Vokiško kino dienos Klaipėdoje laužys stereotipus (programa)

Kitą savaitę Klaipėdoje svečiuosis tradicinės Vokiško kino dienos. Uostamiesčiui skirtoje programoje šiemet gausu kino aktualijų, atskleidžiančių įvairiaspalvį vokiškai kalbančių šalių kinematografo pobūdį – anaiptol ne nuobodų, rūstų ir rimtą, kaip įprasta manyti. „Guck mal! Pažvelk!“ – žaismingai kviečia šiųmetis renginio šūkis.

Kasmetis renginys, prieš septynetą metų Goethe’s instituto inicijuotas Vokietijos kino produkcijai Lietuvoje pristatyti, prieš trejus metus tapo jungtiniu tarptautiniu projektu, rengiamu kartu su Austrijos ambasada Vilniuje ir Šveicarijos ambasada Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje. Visi filmai rodomi originalo kalba su lietuviškais subtitrais. O jų kūrybiniai sprendimai, iškeltos temos, aktorių vaidyba pelnė susidomėjimą ne tik gimtosiose šalyse, bet ir užsienyje bei tarptautiniuose kino renginiuose.

Festivalio vėliavnešiai

Vokietijos kino programos vėliavnešys – geriausiu praėjusių metų vokišku filmu Tarptautiniame Oldenburgo kino festivalyje pripažinta jauno režisieriaus Jano-Olės Gersterio tragikomedija „Oh Boy“.

Filmas, kurio pavadinimas cituoja grupės „Beatles“ dainą „A Day In The Life“, iš tiesų yra fragmentas iš Niko (akt. Tomas Schillingas) gyvenimo, o drauge – itin pastabiai ir ironiškai nespalvotoje juostoje užfiksuotas šių dienų Berlyno paveikslas. Nikas seniai metė teisės studijas ir leidžia laiką slampinėdamas po miestą, stebėdamas žmones. Sakytumėte, neperspektyvus užsiėmimas? Taip atrodo ir jo artimiesiems. Tačiau įvykiai staiga įgauna netikėtą kryptį...

 Netradicinį požiūrį į kino finansavimą, aktorių atranką, filmavimą ir siužetą atspindi pastarųjų metų vokiško kino sensacija tapusi režisieriaus Axelio Ranischo juosta „Storulės“. Išskirtinai mažo – vos 517,32 eurų – biudžeto komedija, filmuota namų sąlygomis, vaidinant režisieriaus draugams ir senelei, pasakoja graudžią istoriją apie viengungį, gyvenantį su ligota motina ir susižavintį jos slaugytoju.

Nuotykiai Berlyne

Architektų ir visų besidominčiųjų miestų kaita bendruomenei skirtas kino prodiuserio ir režisieriaus Hubertuso Siegerto dokumentinis filmas „Berlynas Babilonas“, dėmesingai nagrinėjantis po Berlyno sienos griūties prasidėjusį miesto augimą, savo įkarščiu autoriaus prilyginamą Babilono bokšto statyboms.

H.Siegerto darbas, kurtas nuo 1996-ųjų iki 2001-ųjų, o keliose vietose aprėpiantis ir senesnę archyvinę medžiagą, priklauso ilgalaikių stebėjimų kategorijai. Tačiau šiandien, po dešimties metų, jis jau yra virtęs akimirkos fiksacija – Berlynas pasikeitė siaubingai greitai. Filmo garso takelį sukūrė industrial grupė iš Berlyno „Einstürzende Neubauten“.

Nenuglaistyta istorija

Istorinių filmų, įkvėptų tikrų faktų, mėgėjai neturėtų praleisti šveicarų juostos „Parduotas vaikis“. Režisieriaus Markuso Imbodeno drama atskleidžia iki šiol negvildentus šalies istorijos puslapius: iki XX a. vidurio Šveicarijoje gyvavusią įvaikinimo formą, kai vargingų šeimų atžalos arba našlaičiai buvo viešai parduodami įtėviams, dažniausiai – ūkio darbams atlikti, neišvengiant vaikų bei paauglių išnaudojimo bei žeminimo. Per devynias savaites nuo premjeros gimtojoje šalyje „Parduotas vaikis“ tapo žiūrimiausiu visų laikų šveicarišku filmu.

Austrų kiną pristatys režisieriaus Michaelio Glawoggerio filmas „Sunaikink tėvą“ (2009). Jo pagrindinis veikėjas, keistuolis, nekenčiamam tėvui dedikavęs žiaurų kompiuterinį žaidimą, vyksta į Niujorką rūpintis jaunystės draugės seneliu, kuris vengia atsakomybės už Antrojo pasaulinio karo metais vykdytas Lietuvos žydų žudynes.

Programa Klaipėdoje

Kovo 7 d. 18 val. – „Oh Boy” (komedija, 85 min., rež. J.O.Gersteris, Vokietija, 2012).

Kovo 8 d. 17 val. – „Parduotas vaikis” (drama, 108 min., Šveicarija, Vokietija, rež. M.Imbodenas, 2011), 19.30 val. – „Berlynas Babilonas” (dokumentinis, 93 min., rež. H.Siegertas, Vokietija, 1996–2001).

Kovo 9 d. 17 val. – „Storulės” (komedija, 76 min., rež. A.Ranischas, Vokietija, 2011), 19 val. –  Sunaikink tėvą” (drama, 117 min., rež. M.Glawoggeris, Austrija, Vokietija, 2009)

Filmai bus rodomi Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodinėse erdvėse (Didžioji Vandens g. 2). Bilietai – po 6 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių