„Vieninteliai ir nepakartojami“: Virginijos Kochanskytės vakaras

Klaipėdos teatralų kūrybos vakarai „Vieninteliai ir nepakartojami“ penktadienį kviečia į susitikimą su aktore Virginija Kochanskyte.

V.Kochanskytė – žinoma skaitovė, teatro ir televizijos aktorė. Pernai jai paskirta 25-oji Ievos Simonaitytės literatūrinė premija, kuria V.Kochanskytė apdovanota už kompaktinę plokštelę „Ak, buvo visko...“, dedikuotą garsiajai Klaipėdos krašto rašytojai.

Anksčiau vaidinusi Šiaulių ir Kauno dramos teatruose, dabar aktorė V.Kochanskytė yra laisva paukštė – pati kuria, režisuoja kamerines literatūrines-muzikines programas, buria joms dalyvius – kolegas menininkus, dainininkus ir muzikantus, su bendrais projektais važinėja po visą Lietuvą, o pastaraisiais metais dar ir filmuojasi lietuviškuose serialuose. Provincijoje ją dažniausiai ir atpažįsta kaip serialų „Šeimos garbė“ (2010), „Pavogta laimė“ (2010) ir „Pavogta laimė 2“ (2012) veikėją.

Vis dėlto pastaraisiais dešimtmečiais aktorė labiausiai pasinėrusi į literatūros skaitymus. Mat V.Kochanskytės aktyvioje kūrybinėje veikloje ypatingas vaidmuo tenka teatriniams poezijos vakarams. Aktorė nuolat žavi gerbėjus puikia tekstų interpretacija, kuriamų poezijos spektaklių scenarijų ir režisūros intelektualumu, teatrine žaisme, žodžio ir muzikos derme, dėmesiu ir autoriui, ir klausytojui. Šioje srityje aktorė turi daug veiklos ir sumanymų, jau įrašė ne vieną kompaktinę plokštelę.

Ji skaito Czesławą Miłoszą ir Ievą Simonaitytę, Vincą Kudirką ir Maironį, Bernardą Brazdžionį ir rusų klasikos lyriką, net M.K.Čiurlionio laiškus... Jau seniai V.Kochanskytei literatūros skaitymo programos tapo ne „užklasine veikla“, o gyvenimo būdu.

Štai su M.K.Čiurlionio laiškų programa „Geismas gyventi“, parengta su kauniečiu aktoriumi Petru Venslovu, ji keliauja per Lietuvą jau 16 metų. Su kita kompozicija „Neaprėpiama žemė“ apie C.Miłoszo kūrybą aktorė nesiskiria visą dešimtmetį, pasirodydama vėlgi su P.Venslovu, dainininke Rita Preikšaite, pianiste Šviese Čepliauskaite.

Kartą paklausta, kaip ją veikia pripažinimas, aktorė atsakė: „Puikiai. Oskaras Vaildas yra pasakęs, kad teatro nėra be žiūrovo. Aišku, išeini į sceną ne dėl to, kad patiktum. Bet jeigu esi labai vienišas ir ilgiesi bičiulių, staiga atrandi bendraminčių, artimų savo sielai žmonių. Ir jie tai pasako, arba padėkoja, kad tu juos sustiprinai, suteikei vilties, bent jau dovanojai gerą vakarą. Kas gali būti gražiau? Tu tai padarei per kūrybą, visu kūnu ir siela sukūrusi tai. Aktoriaus kūrybos momentas yra žiūrovo akivaizdoje. Dailininkas stovi prie drobės, o aktorius dirba čia ir dabar, akis į akį su visais. Todėl mano paskirtis, mano misija yra yra degti šiandien, čia ir dabar, šią valandą, kuri yra skirta man būti artiste. Tai – kūrybos aktas.“

Bet apie viską iš pradžių ir plačiau – aktorės V.Kochanskytės kūrybos vakare balandžio 6-ąją. Jis pratęs šį pavasarį aktoriaus Sigučio Jačėno uostamiestyje organizuojamą renginių ciklą „Vieninteliai ir nepakartojami“, jau pakvietusį iš arčiau susipažinti su Klaipėdos aktoriais Aleksandru Šimanskiu, Nijole Sabulyte, Vytautu Paukšte, Dariumi Meškausku. Dar laukia klaipėdiečių režisierės ir dailininkės Gintarės Radvilavičiūtės, artisto Šarūno Juškevičiaus, scenografės Sofijos Kanaverskytės vakarai su pokalbiais, skaitymais, padainavimais ir pavaidinimais. Pavymui „Balticum“ TV jau pradėjo rodyti šio ciklo laidas.

Klaipėdos teatralų kūrybos vakarai iš ciklo „Vieninteliai ir nepakartojami“ vyksta I.Simonaitytės bibliotekos (Herkaus Manto g. 25) Gerlacho palėpėje balandžio penktadieniais 17 val. Įėjimas – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių