Viduržiemio koncerte Klaipėdoje – sušildanti muzika

2012-ųjų renginių duris Klaipėdos koncertų salė (KKS) antradienį atvers „Viduržiemio koncertu“, suteiksiančiu sceną pianistų iš Šveicarijos duetui.

Flamenko ir klasikos derinys

Šveicarijoje gyvenančius lietuvaičius Viliją Poškutę ir Tomą.Daukantą neseniai aplankė sėkmė E.Griego pianistų konkurse Osle, kur jie laimėjo du pagrindinius apdovanojimus. KKS antrą kartą pasirodysiantis šis fortepijoninis ansamblis atliks W.A.Mozarto, E.Griego, C.Saint-Saenso, F.Liszto muziką ir jiems dedikuotą Antonio Robledo kūrinį. Koncerto rėmėjas – Šveicarijos atlikėjų fondas (Schweizerische Interpretenstiftung).

„Antonio Robledo mes pažįstame asmeniškai, jo gyvenimo istorija yra labai įdomi“, – pasakojo Vilija ir Tomas. – Pats jis vokietis, tikrieji jo vardas ir pavardė – Arminas Janssenas. Mokydamasis klasikinio fortepijono jis susipažino su būsima žmona – šveicare Susanna, garsia flamenko šokėja. Vėliau gyveno Ispanijoje ir rimtai domėjosi ispaniška liaudies muzika ir kūrė muziką savo žmonos bei jos įkurtos flamenko trupės pasirodymams. Su ta trupe apkeliavo visą pasaulį. Apie juos buvo sukurtas filmas „Flamenco at 5:15“, kuris apdovanotas garsiuoju Holivudo „Oskaru“ dokumentinių filmų kategorijoje. Šiuo metu A.Robledo gyvena Šveicarijoje. Prieš keletą metų jis mums sukūrė šį kūrinį, kuris yra labai gražus flamenko ir klasikinės muzikos derinio pavyzdys, labai gera muzika norint pritraukti jaunąjį klausytoją.“

Programoje – kūriniai dviem fortepijonams

Po pergalės E.Griego konkurse duetas nusprendė į savo naują programą įtraukti W.A.Mozarto – E.Griego Fantaziją c-moll. Pasak pianistų, E.Griegas, skirtingai nei kiti kompozitoriai, nutarė garsiąją Mozarto fantaziją ne aranžuoti ar perdirbti, jis originalų Mocarto muzikinį tekstą tiesiog papildė visiškai savarankiška, griegiškomis harmonijomis, ritmu ir t. t.  pagrįsta antrąja partija.

Koncerte taip pat skambės C.Saint-Saenso Variacijos Beethoveno tema Es-dur  – vienas rimčiausių ir išradingiausių suomių autoriaus kūrinių dviem fortepijonams.

Po pertraukos duetas atliks  W.A.Mozarto Sonatą D-dur. Tai tipiškai mozartiška klasikinė sonata, dažnai vadinama Mozarto Koncertu be orkestro.

Savo pasirodymą pianistai baigs F.Liszto kūriniu „Réminiscences de Don Juan de Mozart“. Šios variacijos Mozarto operos „Don Žuanas“ temomis yra vienas labiausiai išplėtotų ir pavykusių Liszto kūrinių dviem fortepijonams.

Kartu gyvenime ir kūryboje

Studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigę Vilija ir Tomas išvyko jų tęsti Ciuricho/Vinterturo aukštojoje muzikos mokykloje Šveicarijoje bei Rostoko aukštojoje muzikos mokykloje Vokietijoje. 2000-asiais pianistai nusprendė groti kartu ir sukūrė fortepijoninį duetą. Pasak jų, tai viena  sunkiausių kamerinės muzikos formų; trunka daugelį metų, kol ansamblis tampa harmoningu deriniu.

V.Poškutės ir T.Daukanto duetas pelnė ne vieną apdovanojimą tarptautiniuose fortepijoninių duetų konkursuose. Pianistai koncertavo Italijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Rusijoje, Prancūzijoje, San Marine, Liuksemburge, Austrijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Lietuvoje, Šveicarijoje, Bahamuose ir JAV.

2004 m. Vokietijos garso įrašų firmoje „ARS Produktion“ išleista  pirmoji dueto SACD, skirta C.Saint-Saenso kūrybai, kurią 2008 m. pratęsė antrasis tomas. 2006 m. duetas įrašė kompaktinį diską „Atsiminimai“ (Euro Classics / Šveicarijos radijas DRS 2), kuriame užfiksuoti W.A.Mozarto, F.Liszto ir L.Liebermanno kūriniai. Naujausias 2010 m. įrašas skirtas C.Francko kūrybai.

„Labai džiaugiamės galimybe pagroti Klaipėdos koncertų salėje ir norėtumėme šiuo džiaugsmu pasidalyti su kiekvienu į koncertą užsuksiančiu klaipėdiečiu ar miesto svečiu“, – sakė pianistų šeima, laukianti sugrįžimo į Tomo gimtąjį miestą.

Koncerto pradžia – 18 val. Bilietai – po 15, 20 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių