Vilniaus knygų mugėje – susitikimas ir su „Žalgirio“ treneriu J. Plaza

Artėjant tarptautinei Vilniaus knygų mugei, leidykla „Obuolys“ pristato keturis užsienio autorius, atvyksiančius pristatyti naujų savo kūrinių ir susitikti su gerbėjais iš Lietuvos.  Svarbias, bet su laiku primirštas istorijas pasakos lietuviškų šaknų turinti Ellen Cassedy ir išeivis Algis Rukšėnas, su naujausiais kūrybiniais planais supažindins skaitytojų meilę pajutusi vokietė Sabine Ebert, o dar vieną – rašytojo talentą – pademonstruos Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Joan Plaza.

Vokietė rašytoja S. Ebert yra gyvas pavyzdys, kaip galima išgarsėti per kelias savaites. Jos istorinio romano „Pribuvėjos paslaptis“ rankraštis 2006 metais virto sensacija. Per pirmas dešimt niekam nežinomos autorės knygos pardavimo dienų skaitytojai išgraibstė 100 tūkstančių romano apie viduramžių gyvenimą Saksonijoje egzempliorių. Tikslūs istoriniai faktai, patrauklūs personažai ir įtikinama 12-ojo amžiaus atmosfera tiesiog užbūrė skaitytojus, tad penkių dalių sagos pardavimų skaičiai jau seniai perkopė milijono egzempliorių ribą. Knygų mugėje S. Ebert papasakos apie naujausius kūrybinius planus, kurie glaudžiai susiję su Vilniumi.

Lietuviškų šaknų turinti amerikietė E. Cassedy jau neblogai pažįsta Vilniaus gatves. Pirmoji kelionė į mūsų šalį, kadaise vadintą Šiaurės Jeruzale, pakeitė ne tik žurnalistės požiūrį į holokaustą, bet ir pasuko jos šeimos istoriją kita linkme. Atvykusi čia mokytis gimtosios, bet primirštos jidiš kalbos, E. Cassedy dabar jau beveik 10 metų tyrinėja žydų tautos praeitį Lietuvoje. Knyga „Mes esame čia. Atsiminimai apie holokaustą Lietuvoje“ JAV tapo bestseleriu, o ją perskaityti rekomenduoja net prezidentas Valdas Adamkus: „Ši iškalbinga knyga padės suartėti, atverti širdis ir iš naujo atrasti vieniems kitus savitarpio supratimo šviesoje“.

Vilniuje dokumentinę knygą „Gėdos diena“ pristatys jau daugiau nei 60 metų JAV gyvenantis rašytojas A. Rukšėnas. Jis prikels didžiulio atgarsio sulaukusią istoriją apie lietuvių jūrininko Simo Kudirkos drąsų šuolį į laisvę – nesėkmingą bandymą 1970 m. perbėgti iš sovietų į amerikiečių laivą prie JAV krantų. Drąsaus jūreivio istorija už Atlanto įtraukta į mokyklines programas, o knygą „Gėdos diena“ privaloma perskaityti visiems karinio jūrų laivyno kursantams. A. Rukšėnas tikisi šią istoriją ištraukti iš užmaršties ir Lietuvoje, į kurią vasarį jis sugrįš pirmą kartą po dešimtmečių praleistų užsienyje.

Vienu labiausiai intriguojančių mugės renginių žada būti „Žalgirio“ komandos trenerio J. Plazos romano „Andželinos skraistės“ pristatymas. Ši knyga charizmatiškojo katalono gerbėjų gretas papildys ne tik sporto, bet ir geros literatūros mėgėjais. Ispanijoje bestseleriu tapęs romanas, tai – jaudinantis ir atviras pasakojimas apie keturiasdešimtmetę Juliją ir jos kasdienybę pakeitusius sapnus, kuriuose pildosi moters slapčiausios svajonės. Lietuviai turės neeilinę galimybę pažinti kitą krepšinio trenerio asmenybės pusę – autorius stebina giliu moters psichologijos išmanymu, tad sunku patikėti, jog jausmingą romaną parašė šešių brolių šeimoje augęs sportininkas.

Vilniaus knygų mugė „Litexpo“ parodų rūmuose vyks vasario 21-24 dienomis. Netradiciniuose pasimatymuose su užsienio rašytojais skaitytojai turės progą ne tik gauti jų autografus, bet ir sužinoti kažką naujo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių