„VDU džiazo jungtys“ prasideda

„Jaunas, naujas, skirtas kamerinėms erdvėms“, - šiais žodžiais publikai prisistato šiandien, lapkričio 5 d., Kaune prasidedantis festivalis „VDU džiazo jungtys.“

Lapkričio 5 d., 18 val.  Kaune startuoja antrasis festivalis „VDU džiazo jungtys“. Trijų dienų muzikinis maratonas prasideda energingais koncertais su Ąžuolo Paulausko grupe ir Kauno džiazo trio. Pirmoji į VDU Klubų salės sceną (S. Daukanto g. 27) užkops Ąžuolo Paulausko grupė, susikūrusi specialiai šiam festivaliui ir diktuojanti savitą žanrą - hip hop jazz groove.

Grupės lyderis Ą. Paulauskas džiazo scenoje pasirodė dar būdamas ketverių, o kiek paūgėjęs ir sulaukęs šešerių savo jėgas išbandė su „Kauno bigbendu“, vadovaujamu Romualdo Grabšto. Būdamas penkerių, jis pateko į Lietuvos rekordų knygą kaip jauniausias profesionalus būgnininkas šalyje.     

Nors šįkart Ą. Paulauskas koncertuos kaip mušamųjų meistras, jis dar ir puikus klarnetininkas. Baigęs studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, jaunasis virtuozas koncertavo Austrijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Danijoje, Rusijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse. Ą. Paulauskas su įvairiais projektais yra dalyvavęs ir tarptautiniame džiazo festivalyje „Kaunas Jazz“.

„Ą. Paulauskas - nenustygstantis vietoje, kūrybingas, originalus ir universalus  atlikėjas. Jis nevengia eksperimentų, o naujų muzikinių formų neretai ieško bendradarbiaudamas su kitais muzikantais“, - sakė festivalio vadovas Julijus Grickevičius.

Ą. Paulauskas turi išskirtinį, savitą braižą, kurį suformavo jo mėgstami kūrėjai, tokie, kaip  Benny Goodman, Eddie Daniels, Jill Evans, Don Byron, Martin Eirlich, Courtnie Pain. Šio atlikėjo muzikinėje stilistinėje paletėje vietą randa ne tik klasikinis džiazas, bet ir  fusion, etno,  jazz-rock, bebop stiliai.

Finalinis pirmosios festivalio dienos akordas suskambės po XVI a. skliautais, restorano „Sadutė“ (Rotušės a. 4) vyno rūsyje. Energingą emocinį užtaisą koncertui „Vyno džiazas, džiazo vynas“, prasidėsiančiam 21.30 val., parengė „Kauno džiazo trio, įkūnytas perkusininko Arvydo Joffės, pianisto Gražvydo Januškevičiaus ir saksofonisto Tomo Botyriaus.

„Šie atlikėjai savo klausytojams parengė nenuspėjamą programą, kurios nevertėtų apibrėžti žanrinėmis sąvokomis ar talpinti į rėmus. Jų grojamas džiazas išsiskleis pačiu originaliausiu savo pavidalu - laisva improvizacija, nenuspėjamumu, veržlumu ir laisve, - pasakojo J. Grickevičius.

Grojančius ir norinčius prisijungti prie „Kauno džiazo trio“ improvizacijų jis ragina  atsinešti savo instrumentus, nes koncertas gali peraugti į tikrų tikriausią „jam session“.

Šiame trio saksofonu grojantis Tomas Botyrius Lietuvos kultūriniame gyvenime dalyvauja jau daugiau nei 10 metų. Jis yra dalyvavęs įvairių muzikos žanrų - akademinės, džiazo, roko, bliuzo, folk, pop bei teatro muzikos  projektuose, studijiniuose įrašuose bei TV laidose. T. Botyrius yra grojęs su Valstybiniu bei Nacionaliniu simfoniniais orkestrais, LRT bigbendu, žymiausiais minėtų muzikos žanrų atlikėjais bei grupėmis, o nuo 1995 m. yra Kauno bigbendo artistas-solistas. Su įvairiais kolektyvais jis yra dalyvavęs užsienio bei visuose Lietuvos džiazo festivaliuose, koncertavęs daugelyje Europos valstybių.

Grupės pianistas Gražvydas Januškevičius skambinti fortepijonu pradėjo septynerių. Vienuolikos jis išgirdo Bilo Heilio rokenrolus ir akademinės muzikos apologetams tapo “blogiuku”. Grojo legendinėje Lietuvos roko grupėje “Gintarėliai”, “Trimite”, “Versmėje” ir kitose. 1980-aisiais pradėjo improvizuoti džiazą. Sukūrė pluoštą džiazo pjesių, kelias iš jų atliko Birštono džiazo festivalyje. Yra parašęs estradinių dainų, aranžuočių. 13 metų dirbo “Kauno bigbende”.

Trečiasis grupės narys Arvydas Joffė - tai vienas originaliausių Lietuvos būgnininkų, pasižymintis nepaprasta energija, subtiliu ir išmoningu akustinių bei elektroninių mušamųjų derinimu, papildomu savito vokalo. Jis muzikuoja ne tik ansambliuose - yra parengęs ne vieną konceptualią solinę programą.

1986 - 1992 metais A. Joffė buvo V. Čekasino kvarteto narys. Beveik 30 metų Lietuvos scenoje grojantis muzikantas įrodė, kad stilių ribos jam neegzistuoja - jis grojo roką (grupėse “Nuogi ant slenksčio” ir “Bildukai”), “funk” ir, žinoma, džiazą.

A.Joffė yra koncertavęs daugelyje džiazo klubų ir festivalių Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Šveicarijoje ir kt.

Nuolat atnaujinimą informaciją apie festivalį rasite tinklalapiuose http://www.vdu.lt/jazzjungtys/ ir www.viduje.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių