Vokiško kino klubo viešnagė Klaipėdoje

Viešoji įstaiga „Project Day By Day“ ir Goethe's institutas tęsia bendradarbiavimą, klaipėdiečiams pristatydami Vokiško kino klubo renginius.

Šiuosyk Vokiško kino klubas sinefilus buria Klaipėdos Ievos Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje (Herkaus Manto g. 25). Ten šiandien 17.30 val. nemokamai bus rodomas vokiečių režisieriaus Benjamino Heisenbergo vaidybinis filmas „Miegalius“ (su lietuviškais titrais).

Režisierius B.Heisenbergas gimė Tiubingene 1974-aisiais. Baigęs mokyklą (1993-1999) jis studijavo skulptūrą Miuncheno dailės akademijoje. Be to, paraleliai mokėsi režisūros Miuncheno kino ir televizijos aukštojoje mokykloje, o 1998 metais  kartu su Christophu Hochhäusleriu ir Sebastianu Kutzli pradėjo leisti kino žurnalą „Revolver“. Jame publikuojami straipsniai apie svarbiausias Vokietijos ir pasaulio kino aktualijas bei interviu su žymiausiais kūrėjais. Tai vienas iš reikšmingiausių Vokietijos leidinių apie kiną. Tuo pačiu metu B.Heisenbergas pradėjo eksponuoti savo videoistaliacijas įvairiose Miuncheno galerijose bei muziejuose. 1999-aisiais jis buvo įvertintas Leonardo ir Idos Wolfų vardo premija bei Miuncheno miesto apdovanojimu už plastinius menus.

 „Miegalius“ („Der Schläfer“, 2004-2005, drama) - pirmasis pilno metražo B.Heisenbergo vaidybinis filmas. Filmo pradžios taškas - režisieriaus noras pavaizduoti „niekuo nepasitikinčią visuomenę po teroristinių išpuolių 2001 m. rugsėjo 11 d.“. Pirmoji filmo scena primena trilerį: doktorantas Johannesas Merveldas slankioja po saulėtą Miuncheno parką tol, kol jį užkalbina dama iš apsaugos. Ji praneša, kad jo būsimasis kolega Faridas Madani yra kilęs iš Alžyro ir įtariamas esąs „miegalius“ (žinomoje islamo teroristų grupuotėje taip vadinami laukiantys savo eilės). Ponia jam rūpestingai priduria: „Jūs esate sąžiningas. Todėl mes pasirinkome jus. Ponas Madani gali tik pasidžiaugti, kad jis bus jūsų, o ne kieno nors kito stebimas“, Johannesas ryžtingai atsisako šios užduoties ir vengia paspausti damai ranką. Tačiau netrukus jis užsikrečia nepasitikėjimo bacila...

Tai pagauli kinematografinė istorija apie trapią draugystę, kuri susipina su darbu, meilės konkurencija ir veda į išdavystę. Filme vaidina aktoriai Bastianas Trostas, Mehdi Nebbou, Loretta Pflaum, Gundi Ellert, Wolfgangas Pregleris.

Daugelį „Miegaliaus“ motyvų galima atsekti paties režisieriaus biografijoje. B.Heisenbergas gimė ir užaugo mokslininkų ir menininkų šeimoje. Tėvas - neurobiologas, senelis - branduolinės fizikos mokslininkas, Nobelio premijos laureatas, mama ir močiutė - taikomosios dailės menininkės.

Šis B.Heisenbergo filmas buvo pristatytas Kanų kino festivalyje ir 2006-aisiais gavo „Max-Ophus“ prizą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių