Vietnamietiškai kanadietiškas F.Chopino skambesys

Pasaulis šiemet švenčia 200-ąsias kompozitoriaus Frederico Chopino gimimo metines. Kovo mėnesį, kai minimas genijaus gimtadienis, jo muzika koncertų salėse skamba ypač dažnai.

Prancūziškoje terpėje suklestėjusi lenkų kilmės kompozitoriaus ir pianisto kūryba lengvai rado kelią į klausytojų širdis. Jis yra vienas populiariausių klasikinės muzikos kompozitorių, F.Chopino meninis palikimas iki šiol daro įtaką daugelio pasaulio šalių muzikos kultūrai.

Kauno valstybinėje filharmonijoje jo kūrinius šįkart atliks Kanadoje gyvenantis vietnamietis pianistas Dang Thai Sonas. Sakoma, kad šis iš Azijos kilęs virtuozas antrą kartą gimė 1980 m., laimėjęs X tarptautinį Frédérico Chopino pianistų konkursą Varšuvoje. Šie metai tapo jo gimimo data Vakarų klasikinės muzikos istorijoje, pirmąja biografijos eilute ir prekės ženklu - D.T.Sonas buvo pirmas muzikantas iš Azijos, laimėjęs šias prestižines pianistų varžybas.

Į Lietuvą D.T.Sonas atvyksta koncertuoti antrą kartą - pirmąkart mūsų publikai jis koncertavo, kai po įsimintinos pergalės surengė pasaulinį turą. Tada jis skambino tik F.Chopiną, o jo pasirodymas virto neeiliniu įvykiu, anot kritikų, sukėlusiu katarsio įspūdį.
Šį kartą virtuozas taip pat atliks populiariojo kompozitoriaus kūrinių rečitalį - skambės Barcarolle 3 Mazurkos Op. 60, Sonata Nr. 3, Preliudai Op. 28.

Aktyviai koncertuojantis atlikėjas visame pasaulyje yra gerai žinomas kaip solistas, koncertavęs su iškiliais kolektyvais, bei kamerinių ansamblių su kitais žymiais muzikais dalyvis.

Pats pianistas išskiria kelis reikšmingus savo gyvenimo įvykius: 1995-ųjų Naujametį koncertą, organizuotą Japonijos transliuotojo NHK, kur jis skambino su Yo Yo Ma, Seiji Ozawa, Kathleen Battle ir Mstislavu Rostropovičiumi; 1999-ųjų Chopino metų atidarymo iškilmes Varšuvoje, kur jis buvo vienintelis užsienietis atlikėjas; 2001 m. koncertus paskutiniame Isaaco Sterno organizuotame Miyazaki festivalyje Japonijoje, kur jis skambino su Pinchasu Zukermanu; 2005 m. XV tarptautinio Chopino pianistų konkurso atidarymo koncertą ir dalyvavimą komisijos darbe.

Kas? Pianisto D.T.Sono F.Chopino kūrinių koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje (L.Sapiegos g. 5).

Kada? Kovo 8 d. 18 val.


Šiame straipsnyje: ChopinŠopenaskoncertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių