VU sertifikuos kultūros paveldo kokybės valdymo organizacija

Vilniaus universitetas (VU) – pirmasis Baltijos šalyse kultūros paveldo objektas, kuris bus vertinamas pagal pasaulinę kultūros objektų valdymo kokybės vertinimo sistemą HERITY (heritage (liet. paveldas) ir quality (liet. kokybė)). Patentuota sertifikavimo sistema leis užtikrinti aktyvesnį VU ansamblio lankymą ir atkreipti dėmesį į jo kultūrinį reikšmingumą.

„Tai skaidri metodologija, leidžianti įvardyti, kaip kultūros paveldo objektas yra administruojamas, prižiūrimas, pristatomas lankytojams, o kartu tai lengvai atpažįstama tarptautinė žinia“, – teigė VU ansamblį artimiausiomis dienomis vertinsiančios komandos vadovas dr. Maurizio Quagliuolo.    

Anot VU muziejaus direktoriaus dr. Ramūno Kondrato, HERITY sertifikavimas leis įvertinti, ar VU atitinka pasaulio standartus.    

VU bus sertifikuojamas pagal keturis HERITY kriterijus: manomą vertę, pajėgumą išsaugoti, perduodamą informaciją ir teikiamas paslaugas. Kultūros objekto valdymo kokybės įvertinimas bus išreikštas taikinį primenančiu HERITY simboliu, pritvirtintu prie VU centrinių rūmų fasado. Po vertinimo HERITY pripažinimo sertifikatas suteikiamas trejiems metams.

HERITY sertifikatas teikia informaciją, leidžiančią žmonėms spręsti, ar verta aplankyti kultūros paveldo objektą, taip pat skatina kultūros paveldo objektų savininkus ir valdytojus labiau vertinti ir geriau prižiūrėti savo valdomą objektą.

HERITY – Italijoje įsikūrusi vienintelė tarptautinė nevyriausybinė kultūros paveldo kokybės valdymo organizacija. HERITY, rengdama ir diegdama istorinių ir kultūros paveldo objektų vertinimo standartus, aktyviai bendradarbiauja su UNESCO. Šiuo sertifikatu Italijoje pažymėti lankomiausi objektai – Panteonas ir Koliziejus.


Šiame straipsnyje: VUVilniaus Universitetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių