Venecijos kino festivalyje vėl filmas pasaulio pabaigos tema

Tirpstant Žemę gaubiančiam ozono sluoksniui, o jos gyventojams ruošiantis pasaulio pabaigai, Venecijos kino festivalio konkursinėje programoje dalyvaujančios juostos "4:44 Last Day on Earth" (Paskutinė diena Žemėje 4:44) pagrindinis herojus užduoda sau garsiajam Hamleto "būti ar nebūti" vertą klausimą: "nusižudyti ar likti ir stebėti?"

Toks nepriklausomo Jungtinių Valstijų kūrėjo Abdel Ferrara (Abdelio Feraros) paskutinis filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Willemas Dafoe (Vilemas Defo), trečiadienį bus pristatytas Venecijoje ir varžysis dėl Auksinio liūto apdovanojimo.

Kitaip nei tą pačią temą nagrinėjančioje danų režisieriaus Larso von Triero (Larso fon Tryro) juostoje „Melancholija“, kuri buvo viena realių pretendenčių į šių metų apdovanojimą Kanų kino festivalyje, A.Ferrara filme neišvysime nevilties, visuotino pykčio ar neigimo.

„Vienas įdomiausių klausimų, kodėl pabaigoje daugiau nebėra pykčio“, - sakė A.Ferrara kalbėdamas su žurnalistais prieš peržiūrą Lido salos viešbutyje.

"Mes kalbėjome apie žlugimo įvaizdžius. Bet... čia yra netikėjimas, yra pyktis ir pagaliau yra susitaikymas. Jeigu jau patikėjai, tai jau pabaiga. Ką dar gali daryti? Ar dar dauši langą ir pavogsi televizorių?, - retoriškai klausė režisierius.

„Manau, kad žmonės susitaikys su tuo, su kuo jie susitaiko“, - pridūrė jis.

„Būti ar nebūti“? Atsakymas yra „būti“, - kalbėjo režisierius, - Kam gi reikia žudytis, jei 4 val. 44 min. ateis pasaulio pabaiga? Geriau jau būtų pasilikti ir pasižiūrėti vien iš smalsumo".

Tačiau atrodo, kad filmo herojus smalsumo pritrūks.

Filme nurodytas pasaulio pabaigos laikas - 4:44 - pasirinktas neatsitiktinai; kinų numerologijoje skaičius keturi reiškia mirtį, paaiškino juostos autorius.

Pats aktorius W.Dafoe prisipažįsta, kad juostos scenarijus iš pirmo karto jo per daug nesudomino, tačiau filme paliestas mirtingumo klausimas jam pačiam buvo įdomus.

„Aš pats visą laiką galvoju apie savo mirtį. Ypač kai galvoju apie kūno organų funkcionavimą, seksą, maistą, juk žinot, kad mirtis taip pat būna toje maišalynėje“, - sakė jis.


Šiame straipsnyje: kinasVenecijapasaulio pabaiga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių