VU kiemuose atrandama vis daugiau kultūros lobių

Vilniaus universitetas prieš metus pradėjo restauruoti ir konservuoti freskas savo kiemeliuose. Juose atrandama vis daugiau kultūros vertybių. Didžiajame kieme jau atidengtas karaliaus Stanislovo Augusto Poniatovskio portretas. Tikimasi, kad visos užtinkuotos freskos ateityje ir vėl išvys dienos šviesą.

„Atrasti keli personažai, kurie anksčiau buvo uždažyti, užtinkuoti. Atpažintas kol kas tik vienas. Tai Jurgio Radvilos portretas visu ūgiu“, – sako restauruotojas, įmonės „Senoji freska“ vadovas Šarūnas Juršėnas.

Vis dėlto ne visos atrastos freskos yra atpažintos. Manoma, kad arčiausiai Šv. Jonų bažnyčios esančioje freskoje pavaizduotas vyskupas Ignas Jokūbas Masalskis. Kitas freskas bus stengiamasi atpažinti pagal aptiktus herbus.

Restauruotojas teigia, kad visi darbai priklauso nuo finansavimo. Vilniaus universitetui inicijavus šį projektą, dalį lėšų skyrė ir Kultūros ministerija. Per dvejus metus universitetas sulaukė 200 tūkst. litų paramos.

„Bendra visų darbų vertė – 600 tūkst. litų. Kadangi reikia patvarkyti ir apskardinimą, ir lietvamzdžius, kurie gadina visą vaizdą. Žinoma, tai neįtraukiant Šv. Jonų bažnyčios fasado“, – pasakoja Vilniaus universiteto mokslo reikalų prorektorius Juras Banys.

Meno kūrinių randama ir po bažnyčios skliautų tinku. Šiuo metu yra restauruotos tik freskos virš altoriaus ir virš vargonų. Atidengti kitų skliautų freskas reikėtų dar daugiau investicijų.

Universiteto vadovai sako, kad freskos yra reikšmingos ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos istorijai. Būtent todėl planuojama dar ne vienerius metus tvarkyti kitus universiteto kiemus.


Šiame straipsnyje: Vilniaus Universitetaslobiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių