V.Gergijevas: tikslas – pristatyti elitinį meną platesnei publikai

Pasaulinio lygio žvaigždė, vienas garsiausių mūsų laikų romantizmo muzikos dirigentų Valerijus Gergijevas su įžymiuoju Sankt Peterburgo Marijos teatro orkestru – Kauno „Žalgirio“ arenoje. Tai neįkainojama dovana kauniečiams. Koncertas – tuoj po Naujųjų metų.

Maestro prietarais netiki
Nenuilstantis, kone kasdien koncertuojantis menininkas V.Gergijevas 2012 metų sausio 13-ąją koncertuos Kaune. Buvo nelengva į Kauną prisikviesti legendinį muziką: jo tvarkaraštyje koncertais užimtos bene visos dienos trejiems metams į priekį – iki pat 2015-ųjų.

„Valerijus Gergijevas – labiausiai užsiėmęs dirigentas mūsų planetoje.“ „Toks intensyvus darbų tvarkaraštis, kaip Gergijevo, nuvarytų į kapus bet kurią mažiau atsparią sielą.“ „Dirigentas veikiausiai diriguoja 130 koncertų per metus, taigi, vienas koncertas – kas 2,8 dienos.“

Taip apie maestro rašo užsienio spauda. Galima pridurti, kad kelias savaites, kai vyksta V.Gergijevo vadovaujamas Maskvos Velykų festivalis, jis diriguoja kasdien, kartais – net kelis koncertus per dieną.

„Ir tarsi stebuklas, kad vienintelę sausio 13-ąją dirigentas buvo laisvas. Į koncertą Kaune jis atvyks iš Hanoverio, Marijos teatro orkestras – iš Sankt Peterburgo“, – džiaugiasi meno veikėja, buvusi Nacionalinio operos ir baleto teatro baleto trupės vadovė Tatjana Sedunova.

Būtent jai tarpininkaujant Kauną aplankys klasikinės muzikos pasaulio žvaigždės – aukščiausio lygio orkestras ir dirigentas V.Gergijevas, neseniai Prancūzijoje gavęs žurnalo „Klasika“ aukščiausią apdovanojimą „Metų artistas“.

Sužavėjo kultūros mecenatą
Daugelio aukšto meninio lygio kultūros renginių mecenatas, labdaros ir paramos fondo steigėjas Vladimiras Romanovas labai aukštai vertina osetinų kilmės maestro talentą. Žavisi tuo, kad per karinį konfliktą Pietų Osetijos sostinėje Cchinvalyje jis surengė koncertą prie sugriauto parlamento pastato. Juodai apsirengęs V.Gergijevas dirigavo Piotro Čaikovskio V ir VI simfonijas, o po to – su tragiška Leningrado blokada siejamą D.Šostakovičiaus VII simfoniją.

„Po to, kai mes atvežėme į Lietuvą žymiausius pasaulio orkestrus, didžiausių teatrų spektaklius, tokius kaip Niujorko filharmonijos orkestrą, smuikininkės iš Vokietijos Anne Sophie Mutter ir Pitsburgo simfoninio orkestro koncertą, Maskvos Didžiojo teatro baleto spektaklį “Korsaras„ su baleto perlais Nikolajumi Ciskaridze, Marija Aleksandrova, Natalija Osipova, realiai mačiau tik vienintelį maestro, kuris gali prilygti ir pranokti juos, savo talentą dovanodamas “Žalgirio“ arenos publikai – tai Valerijus Gergijevas. Aš niekaip negalėjau jo prikalbinti per teatro atstovus, reikėjo pačiam susitikti ir kalbėti, patvirtinant, kad turime pačią geriausią Europoje areną, kuri jo laukia. Ir maestro su pirmo ryškumo orkestru turės galimybę pasiekti Kaune rekordą pagal į klasikinės muzikos koncertą surinktų žiūrovų skaičių", – apie pasiektą tikslą – įvyksiantį Kaune V.Gergijevo koncertą – kalbėjo Ūkio banko investicinės grupės prezidentas V.Romanovas.

„Tikiuosi, šį kartą žvaigždės neapakins ir žiniasklaidos atstovų – jie, patys praturtinę savo dvasios lobyną, pagaliau sugebės šią gražią žinią išgirsti, pamatyti ir paskleisti plačiajai visuomenei“, – pridūrė V.Romanovas.

Stulbinama karjeros sėkmė
V.Gergijevas tarptautinėje muzikos scenoje pasirodė XX a. 9-ame dešimtmetyje, iš pradžių kaip operų, o vėliau – ir simfoninis dirigentas.

Šis žmogus – sėkmės kūdikis. Ypatingo talento ir darbštumo simbiozė jam labai greitai atvėrė iškiliausias pasaulio scenas. Leningrado (dabar – Sankt Peterburgas) valstybinėje konservatorijoje dirigavimo specialybės mokęsis profesoriaus Iljos Musino klasėje, būdamas 23-ejų laimėjo Tarptautinį Herberto von Karajano konkursą Berlyne. Būdamas studentas, buvo pakviestas dirbti į Kirovo (dabartinį – Marijos) teatrą.

35-erių V.Gergijevas jau buvo išrinktas operos trupės meno vadovu, o nuo 1996 m. – Marijos teatro meno vadovas. Teatro dainininkų pelnyta pasaulinio garso šlovė, ryškiai praturtėjęs teatro repertuaras nuo XVIII–XX a. iki šiuolaikinių kompozitorių kūrinių – tai neabejotinas V.Gergijevo nuopelnas.

Jis – neprilygstamas organizatorius, neprilygstamas vadovas, puikus mokytojas.

Energija, idėjomis trykštančiam žmogui to negana: į Kauną atvyksiantis dirigentas maestro V.Gergijevas yra daugelio tarptautinių muzikos festivalių steigėjas, sumanytojas ir vadovas. Jo dėka išgarsėjo „Gergijevo festivalis“ Roterdamo filharmonijoje Nyderlanduose, Maskvos Velykų festivalis, ilgainiui tapęs ne tik svarbiu Rusijos kultūros įvykiu, bet ir reikšmingu muzikos sambūriu pasauliniame kontekste. Per dešimt gyvavimo metų Velykų festivalyje apsilankiusių klausytojų skaičius perkopė 3 milijonus.

Sankt Peterburge vykstantį V.Gergijevo įkvėptą festivalį – „Baltųjų naktų žvaigždės“ autoritetingas žurnalas „Festspiele Magazin“ išrinko į geriausių pasaulio festivalių dešimtuką. Maestro vadovauja dar keturiems tarptautiniams festivaliams, kurie vyksta Marijos teatro ir koncertų salėse.


Meilė ir ištvermė
„Manau, kad dvasiškai išprusęs žmogus turi tam tikrą gyvenimo principų suvestinę: tai ir pagarba sau, savo šaliai ir kultūrai, ir bent jau smalsumas, skatinantis pažinti kitas kultūras. Šis smalsumas buvo būdingas mūsų žymiausiems rašytojams, mąstytojams, menininkams, kurie neužsidarė tik savo krašto kultūros ir istorijos rėmuose… Esu įsitikinęs: pasaulio likimus lemia ne tik politikos lyderiai, gerokai labiau pasaulis priklauso nuo galbūt nematomų, neformalių lyderių, kurie veikia giluminę – dvasinę – pasaulio egzistenciją“, – taip viename interviu savo credo išsakė V.Gergijevas.

Kalbėdamas muzikine kalba dirigentas klausytojus pakeri profesionalumu, žodžiais bendraudamas su savo gerbėjais juos paperka paprastumu. Jokios didybės, jokių manijų. Į spaudos konferenciją, surengtą Nacionaliniame operos ir baleto teatre, maestro atvyko tiesiai iš Vilniaus geležinkelio stoties. Ją iš Sankt Peterburgo pasiekė kartu su Marijos teatro okrestru specialiuoju ekspresu, likus trims valandoms iki koncerto pradžios. Pagal dirigento gyvenimo ritmą trys valandos poilsiui ir pasirengti išeiti į sceną yra daug.

V.Gergijevas brangina laiką, taupo kiekvieną minutę. Maestro bendradarbių teigimu, darbo susitikimai gali vykti ir pirmą valandą nakties, ir ketvirtą ryto. Marijos teatro orkestrantai laisva diena vadina tokią, kai tarp rytinės ir vakarinės repeticijų dar lieka laisvo laiko.

Garsus V.Gergijevas ir labdaringa veikla, aktyvia pozicija ginant humanistinius idealus. Didelį dėmesį jis skiria vaikų ir jaunimo programoms. Marijos teatras nemokamai koncertuoja Maskvos, Sankt Peterburgo ir kitų Rusijos miestų studentams. Maestro inicijavo pasaulinio garso labdaringus koncertus „Beslanas. Muzika už gyvenimą“, kurie vyko Niujorke, Paryžiuje, Londone, Tokijuje, Romoje, Maskvoje.

Kaune, 2012-ųjų sausio 13 d. „Žalgirio“ arenoje įvyksiančiame koncerte, V.Gergijevui diriguojant, Marijos teatro orkestras atliks Piotro Čaikovskio pirmąjį fortepijoninį koncertą, Johanno Strausso uvertiūrą iš operetės „Šikšnosparnis“ ir kompozitorių V.A. Mozarto, G.Rossini, G.Verdi ir A.Borodino žinomiausius kūrinius, operų arijas, kurias atliks Marijos teatro solistai.

Dar keli štrichai portretui
Nuo 2007 m. V.Gergijevas – Londono simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas, bendradarbiauja su Vienos, „La Scala“, Niujorko, Roterdamo,  Berlyno, Karališkąja filharmonijomis, taip pat su Prancūzijos nacionaliniu, Švedijos radijo, San Francisko, Bostono, Toronto, Čikagos, Klivlando, Dalaso, Hjustono, Minesotos, Monrealio ir Birmingamo simfoniniais orkestrais.

Muzikas priklauso Rusijos prezidento kultūros ir meno tarybai, vadovauja XIV tarptautinio P.I.Čaikovskio konkurso organizaciniam komitetui. 2010 m. vasario mėnesį Sankt Peterburgo mokslininkų taryba V.Gergijevą išrinko menų fakulteto dekanu.

Pelnė daugybę premijų ir apdovanojimų, vienos paskutiniųjų – 2010 m. Glashütte „Original Music Festival Prize“ už jaunųjų talentingų muzikantų globojimą ir skatinimą, 2011 m. maestro tapo Edinburgo tarptautinio festivalio garbės prezidentu.

V.Gergijevas tapo geidžiamiausiu dirigentu pasaulyje 2010 m., skelbia interneto svetainė „Bachtrack“, publikuojanti klasikinės muzikos koncertų anonsus. Svetainės skaičiavimais, praėjusiais metais V.Gergijevas dirigavo 88 koncertus.

Antroje vietoje pagal koncertų skaičių atsidūrė dirigentas Maiklas Tilsonas Tomas, nuo V.Gergijevo atsilikęs vos vienu koncertu. Taip pat į labiausiai užimtų dirigentų dešimtuką pateko Saimonas Retlas, Gustavas Dudamelis, Herbertas Blomstedas, estų kilmės dirigentas Pavas Jarvis ir latvis Maris Jansonas.

Apie Marijos teatrą
Sankt Peterburgo Marijos teatro orkestras priskiriamas pasauliniam simfoninių orkestrų elitui. 2008 m. kolektyvas buvo įtrauktas į 20 geriausių pasaulio orkestrų sąrašą. Tai ir vienas iš seniausių pasaulio orkestrų, gyvuojantis jau daugiau nei 200 metų. Jam yra dirigavusios tokios muzikos legendos kaip Hectoras Berliozas, Piotras Čaikovskis, Sergejus Rachmaninovas ar Gustavas Mahleris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

muza

muza portretas
Aciu, kad nors kazkas rupinasi kultura

per aspera

per aspera portretas
ne kiekviena diena pasitaiko tokia proga - galimybe prisiliesti prie amzinu, dvasiskai vertingu dalyku, paliekanciu gilu pedsaka zmoniu sirdyse ir sielose.

Studentas

Studentas portretas
Aukštasis menas jo nesuprantantiems būna nepriimtinas, bet laikas patvirtina tikrąsias vertybes.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių