Vatikano muziejuje – pirmasis lietuvių kūrinys

Įžymiojo Vatikano muziejaus kolekciją papuoš menininkės Violetos Juškutės kūrinys „Angelo sparnas II“. Šis kūrinys yra pirmasis į Vatikano muziejų pakliuvęs lietuvių dabas ir pretenduoja tapti nuolatinės ekspozicijos dalimi.

Eksponatas, vaizduojantis pusantro metro ilgio angelo sparną, pagamintas iš metalinės konstrukcijos, puoštos rankų darbo popieriaus plunksnomis. Kūrinys iš visų pusių įrėmintas stikle.

Šis meno darbas yra Lietuvos sostinės Vilniaus ir projekto „Gold of Lithuania“ dovana Vatikanui. Dovana primins 2009 m. vasarą lietuvių buriuotojų vykusią piligriminę kelionę po Viduržemio jūrą, dedikuotą Lietuvos tūkstantmečio jubiliejui.

Vatikanui dovanotas sparnas yra atroji kūrinio dalis. Pirmoji 2007 m. pristatyta Europos kylančių menininkų parodoje, Amsterdame, ir buvo atrinkta į „Sotheby‘s“ labdaros aukcioną. Parodos komisiją sudarė žymiausi pasaulio meno ekspertai kartu su London Tate Modern meno kritike.

 „Angelo sparnas – tai šiuolaikinė Ikaro svajonės pasidaryti sparnus ir pakilti iki Saulės parafrazė“, – tV.Juškutės darbą apibūdino menotyrininkė Laima Kreivytė.

Anot jos, plunksnų atspaudai popieriuje primena kalkakmenyje sustingusias priešistorines fosilijas, tačiau ore sklandanti skulptūra kuria gyvumo įspūdį.


Šiame straipsnyje: angelo sparnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių