V.Masalskio „Grybų karas“ vyks Klaipėdos scenoje

Sekmadienį maži ir dideli klaipėdiečiai turės progą pamatyti Lietuvos nacionaliniame dramos teatre Valentino Masalskio režisuotą spektaklį „Grybų karas“.

Pats šviesaus atminimo rašytojas Justinas Marcinkevičius yra sakęs, jog eiliuota poema vaikams „Grybų karas“ yra visų laikų populiariausias jo kūrinys. Keletą dešimtmečių vaikų mėgstama, šmaikšti, muzikaliai sueiliuota pasaka šiandien savo gerbėjų gretose buria ne tik pačius mažiausiuosius, bet ir jų tėvelius, dar menančius, kaip vaikystėje žodis žodin marširavo su pilvotu Baravyku, visų grybų Pulkaunyku ir darželio ar mokyklos scenoje patys deklamavo poemos eilutes.

Pernai gruodį „Grybų karas“ išvydo Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenos šviesą. Vilniečių žiūrovų širdis akimirksniu užkariavusį spektaklį čia režisavo turbūt labiausiai pasaulyje šį kūrinį mylintis žmogus – aktorius, režisierius ir pedagogas V.Masalskis drauge su savo studentų „Trupe P.S.“.

Pastaraisiais metais scenoje įgyvendinęs ne vieną sudėtingos dramaturgijos pastatymą pagal F.Dostojevskio, T.Benhardto, T.Dorsto kūrybą V.Masalskis su spektakliu vaikams susidūrė pirmą kartą. Tačiau šis debiutas – išties įspūdingas. Kartu su dailininke Renata Valčik, kompozitore Nijole Sinkevičiūte ir jaunaisiais Ttrupės P.S.“ aktoriais Laima Akstinaite, Diana Birenyte, Martynu Enčiumi, Ieva Gintautaite, Deimante Grigaityte, Margarita Intaite, Neringa Krunglevičiūte, Jūrate Leinartaite, Evelina Lozdovskaja, Ieva Mikėnaite, Elena Ozarinskaite ir Raminta Šniaukštaite režisierius sukūrė gyvą, muzikalų ir įtraukiantį spektaklį, gerokai praplečiantį tradicinių teatro išraiškos priemonių ribas.

 „Studijuodamas vaikų psichologiją, aiškindamasis, ko jiems reikia, pastebėjau, kad scenoje jie visada trokšta stebuklo: ne žodžių, o dainos, muzikos, fantazijos žaismo. Pasitarėme su dailininke, su aktoriais, ir nusprendėme, kad spektaklį kurs 12 klounų su paltais, riestanosiais batais... Iš tų paltų, ryškių kepuraičių gimsta visas „Grybų karas“, visi spalvingi, juokingi ir charakteringi poemos personažai, – pasakojo režisierius. – Įsivaizduokite, į sceną atkrypuoja 12 juokingų žmogeliukų, kurie scenoje „išburia“ vieną teatro stebuklą po kito – čia jie virsta draugiškais klounais, čia miško žvėrimis, čia – grybų karalystės gyventojais. Jie dainuoja, muzikuoja, muša ritmą. Mūsų „Grybų karas“ – tai žaidimas su vaikais, kurių akyse gimsta teatro stebuklas“.

Jokios abejonės, jog šis „Grybų karas“ subalansuotas mažiesiems, tačiau nustebins, pradžiugins bei teatro magiją dovanos ir juos lydintiems suaugusiesiems.

Spektaklis bus rodomas vasario 12 d. 12 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Bilietai – po 10–15 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl

Kodėl portretas
Keista, spektaklis kažkodėl rodomas koncertų salėje, o ne žvejų rūmuose, kur dabar vyksta respublikinis teatrų vaikams ir jaunimui festivalis. Tai ką, Masalskio "Grybų karas" jam buvo per prastas, kad nepriėmė, nepakvietė. O gal čia tas pats savo daržo sindromas, kai viena miesto kultūros įstaiga nežino, ką daro kita? Ne pirmas kartas, ne pirmas...

klp

klp portretas
apskritai per mažai reklamuojami kultūriniai renginiai- sužinome praėjus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių