Vilniaus universitete karaliaus teatras kvies visą savaitę

Vilniaus universiteto teatras šiais metais mini 440 metų sukaktį. 1570 m. buvo pastatytas pirmasis studentiškas spektaklis – S. Tucci „Herkulis“.

Balandžio 19–24 d. universitete vyks įvairūs jubiliejinės teatro savaitės „Alma Mater theatralis“ renginiai. Premjeros, spektakliai, įvairūs susitikimai ir pokalbiai suburs teatre dirbusius režisierius ir vaidinusius aktorius.

Balandžio 19 d. (pirmadienį) 19 val. universiteto Teatro salėje (Universiteto g. 3, II aukštas) vyks šventės atidarymas ir VU teatro dramos trupės „Minimum“ spektaklis „Gaudeamus igitur“. Po spektaklio – buvusių teatro narių susitikimas. Šventė truks iki sekmadienio, balandžio 25 d. Jos metu bus parodytas ne vienas VU teatro dramos trupės „Minimum“ ir Kinetinės trupės spektaklis.

„Prieš 440 metų Lietuvoje atsirado vadinamasis mokyklinis teatras, kuris net 200 metų atliko teatrinės ir muzikinės kultūros propaguotojo ir skatintojo Lietuvoje vaidmenį. VU teatro įkūrimas laikytinas Lietuvos teatro istorijos pradžia ir šiandien ypač svarbu nepamiršti ilgaamžių tradicijų, toliau puoselėti ir tobulinti kultūrinę edukacinę veiklą, kuri tęsiasi jau penktą šimtmetį“, – pažymėjo Vilniaus universiteto teatro meno vadovas, Universitetų teatrų asociacijos Lietuvoje pirmininkas Rimantas Venckus.

Senasis mokyklinis universiteto teatras buvo glaudžiai susijęs su mokymo procesu. Profesorė V. Zaborskaitė savo studijoje „Prie Lietuvos teatro ištakų“ teigia, kad „vieši pasirodymai scenoje turėjo lavinti studentų atmintį, turtinti vaizduotę, padėti įsiminti gausią atsargą lotyniškų posakių, tekstų, sentencijų, išugdyti sugebėjimą vertinti žmones ir įvykius, išmokyti geros laikysenos, gestikuliacijos ir mimikos, paruošti mokinį viešajam gyvenimui“.

„Manau, kad ir šiandien universiteto teatrui svarbu ne tik statyti spektaklius, rengti festivalius ir juose dalyvauti. Kur kas svarbiau yra teatro priemonėmis ugdyti jauną asmenybę, kuri universitete gautų ne tik profesinį išsilavinimą, bet ir įgytų kultūrinę kompetenciją su platesniu požiūriu ne tik į savo profesiją, bet ir į supančią aplinką“, – sakė VU teatro režisierius.

Tikimasi, kad šis renginys suburs ne tik teatro gerbėjus, bet ir kadaise jame vaidinusius žmones. Jų gretose yra nemažai šiandien gerai žinomų kultūros, mokslo, politikos asmenybių. Su VU teatru yra susiję aktoriai Regimantas Adomaitis, Aistis Mickevičius, Dalia Michelevičiūtė, istorikas Alfredas Bumblauskas, TV laidų vedėjai Nijolė Baužytė, Marijus Žiedas, teisininkas, diplomatas Algirdas Kumža, rašytojos Vanda Juknaitė ir Aistė Ptakauskaitė ir daugelis kitų.

Įėjimas į renginius nemokamas!


Renginių programa

Balandžio 19 d. (pirmadienį)

18 val. Šventės atidarymas Vilniaus universiteto Teatro salėje (Universiteto g. 3)
Iškilmingą ceremoniją ves buvę teatro nariai: Nacionalinės premijos laureatė rašytoja Vanda Juknaitė ir VU docentas daktaras Kęstutis Urba.

19 val. VU teatro dramos trupės MINIMUM spektaklis.
GAUDEAMUS IGITUR pagal Justino Marcinkevičiaus kūrybą.
Režisierius Rimantas Venckus.
VU Teatro salė.
Po spektaklio – buvusių teatro narių susitikimas.

Balandžio 20 d. (antradienį)

19 val. VU teatro dramos trupės MINIMUM spektaklis.
Mara Zalytė „MARGARITA”.
Režisierius Rimantas Venckus.
VU Teatro salė.

Balandžio 21 d. (trečiadienį)

19 val. VU teatro dramos trupės MINIMUM spektaklis
„DUONOS PADAUGINIMAS”.
Autorius ir režisierius Atas Žvirblys.
Kamerinė salė (L. Gucevičiaus kiemelio rūsyje prie Skandinavistikos centro, Universiteto g. 5).

Balandžio 22 d. (ketvirtadienį)

18 val. VU teatro KINETINĖ trupė
„GERIAUSIAS VISŲ LAIKŲ KOMERCINIS SPEKTAKLIS”.
Režisierius Andrius Pulkauninkas.
VU Teatro salė.

20 val. VU teatro dramos trupės MINIMUM spektaklis
„SIGITAS”.
Autorius ir režisierius Atas Žvirblys.
Kamerinė salė (L. Gucevičiaus kiemelio rūsyje prie Skandinavistikos centro).

Balandžio 23 d. (penktadienį)

19 val. VU teatro dramos trupės MINIMUM premjera
„SVEIKI, AŠ HAMLETAS”, pagal Viljamą Šekspyrą.
Idėjos autorius ir režisierius Rimantas Venckus.
VU Teatro salė.

Balandžio 24 d. (šeštadienį)

14.30 val. Pašnekesys „KĄ MAN REIŠKIA UNIVERSITETO TEATRAS?“
Dalyvauja buvę ir dabartiniai teatro nariai.

16. 00 val. GYVIEJI FRAGMENTAI IŠ TEATRO ARCHYVO.
Dalyvauja buvę teatro nariai.

17 val. Šventės uždarymas.
VU Teatro salė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių