Z. Gėlės premija įteikta poetei I. Butkutei

„Poezijos pavasaris“ užsuko ir į Šiaulių rajoną. Naisiuose įteikta literatūrinė Zigmo Gėlės premija. 36-ąja premijos laureate tapo Ilzė Butkutė.

Vilnietė I. Butkutė apdovanota už pirmąjį poezijos rinkinį „Karavanų lopšinės“. Vertinimo komisija teigia, kad jiems vertinti buvo pateikta keturių autorių kūryba. Išrinkta gryna poezijos kalba šnekanti I. Butkutės knyga.

Reklama

„Tai nėra lengva poezija, nėra lengvas skaitalas, čia tas žodis visai netiktų. Bet, manyčiau, poezijos sėkmę ir lemia ypatinga kalba, mokėjimas kalbėti labai įtaigiai“, – teigė vertinimo komisijos narė Džiuljeta Maskoliūnienė.

Naisiuose į poezijos šventę „Tylios mano dainos“ susirinko ir ankstesnių metų Z. Gėlės premijos laureatai. Šių metų laureatė sako nustebusi, kiek žmonių atėjo jos pagerbti.

„Viena yra premijos ir įvertinimai, o visai kita yra tas žmogiškasis faktorius. Beprotiškai gera matyti tiek žmonių, kurie taip džiaugiasi ta knyga .Man tai yra neįtikėtina ir labai smagu“, – kalbėjo I. Butkutė.

Sereikių kapinėse šventės dalyviai aplankė Z. Gėlės kapą. Poetų giraitėje laureatė tradiciškai pasodino liepaitę. Storiausias giraitės medis – pirmosios Z. Gėlės premijos laureatės pasodinta liepa.

„Kada praeina beveik 40 metų, 30 metų, gal dar Dievas duos 50 metų po to, kai tu pasodinai tą liepą, matai, kad viskas dingsta, laikas nuneša. Labai norisi ir labai reikia turėti kažkokį moralinį objektą, į kurį norėtum atsiremt. Ir labai keista, tai nėra vien žodžiai. Aš visada į Naisius važiuoju kaip į kažkokį pažįstamą, artimą kraštą“, – sakė pirmoji Z. Gėlės premijos laureatė Vidmantė Jasukaitytė.

Tragiško likimo poeto Z. Gėlės-Gaidamavičiaus premija įsteigta 1977 metais. Jos laureatais yra tapę daug šiandien garsių poetų, tarp jų – Aidas Marčėnas, Nijolė Miliauskaitė, Sigitas Parulskis, Gintaras Grajauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių