Visas pasaulis švenčia Šv. Patriko dieną

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais, kovo 17d. visas pasaulis švenčia Airijos nacionalinę šventę Šv. Patriko dieną.

Ši šventė unikali ir tuo, kad ją švenčia daugiau šalių nei bet kurią nors kitą nacionalinę šventę!

Šv. Patriko diena tai puiki galimybė pasinerti į praeities ir dabartinę Airijos kultūrą, mėgautis gera kompanija,  bei pajusti ypatingą atmosferą.

Kaip ir visame pasaulyje taip ir Lietuvoje per 100 barų bei restoranų, prekiaujančių žymiuoju pilstomu airišku alumi, pasipuoš proginėmis GUINNESS® skrybėlėmis, marškinėliais bei taurėmis. Tad ir mūsų tautiečiai galės pajusti šios populiarios šventės dvasią.

Kad ir kur būtumėt Šv. Patriko dieną – Vilniaus aludėje, koncerte Dubline, parade Sidnėjuje ar Niujorke – tikrai galite rasti būdą dalyvauti airiškame craic, o šventimo įkarštyje paragauti pintos GUINNESS® alaus.

Šv. Patriko legenda

Nepaisant to, kad Šv. Patriko diena švenčiama didžiuliu mastu, stebėtinai mažai iš tikrųjų žino apie šį šventąjį-Airijos globėją, kurio garbei ši šventė atsirado.

Asmuo, kuris vėliau tapo šventuoju Airijos globėju Šv. Patriku, gimė Velse maždaug 385 mūsų eros metais. Toli gražu nebuvęs šventu, iki šešiolikos metų jis manė esąs stabmeldys.

Pasak vienos legendos, šešiolikmetį pagrobė airių plėšikai, pardavę jį į vergiją. Jaunuolis pabėgo iš vergijos po šešerių metų ir nuvyko į Galiją, kur įstojo į kunigų seminariją. Mokydamasis suprato, kad jo pašaukimas – atversti stabmeldžius į krikščionybę. Tuomet jis ėmė keliauti po Airiją, steigdamas visoje šalyje vienuolynus.

Viena populiariausių legendų, aiškinančių, kodėl trilapis dobilas yra Airijos nacionalinė emblema, teigia, jog Šv. Patrikas dobilo pavyzdžiu aiškino Šventosios Trejybės sąvoką.

Kitas mitas teigia, kad jis išgujo iš Airijos gyvates (šiais laikais Airijoje nėra gyvačių).
Šv. Patrikas mirė 461 m. kovo 17 d. Pirmasis pilietinis ir viešas Šv. Patriko dienos minėjimas įvyko 1737 m. ne gimtojoje Airijoje o Bostono mieste, JAV.

Kad ir koks iš tikrųjų būtų buvęs jo tikrasis gyvenimas, vienas dalykas yra tikras – Šv. Patrikas buvo nepaprastas žmogus, kurio gyvenimą šiais laikais kovo 17 d. mini 70 mln. airių visame pasaulyje, o taip pat daugybė kitų žmonių.

GUINNESS® faktai ir skaičiai

• GUINNESS® yra pats žymiausias pasaulyje airiškas tamsusis alus, gaminamas nuo 1759 m. prie Šv. Džeimso Vartų, Dubline, Airijoje, kur Arthur Guinness įsteigė alaus daryklą, išsinuomavęs žemę 9000 metų.

• Pilstomas GUINNESS® alus yra 100 procentų natūralus, gaminamas iš miežių, vandens, apynių, mielių. Jo sudėtyje nėra jokių chemikalų.

• Skrudinti miežiai suteikia GUINNESS® sodrią ryškiai raudoną (beveik juodą!) spalvą.

• GUINNESS® iškart atpažįstamas pagal išvaizdą ir skonį. Unikalus azoto ir anglies dvideginio mišinys padeda suformuoti pilstomo GUINNESS® alaus verpetus, kurie vartosi, banguoja ir palaipsniui išsiskiria į juodą gėrimą ir tolygią kremo konsistencijos putą.

• Iš pradžių pilstomas GUINNESS® įgauna salyklo ir karamelės skonį, bet ilgainiui išryškėja sausas skrudintų miežių kartumas.

• GUINNESS® gaminamas 50 pasaulio šalių, bet Šv. Džeimso Vartų alaus darykla yra didžiausia ir tiekia 40% viso pasaulio produkcijos.

• Visas Europoje parduodamas tamsusis GUINNESS® alus gaminamas Šv. Džeimso Vartų alaus darykloje.

• Daugiau nei 150 pasaulio šalių parduodamas GUINNESS® yra tikrai vienas iš nedaugelio pasaulinio masto alaus prekės ženklų.

• GUINNESS® saugykla, esanti prie Šv.Džeimso vartų Dubline, neleidžia GUINNESS® istorijai nugrimzti užmarštin ir yra turistų lankomiausia vieta Airijoje - nuo jos atidarymo 2000 metais ten apsilankė per 3 mln. lankytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių