stalas be salotų? Sočių, naminių, skanintų majonezu, grietine. Pašnekovai siūlo išbandyti žaliąsias, kurioms paruošti reikės vos kelių sudedamųjų dalių: 6–8 val. vandenyje mirkytų laukinių ryžių, raudonos paprikos, gražgarsčių, smulkintų saulėgrąžų daigų, makadamijų aliejaus ir žiupsnelio himalajų druskos. „Išmaišome ir skanaujame“, – gero apetito linkėjo J. Kluonė.

Netrukus iš žaliavalgės šeimininkės lūpų išgirdome ir paskutinį patarimą. „Gerai išmirkytas ir sumaltas aguonas užpilkite ne verdančiu, o šaltu vandeniu. Vietoje cukraus naudokite medų“, – tokiu būdu paruoštas tradicinis aguonpienis, pasak žaliavalgės, ne tik nepraras vertingų savybių, bet ir atskleis naujų skonio atspalvių.

 


 

Gurmaniški žaliavalgių paplotėliai

Pagrindas:

1,5 puodelio tarkuotų moliūgų tyrės,

1 puodelis, 2 val. vandenyje mirkytų moliūgų sėklų,

0,5 puodelio, 2 val. vandenyje mirkytų sėmenų,

20 puselių (arba vienas puodelis) saulėje džiovintų pomidorų,

0,5 puodelio grūsto šviežio baziliko,

2 šaukštai itališkų prieskonių mišinio.

Visas sudedamąsias dalis sutrinkite maišytuvu. Iš gautos masės suformuokite 8–10 cm skersmens, 1 cm storio paplotėlius (norėdami traškių, darykite juos plonesnius). Paplotėlio vidurį šiek tiek įspauskite, kad krašteliai būtų storesni. Sudėkite ant tinklelio ir džiovinkite 40 laipsnių temperatūroje apie 7 val.

Sūrio kremas:

2 puodeliai 2 val. vandenyje mirkytų anakardžių riešutų,

4 šaukštai citrinų sulčių,

3 šaukštai mielių,

1 šaukštas paprikų miltelių,

Žiupsnelis druskos,

0,5 puodelio vandens.

Į vieną indą supilkite anakardžio riešutus, citrinų sultis ir vandenį. Viską gerai sutrinkite maišytuvu. Vėliau supilkite likusias sudedamąsias dalis ir trinkite tol, kol masė virs panaši į kremą.

Grybų sluoksnis:

3 dideli portabelo grybai (arba 250 g rudų pievagrybių)i,

0,3 puodelio balzaminio acto,

3 skiltelės česnako.

Sutrinkite česnakus ir sumaišykite juos su balzaminiu actu. Plonai supjaustytus grybus išdėliokite ant skardos, apšlakstykite juos paruoštu užpilu ir palikite 2–6 val. marinuotis.

Vaisių pagardas:

1 puodelis džiovintų spanguolių,

1 puodelis išdarinėto ananaso,

0,25 džiovinto svogūno,

2,5 cm trintos imbiero šaknies,

0,5 šaukšto kaleno pipirų.

Pagardo paruošimas labai paprastas – tereikia viską sutrinti maišytuvu iki vientisos masės.

Formavimas:

Ant džiovinto paplotėlio užtepti sūrio kremą, ant jo – tris grybų juosteles ir galiausiai, ant viršaus uždėti šaukštą pagardų. Viršūnėlę papuoškite baziliko lapeliu. Skanaus.


Šiame straipsnyje: Kalėdosmaistasžaliavalgiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
O kam tai idomu. Eilinis verslinykas...Teko pabendrauti. Labai arogantiskas ir nepatikimas...

krapas

krapas portretas
Atsargiai su tais žalėsiais, nes rankos bus kaip pas mergaitę

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. (Tai yra 2012 kovo mėnesio tyrimo duomenys) Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje skursta dirbantis jaunimas ir mes su mažiausiomis darbo pajamomis, tokiom sąlygom yra priversti vargti ir mūsų tėvai pensininkai.
VISI KOMENTARAI 4
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • „Europiadai“ siūlys dvi datas
    „Europiadai“ siūlys dvi datas

    Po daugiau nei dvejų metų Klaipėda vėl priims Europos šalių tautinės kultūros festivalį "Europiada". Miesto valdžios atstovai siūlys dvi datas, kada galėtų vykti šis renginys. ...

    1
  • Ambasadorius Raudondvaryje rado prancūziškų pėdsakų
    Ambasadorius Raudondvaryje rado prancūziškų pėdsakų

    „Norime aktyviai prisidėti prie atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečio paminėjimo ir įprasminimo“, - pabrėžė Prancūzijos ambasadorius Philippe`as Jeantaudas, ketvirtadienį susitikęs su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu. ...

    2
  • Vakariniai fotografo pasivaikščiojimai po Klaipėdą
    Vakariniai fotografo pasivaikščiojimai po Klaipėdą

    Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Girulių padalinio galerijoje (Šlaito g. 10A) iki gruodžio 9-osios galima apžiūrėti Algimanto Kalvaičio autorinę fotografijų parodą „Klaipėda. Vakarinis pasivaikščiojima...

  • „Scanorama“: neprijaukintas kinas
    „Scanorama“: neprijaukintas kinas

    XV Europos šalių kino forumo "Scanorama" atidarymo metu festivalio meno vadovė dr. Gražina Arlickaitė pabrėžė, kad šiemet Kauno programa beveik niekuo nesiskiria nuo Vilniaus, svarbiausi šių metų Europos filmai Kaune rod...

  • Teatralizuotas koncertas įsuks į čigoniško šėlsmo sūkurį
    Teatralizuotas koncertas įsuks į čigoniško šėlsmo sūkurį

    Sekmadienį 17 val. Klaipėdos koncertų salėje publikos laukia tarptautinis teatralizuotas koncertas „Čigoniško šėlsmo sūkury“. ...

  • Intriguojanti seno atvirlaiškio istorija
    Intriguojanti seno atvirlaiškio istorija

    Pulkininko Jono Semaškos, prieš 70 metų sušaudyto Vilniuje ir užkasto Tuskulėnų dvare, sūnus Alvydas iki šių dienų saugo 1956 m. rašytą jo patėviui į Sibirą atvirlaiškį su ano meto Gedimino kalno vaizdu. ...

  • Kas sakė, kad tigrai nemėgsta kopūstų?
    Kas sakė, kad tigrai nemėgsta kopūstų?

    Kauno valstybinis lėlių teatras jubiliejinį 60-ąjį kūrybinį sezoną pradėjo premjera "Mažylis R-r-r-r". Spektaklį kartu su Kauno lėlininkais statė du iš Ukrainos atvykę kūrėjai – režisierius Michailas Jaremčiukas ir dail...

  • Kita Pelenės istorija ir „haute couture“ spindesys
    Kita Pelenės istorija ir „haute couture“ spindesys

    Kauno valstybinis muzikinis teatras (KVMT), turintis savitą meninę koncepciją ir jau radęs vietą Lietuvos kultūrinio gyvenimo pasaulyje, toliau puoselėja ambicingus planus. Johanno Strausso baletas "Kita Pelenės istorija" liudija apie teatro ...

  • „Scanoramoje“ – melodija nebyliam vampyrui
    „Scanoramoje“ – melodija nebyliam vampyrui

    5D kino epochoje nebyliojo filmo seansas – tarsi apsilankymas muziejuje. Tai, kas graudino ar kėlė siaubą prieš šimtmetį gyvenusiems sinefilams, XXI a. vertinama labiau kaip artefaktas – ir inspiracijai kūrybai. Būtent ja kompoz...

  • Neeilinėje premjeroje kviečia praverti M. Liuterio tikėjimo duris
    Neeilinėje premjeroje kviečia praverti M. Liuterio tikėjimo duris

    Reformacijos 500 metų jubiliejumi paženklinti 2017-ieji bus palydėti neeiline premjera: ką tik sostinėje pristatyta gruodį į Kauną atkeliaus kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus pagal Herkaus Kunčiaus libretą sukurta tezių opera "Liuterio dur...

Daugiau straipsnių