Vilniaus Užupio tapyba eksponuojama Klaipėdoje

Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13L“ pristatoma Užupio tapybos plenerų kolekcija.

Užupio meno inkubatorius – Užupio dailės galerija, pavadinta Galeros vardu, įsikūrė 1995-aisiais. Vietos dvasia ir institucijos branduolį sudariusių menininkų pasaulėžiūra lėmė, kad pagrindinis šios parodinės erdvės bruožas yra neformalumas.

Galerijoje ne tik rodoma – čia kuriama, bendraujama ir net gyvenama. Savo pobūdžiu ir strategijomis „Galera“ yra artimesnė ne reprezentacinei menų eksponavimo patalpai, o hipiškais pagridais susibūrusiai menininkų kolonijai. Aplinkybės realizuoti idėjas „Galeroje“ yra ypač palankios. Tai rodo reguliariai rengiamos parodos, vienas kitą keičiantys projektai, festivaliai, simpoziumai ir visiškai laisvai, spontaniškai pačioje „Galeroje“ ir jos prieigose atsiradę kūriniai, vietai suteikę specifinę, nežabotą ir spontanišką atmosferą...

Unikalios Užupio dvasios įkvėpti dailininkai susibūrė į meninę bendruomenę. Jų kūryba išsiskiria ypatingu poetiškumu, kuris dabartinėje dailėje tapo nebemadingu, todėl užupiečių romantika atrodo tarsi maištas prieš standartinį gyvenimo būdą ir kūrybą. Atrodo, kad šie menininkai tiesiog džiaugiasi juos supančiu Užupio oru ir tiesiog būna, ramiai kuria, mažai dairydamiesi į „rimtų specialistų“ nuomonę. Galima žavėtis menininkų drąsa būti savimi ir nepaisyti „prestižinėms“ parodoms ar menininkų grupėms priimtino „panašaus meninio lygio“ standarto.

Paroda Klaipėdoje veiks iki balandžio 2 d.

(Nuotraukoje – Vytenio Bazaro paveikslas „Antraktas“)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių