Vertėjui ir literatūrologui A.Vengriui - premija

Šimto metų jubiliejaus proga kultūros ministras Arūnas Gelūnas įteikė Kultūros ministerijos garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“ vertėjui, literatūrologui Antanui Vengriui.

Jis apdovanotas už Lietuvos kultūrai įžiebtas idėjas ir iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę poziciją ir atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką, pranešė Kultūros ministerija.

A.Vengris gimė 1912 metų vasario 5 dieną Deglėnuose, Pasvalio rajone. Vytauto Didžiojo universitete jis studijavo lituanistiką, studijas gilino Ciuriche (Šveicarija), nuo 1939 metų mokytojavo Vilniuje, nuo 1945 metų dėstė Vilniaus pedagoginiame institute, dirbo Lietuvių kalbos ir literatūros institute moksliniu bendradarbiu bei Grožinės literatūros leidyklos redaktoriumi.

1953 metais A.Vengris buvo suimtas ir nuteistas 25 metams lagerio. Tremtyje Kuibyševe išbuvo iki 1954 metų. Grįžęs iš tremties, 1956-1971 metais dirbo žurnalo „Meno saviveikla“ redaktoriumi bei buvo žurnalo „Kultūros barai“ vienas steigėjų ir redaktoriumi.

A.Vengris yra išleidęs monografijų apie Kastantą Glinskį, Oną Rymaitę, sudarė daug knygų apie teatrą bei aktorius, parengė spaudai poezijos rinkinių ir literatūros raštų, parašė daugybę straipsnių teatro bei literatūros temomis.


Šiame straipsnyje: Vengrysliteratūrapremija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių