Vokalinė ir vargonų muzika skambės po Gargždų bažnyčios skliautais

Gargžduose vykstantis ir turtingas savo programa VII muzikos festivalis „Pavasario gaida“ šeštadienį kviečia į sakralinės muzikos koncertą.

Po Gargždų Šv. Mykolo Arkangelo bažnyčios skliautais koncertuos dainininkė Irena Zelenkauskaitė (sopranas) ir vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė.

Viena festivalio viešnių I.Zelenkauskaitė – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė, per 20 darbo metų teatre sukūrusi per 20 vaidmenų. Ji ir Violeta, ir Džilda G.Verdi’o operose  „Traviata” bei  „Rigoletas”,  taip pat – Laureta ir Madam Baterflai G.Puccini’o operose „Džanis Skikis” bei „Madam Baterflai”, Blondė ir Dona Elvyra – W.A.Mozarto operose „Pagrobimas iš Seralio” bei „Don Žuanas”, Liučija – G.Donizetti’o operoje „Liučija di Lamermur” ir daugybė kitų.

1998 m. solistė tapo Lietuvos teatro sąjungos teikto „Kristoforo“ apdovanojimo laureate, 2006 m. „Operos švyturių“ apdovanojimuose pelnė Metų operos solistės vardą, 2007 m. už Madam Baterflai vaidmenį apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi.

I. Zelenkauskaitė yra parengusi soprano partijas L. van Beethoveno, B.Britteno, C.Orffo, G.Pergolesi’o, F.Pulenco ir kituose oratorinio pobūdžio kūriniuose. Dainavo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestrais. Kartu su Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro kolegomis I.Zelenkauskaitė  įdainavo B.Kutavičiaus operos „Lokys” kompaktinę plokštelę, išleistą Suomijoje. Solistės balso klausėsi Olandijos, Vokietijos, Suomijos,  JAV, Bulgarijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių publika.

Kita „Pavasario gaidos“ viešnia – jauna vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė. Baigusi Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA), Jurgita tobulinosi daugelio muzikų svajone tapusiame garsiąjame Zalcburgo (Austrija)  universitete „Mozarteum”. Tuomet ji dar ir dirbo vargonininke Zalcburgo Šv. Vitalio bažnyčioje. Ten merginai teko groti mišiose, kurias tiesiogiai transliavo Austrijos radijas. Grįžusi iš Zalcburgo jaunoji vargonininkė tęsė meno aspirantūros studijas LMTA.

Dar studijų metais J.Kazakevičiūtė pradėjo aktyvią  koncertinę veiklą. Kaip solistė ir su įvairiais ansambliais vargonavo Lietuvos, Austrijos, Italijos, Vokietijos, Šveicarijos, Ispanijos, Prancūzijos bažnyčiose, muzikavo festivaliuose „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu”, „Vargonų vasara”, „Gaudžia istoriniai vargonai”, Aukštaitijos vargonų muzikos festivalyje ir kituose.

Jurgita dalyvavo vargonininkų konkursuose Vokietijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje ir Lietuvoje. 2004 m. ji tapo pirmojo J.Naujalio vargonininkų konkurso pirmosios  premijos laimėtoja, 2007 m. Vilniuje laimėjo pirmąją premiją tarptautiniame M.K.Čiurlionio vargonininkų konkurse.

Abiejų atlikėjų pasirodymo Gargždų festivalyje pradžia – 18.30 val. Savo vargonais pelnytai besididžiuojančioje Šv. Mykolo Arkangelo bažnyčioje vyksiantis koncertas – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių