V.Pletkaus fotografijose – skaudūs klausimai

Kovo 27 d., 18 val. Kauno fotografijos galerijoje (Rotušės a. 1/ Vilniaus g. 2) atidaroma fotomenininko Vytauto Pletkaus fotografijų paroda „Skaudėjimai”. Ekspoziciją sudaro kūriniai iš dviejų autoriaus fotografijų ciklų: „Teritorijos”  ir „Neperspektyvūs projektai”.

Kaip pastebi menotyrininkas Tomas Pabedinskas, parodoje eksponuojami darbai rodo jų autoriaus kūrybinių ieškojimų nuoseklumą. Naujausių V. Pletkaus fotografijų estetiką charakterizuoja iš ankstesnių autoriaus darbų („Naktinis Kaunas“, „Tiltai“) gerai pažįstami jo kūrybos bruožai: tikslios kompozicijos, nuosaiki šviesos tonų kaita ir tik retkarčiais į kadro rėmus sąmoningai įsileidžiamas atsitiktinumas, kuris paryškina tikslias, kruopščiai apgalvotas fotografijų kompozicijas.

Tokios santūrios formos kūriniuose fiksuodamas socialinę tikrovę, fotografas savo žvilgsnį, iš tiesų, kreipia anapus jos – ten, kur neišsipildę ar jau pamiršti socialiniai, ekonominiai ar individualūs „projektai“ tikrovės vaizduose atveria vizualaus ir prasminio absurdo plyšius, vedančius į neapibrėžtumo „teritorijas“. Ar neperspektyvi yra konkreti socialinė santvarka, ar pati (san)tvarkos idėja? O gal ir individualaus žmogaus egzistencija iš esmės neturi perspektyvos? Galbūt žmonija apskritai yra „neperspektyvus projektas“?

Atsiribojęs nuo lietuviškos fotografijos tradicijai būdingo atviro lyriškumo ar vėliau sekusios sutirštintos gyvenimo nuobodulio prozos, V. Pletkus tiesiog leidžia fotoaparatui fiksuoti aplinkinę realybę tokiame būvyje, kurio negalima artikuliuoti vien dokumentinėje vaizdo plotmėje. Fotografo darbai neleidžia abejoti tik vienu: kai socialiniai mechanizmai nustoję veikę, o įvairiomis utopinėmis visuomenėmis nebetikima, tampa neįmanoma socialinį peizažą pažymėti mums įprasto racionalaus pasaulio žemėlapiuose.


Šiame straipsnyje: fotografijagalerijaparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių