W. Shakespeare`o festivalyje – ir lietuviškasis „Hamletas“

Londone, Shakespeare`o „Globe“ teatre, prasidėjo festivalis „Globe to Globe“, per kurį bus vaidinamos visos dramaturgo pjesės.

Tarp jų – ir Nekrošiaus „Hamletas“ su Andriumi Mamontovu.

Organizatoriai festivalį vadina kultūros Olimpiada, belaukiant liepą vyksiančių Londono olimpinių žaidynių.

Festivalyje „Globe to Globe“, kuris prasidėjo Williamo Shakespeare`o mirties dieną, bus suvaidintos 37 dramaturgo pjesės ir jos skambės 37 pasaulio kalbomis – nuo suahelių iki gestų kalbos.

Visomis kalbomis festivalyje dalyvaujantys aktoriai sakė ir W. Shakespeare`o Hamleto monologo „Būti ar nebūti“ eilutes. Tarp jų – ir Andrius Mamontovas vaidinantis Hamletą Eimunto Nekrošiaus spektaklyje.   

E. Nekrošiaus „Hamletas“, vaidinamas jau 15 metų, tačiau nė karto nerodytas Londone. Ypatinga diena – trupei iš Somalio: W. Shakespeare`as pirmą kartą skamba somalių kalba.

Pasak festivalio meno vadovo, žiūrėti W. Shakespeare`ą skirtingomis kalbomis nesunku, nes W. Shakespeare`as jau daugiau nei 400 metų yra užkariavęs žmonių širdis. Jis teigia keliaudamas po pasaulį pastebėjęs, kad W. Shakespeare`as nėra tik anglų dramaturgas, jis – pasaulio kultūros dalis.

„Nuvažiavus į Armėnijos kaimą, galite sutikti žmogų, vardu Shakespeare`as, kuris pavadintas jo vardu iš pagarbos. Taigi, galite sutikti Shakespeare`ą Kardašianą. Arba, pavyzdžiui, vieno garsiausių futbolininkų Armėnijoje vardas yra Hamletas“, – teigė festivalio „Globe to Globe“ meno vadovas Tomas Birdas.

„Globe to Globe“ festivalis yra didelio Pasaulinio Shakespeare`o festivalio dalis, kuris truks iki lapkričio, o spektakliai bus vaidinami Stratforde prie Eivono, Birmingame Edinburge ar Velse.

Festivalis Londono „Globe“ teatre truks iki birželio. Paskutinėmis festivalio dienomis čia bus vaidinamas ir E. Nekrošiaus „Hamletas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių