V.Kernagio apdovanojimą gavęs S.Bareikis: už ką, vaikinai?

"Mano pirmoji mintis: "Už ką, vaikinai?" Tai labai malonu, tačiau juk tai ne loterija – vienam priimti šį įvertinimą sunku“, - teištarė Saulius Bareikis,  po to, kai jam buvo įteikta  Vytauto Kernagio vardo gitara.

Iš Vytauto Kernagio jaunesniojo rankų apdovanojimą per dainuojamosios poezijos festivalį "Tai - aš" gavęs bardas tikino, kad jei galėtų, šia gitara pasidalytų su bitlais, "Aktorių trio" nariais, Vladimiru Visockiu, bardu Andriumi Kulikausku ir šiek tiek pasiliktų sau.

Atlikęs savo dainą, parašytą pagal režisieriaus ir poeto  Vytauto V.Landsbergio tekstą, jis išskubėjo į užkulisius. Ten S.Bareikį pasveikino tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio "Tai - aš" meno vadovas Gediminas Storpirštis, aktorius Andrius Kaniava, jaunieji dainuojamosios poezijos puoselėtojai, aktorių grupė "Liūdni slibinai" ir kiti.

Nors apdovanojimą gavęs S.Bareikis skubėjo į lauką malšinti jaudulio cigaretės dūmuose, iš rankų nenorėjo paleisti savo naujos gitaros ir laukė, kol atneš jos dėtuvę. "Ką, negali išeit be futliaro?" - juokais pasiteiravo A.Kaniava. "Ji man kaip naujagimis dabar. Kaip naujas automobilis, kurį nusipirkęs dairaisi pro langą kas penkias minutes", - šypsodamasis tarstelėjo S.Bareikis.

Lauke vienoje rankoje laikydamas V.Kernagio vardo gitarą, kitoje tarp pirštų spausdamas cigaretę laureatas pasidalijo mintimis su 1diena.lt.

- Kokios mintys sukosi galvoje tą akimirką, kai skelbiant nugalėtoją išgirdote savo pavardę?

- Turiu tokią nuodėmę - pamirštu premijas. Kurdamas ar muzikuodamas tokius dalykus užmiršti. Pirma mintis - ką reikės sakyti... Sunku visa tai apibūdinti, kiekvienas tikriausiai jautė  nerimą. Tai labai netikėta tiek man, tiek Marcelijui Martinaičiui, kuris buvo apdovanotas už kūrybos indėlį į dainuojamąją poeziją.

- Kaip jaučiatės dabar, rankoje laikydamas tokį apdovanojimą?

- Jaučiuosi kaip naujagimis. Žinote, tai puikus instrumentas. Klasikinis grifas... Gal penkiolika metų grojau siauresniu. Festivalis nėra varžybos, ir kai gauni tokią dovaną, įvertinimą, yra labai didelė ir maloni staigmena.

- Pirmoji V.Kernagio vardo gitara buvo įteikta bardui Domantui Razauskui, vėliau ji atiteko A.Kulikauskui. Jūs - trečias. Ar laukėte to?

- Atvirai pasakius, tikrai nebuvo to laukimo. Juo labiau kad savo dainų tipiškomis bardinėmis pavadinti negalėčiau. Tai greičiau muzikiniai monologai. Gal 80 proc. dainų  tekstų aš parašau pats. Tai ganėtinai intymios dainos ir iš pradžių jos nėra nukreiptos į publiką ir viešumą. Tai tokia saviterapijos priemonė, kuria užsiimu.

- Nejaugi jaučiatės nenusipelnęs šio apdovanojimo?

- Žinote, jeigu paklaustumėte, ar aš gerbiu save kaip muzikantą, tada atsakyčiau labai trumpai - labiausiai save gerbiu kaip kompozitorių. Nors ir keista, nors nesu profesionalas. Dar gerbiu kaip tekstų autorių. Tekstų semiuosi iš savo seno bloknoto, iš eilėraščių, kuriuos parašiau ankstyvoje jaunystėje. Bent viena, dvi eilutės yra iš ten. Ir kaip atlikėją. Tai tie trys komponentai. Noriu pasakyti, kad nė vienos savo dainos nesigėdiju, bet ar esu nusipelnęs - niekada tokio klausimo nesprendžiu ir neturiu teisės spręsti.

- Ar gavus apdovanojimą nekilo minčių atlikti kokį nors V.Kernagio kūrinį? Praeitų metų laureatas A.Kulikauskas sugrojo "Milžinus"...

- Aš tiesiog tam nebuvau pasiruošęs... Groti kitą, sudėtingesnį kūrinį platesniu grifu, kuriuo negrojęs penkiolika metų, būtų gana sudėtinga, todėl pasiėmiau paprasčiausią variantą.

- Kokią vietą ši gitara užims jūsų namuose?

- Gitaros funkcija lieka ta pati. TIk tiek, kad tai yra naujas instrumentas, nauja kokybė, kuri įpareigoja ir kartu įkvepia. Galų gale, tai susiję su V.Kernagiu. Daug asociacijų, sunku pasakyti ką nors konkrečiau...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šviesaus atminimo maestro vardu pavadintas prizas yra laikomas vienu svarbiausių dainuojamosios poezijos žanro apdovanojimų ir yra įteikiamas labiausiai nusipelniusiam Lietuvos bardui.

Dar 2008 m. šį apdovanojimą įsteigė atlikėjus ir muzikos įrašų gamintojus vienijanti Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA.

Šių metų prizo laureatas S.Bareikis yra žinomas lietuvių aktorius ir bardas, vienas dainuojamosios poezijos grupės „Aktorių trio“ narių. Apdovanojimas S.Bareikiui įteiktas už jo įnašą kuriant ir įtvirtinant nacionalinę dainuojamosios poezijos tradiciją, taip pat už aktyvią koncertinę veiklą bei jaunųjų atlikėjų ugdymą.

2008-aisiais V.Kernagio vardo gitara buvo įteikta bardui D.Razauskui, 2009-aisiais ji atiteko vienam bene ryškiausių bardų, kompozitoriui ir aranžuotojui A.Kulikauskui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių