Vokietijos lietuvė Jutta Noak pristato naują romaną

Jutta Noak, Vokietijoje gyvenanti lietuvė rašytoja, gydytoja, šį rudenį išleidusi naują autobiografinių detalių turintį romaną apie maištingą jaunystę sovietmečio Lietuvoje „Petitio“, atvyksta į Lietuvą jo pristatyti šalies skaitytojams – lapkričio 9 d. knygos sutiktuvės įvyks Kauno menininkų namuose, o lapkričio 12 d. Rašytojų klube Vilniuje.

Kaune gimusi ir medicinos studijas baigusi rašytoja Jutta Noak (tikr. Vaitkienė) šiuo metu gyvena Vokietijoje, tačiau nuo Lietuvos neatitrūksta – leidžia savo kūrybą lietuvių, vokiečių, rusų kalbomis, vadovauja lietuvių-vokiečių kultūros draugijai „Lit.art“. Tiek biografijoje, tiek kūryboje nuolat šmėžuoja dviejų tėvynių poliai, kartu praturtinantys asmenybę, kartu supainiojantys identiteto paieškose. Tai pagrindinė naujojo romano „Petitio“ tema.

Romane „Petitio“ rimtos temos – sovietmetis, emigrantų problemos, tapatybės paieškos – vistik pribloškia gyvybingu pateikimu ir teksto stiliumi. Pasakotoja yra jauna mergina, vokietės ir ruso duktė, dėl savo kilmės nuolat patirianti spaudimą sovietmečio Lietuvoje. Panašus biurokratinis absurdas ją pasitinka ir emigravus į Vokietiją – išvykus paaiškėja, kad motinos su dukra ten irgi niekas nelaukia. Maištingą jaunuolės dvasią atskleidžia žaismingas ir provokuojantis pasakojimas, o pagrindinės veikėjos ironiškas ir autoironiškas žvilgsnis nušviečia ir kasdienybę, ir skausmingas patirtis. Būsimoji dailininkė įvairiais būdais siekia saviraiškos laisvės, o jos kūrybiškumas ir jaunystė suteikia jėgų galynėtis su santvarkos ir likimo eksperimentais.

Susitikimai su romano autore vyks lapkrčio 9 d. Kauno menininkų namuose ir lapkričio 12 d. Rašytojų klube Vilniuje. Kūrybos vakaruose pati rašytoja bendraus su skaitytojais, kūrybos ištraukų paskaitys aktorė Doloresa Kazragytė, saksofonu gros Kasparas Bagdonas. Apie knygą plačiau pasakos Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos redaktorė Janina Riškutė.


Šiame straipsnyje: PetitioNoakrašytojavokietija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių