Venecijos kino festivalį pradėjo filmas apie civilizacijų susidūrimą

Venecijos kino festivalis trečiadienį pradėjo savo programą, kurioje dominuoja nekomerciniai filmai, parodydamas režisierės Miros Nair trilerį apie pakistanietį, pasimetusį tarp Rytų ir Vakarų pasaulių po rugsėjo 11-osios atakų prieš Jungtines Valstijas.

Holivudo sunkiasvoriai, garsūs kino kūrėjai ir kylančios žvaigždutės plaukė vandens taksi į garsiąją Lido salą ir žengė raudonuoju kilimu į seniausio pasaulyje tarptautinio kino festivalio atidarymo ceremoniją.

„Visi nekantrauja imtis darbo. Kelias ateinančias dienas mūsų laukia krūva naujų darbų ir įkvepiančių filmų", - JAV prodiuseris ir režisierius Michaelas Mannas (Maiklas Manas), šiemet vadovaujantis festivalio žiuri, sakė žurnalistams.

M.Mannas pažymėjo ypač atkreipsiantis dėmesį į „naujus istorijų pasakojimo metodus".

Žiuri narė Prancūzijos manekenė ir aktorė Laetitia Casta (Leticija Kasta), kuri vilkėjo juodą nėrinių suknelę, palikusią mažai vietos vaizduotei: „Man labiau patinka ši vieta, nes (čia) palieku savo ego, kad galėčiau žvelgti į kitų darbus."

„Man tai garbė, nes šis festivalis labai gerbiamas", - pridūrė ji.

Be L.Castos, ant raudonojo kilimo pasirodė aktorė Kate Hudson (Keit Hadson), Naomi Watts (Naomi Vots) ir M.Nair filmo „Fundamentalistas ne savo noru" (The Reluctant Fundamentalist) aktorių kolektyvas, kurio pagrindinė žvaigždė buvo britas aktorius Rizas Ahmedas, suvaidinęs Čangezą - dvasingas pakistanietis, atmetantis bet kokių formų fundamentalizmą.

M.Nair pasakojimo apie civilizacijų susidūrimą veiksmas vystosi Niujorke ir Lahore prieš ir po rugsėjo 11-osios atakų. Žiūrovai buvo sukrėsti šioje juostoje vaizduojamos diskriminacijos, kurią Čangezas patyrė Amerikoje po šių išpuolių.

Šis personažas iškyla Volstrite, tačiau Jungtinėse Valstijose jaučia vis didesnį nepakantumą ir grįžta į Pakistaną ir pradeda dėstyti universitete, kuris yra susipriešinęs dėl kovotojų judėjimų ir kuriame CŽV agentai ieško vieno pagrobto JAV profesoriaus.

„Visi žinome, kad per pastarąjį dešimtmetį įvyko milžiniškas skilimas, (išaugo) siena tarp Rytų ir Vakarų). Norėjau įnešti prasmės tiltų tiesimui, prasmės gijimui, kuris peržengia stereotipus", - M.Nair sakė per spaudos konferenciją.

„Tikiu, kad buvau pasiųsta į šią žemę pasakoti istorijas apie žmones, kurie, kaip ir aš, gyvena tarp pasaulių", - aiškino ji, pridūrusi, kad įkvėpimo semiasi iš savo patirties apie pasikeitusį požiūrį po rugsėjo 11-osios atakų.

Tarp labiausiai laukiamų premjerų - režisieriaus Terrence'o Malicko filmas „To the Wonder“, sudėtinga meilės istorija, kurioje pagrindinį vaidmenį sukūrė Benas Affleckas (Benas Aflekas), taip pat kino kūrėjo Roberto Redfordo politinis veiksmo trileris „Purvini žaidimai“ (The Company You Keep), kur jis pats vaidina kairiųjų ekstremistų organizacijos „Weather Underground“ buvusį kovotoją.

Dar vienas iš 18 filmų, besivaržančių dėl „Auksinio liūto„ statulėlės - režisieriaus Paulo Thomo Andersono (Polo Tomo Andersono) juosta “Mokytojas" (The Master), kuriame Philipas Seymouras Hoffmanas (Filipas Seimuras Hofmanas) vaidina personažą, panašų į Scientologijos Bažnyčios įkūrėją L. Roną Hubbardą (L.Roną Habardą), todėl neabejojama, kad šis kūrinys gali sukelti daug diskusijų.

Venecijos kino festivalis pirmąkart buvo surengtas 1932 metais prabangaus viešbučio „Excelsior" terasoje šalia Venecijos esančioje Lido saloje. Jame buvo rodomi kai kurių to meto garsiausių režisierių, tokių kaip Frankas Capra (Frenkas Kapra) ir Howardas Hawksas (Hovardas Hoksas), filmai.

Šių metų festivalyje, kuris vyks iki rugsėjo 8 dienos, bus parodyti 52 filmai, iš jų 21 režisuotas moterų. Šiuo atžvilgiu kino šventė Venecijoje labai skirsis nuo Kanų festivalio, kurio konkursinėje programoje šiemet nebuvo pristatyta nei vieno moters sukurto filmo.

Organizatoriai sakė norintys ieškoti „naujų talentų" kine.

„Pasaulis sprogsta. Indijoje, Kinijoje, Europoje tikiuosi pamatyti naują kino bangą, kylančią ir įvairių vietų, pasimokyti iš jos ir pačiam ją kelti", - sakė Indijos režisierius Shekharas Kapooras (Šekaras Kapūras), vadovaujantis vienai iš vertinimo komisijų.

Tarp festivalio naujokų bus režisierė Haifaa al Mansour (Haifa Mansur) iš Saudo Arabijos, kur kino teatrai yra uždrausti ir kurioje moterys patiria didelę diskriminaciją.

Ši kino kūrėja pristatys savo filmą „Vadžda" (Wadjda), pasakojantį apie mergaitę, svajojančią apie dviratį, kuriuo važinėtis jai neleidžiama.


Šiame straipsnyje: Venecijos kino festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių