Vokietijoje – A. Mončio kūrybos paroda

Vokietijos Riugeno saloje atidaryta žymaus lietuvių skulptoriaus Antano Mončio eskizų ir skulptūrų paroda.

Visi menininko darbai eksponuojami pirmą kartą, praneša LTV „Panorama“.

Bergeno miesto muziejuje A. Mončio darbai pristatyti klaipėdiečio Beno Šarkos preformansu.

„Nėra lengva surinkti po visą pasaulį išsibarsčiusius menininko darbus. Nemažai jų – privačiose kolekcijose Paryžiuje, Niujorke.Tačiau džiugu,kad didžioji dalis A. Mončio darbų saugoma Palangoje, A. Mončio muziejuje“, – kalbėjo parodos kuratorius Heinzas Hermannas Jurzekas.

A. Mončio kūryba Riugeno saloje pristatoma remiantis dviejų miestų– Bergeno ir Palangos – kultūriniu bendradarbiavimu.

„Nuo 1944 metų vakarinėje dalyje jis gyveno, mokėsi ir kūrė, o rytinėje dalyje neturėjo galimybės. Darbai iš muziejaus čia rodomi pirmą kartą, o Sabinos – pirmą kartą po tėvo mirties“, – teigė A. Mončio namų-muziejaus direktorė Loreta Birutė Turauskaitė.

„Pirmą kartą A. Mončio darbus pamačiau pernai viešėdama Palangoje. Įspūdį padarė jo didžiosios skulptūros iš vientiso medžio, taip pat kaukės. Labai įdomu“, – įspūdžiais dalinosi parodos lankytoja.

„A. Mončio darbai yra suprantami kiekvienai kultūrai, nes jis kalba apie gamtą, religiją. Jo darbai atspindi Lietuvą, lietuvių charakterį. Man jis – vienas iš stipriausių to meto Europos menininkų“, – tvirtino Danijos menininkas Hansas Christianas Thomsenas.

Menininko dukra Sabina Mončys sako, kad skulptorius daug laiko praleisdavo su vaikais. Tačiau kiekvieną laIsvą nuo buities valandą užsidarydavo dirbtuvėse.

„Žinoma, jo kūryba paveikė ir mane. Esu teatro kostiumų dizainerė, taip pat kuriu kaukes. Daugelis sako, kad mano darbuose atsispindi laki vaizduotė ir jausmingumas. Tai būdinga ir mano tėvo darbams“, – teigė ji.

„Universitete Paryžiuje A. Mončys man dėstė skulptūrą.Buvo nuostabus mokytojas. Studentai jį mylėjo, jis suteikdavo jiems daug laisvės. Bet jeigu norėdavai ką sužinoti, padarydavo viską, kad atsakytų į mūsų klausimus“, – pasakojo meno sociologė, buvusi A. Mončio studentė Isabelle de Lajarte.

A. Mončio kūrinių paroda Bergene veiks iki balandžio vidurio.


Šiame straipsnyje: skulptoriuskultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių